ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Vi kjøper norsk fisk i butikken, og tror vi får den beste fisken i verden. TV2 har vist en dokumentar med skjult kamera hvordan fisk fra Norge blir sendt til Kina for filetering og emballering. Det går vel en jumbojet med fisk hver eneste dag østover. Bearbeiding av norsk fisk foregår også i andre land som Polen og Litauen.

Dokumentaren viste hvordan fisken i Kina ble injisert med vann for å veie mer samt injisert med kjemikalier for at kjøttet skal se naturlig ut og holde seg lenger. Undertegnede har spist slik fisk og ikke merket noen spesiell usmak. Da jeg fikk vite om fiskens transport med tining og frysing samt behandling med vann og kjemikalier oppstod naturlig nok en avsmak. Ved å se nøye på emballasjen kan vi oppdage hvor fisken er emballert. Pakken skal alltid vise hvilket land fisken er emballert. Noen ganger står det produsert i Norge. Andre markeringer er for eksempel på ørret som vi nordmenn har et spesielt forhold til. Står det at den er fra et oppdrett i Danmark så er det godt å vite før et kjøp.

Hvordan sikre at fisken er av best mulig kvalitet?

Forskjellig smak kan avgjøre hva den enkelte foretrekker. Med utgangspunkt i skrei og torsk bør vi vurdere følgende krav:

  1. Fisken skal være bearbeidet og emballert i Norge.
  2. Fersk fisk skal ikke ha vært fryst.
  3. Fisken skal være filetert, emballert og fryst på tråler/ fabrikkskip.

Det 3. alternativet synes å være det beste. Det finnes leverandører som oppfyller alle 3. kravene. Problemet er å finne hvilke butikker som selger alternativene. Eksempel på alternativ 1 er Lerøy, mens Hav fra Brødrene Sperre oppfyller det 3. kravet. De store kjedene tar inn slik fisk, men noen ganger er det vanskelig å finne de. Jeg antar at mindre fiskeleverandører ikke har råd til å betale for en god display av varene. Nå må vi forbrukere vise vår makt slik at butikkene tar inn de mest etterspurte varene. I det minste bør vi se på emballasjen.

SKREI FRA BARENTSHAVET.

Når det gjelder skrei er situasjonen noe annerledes. Fiskesesongen er 2-3 måneder på vinteren. Dermed er fersk skrei den store handelsvaren. Noen vil gjerne ha skrei hele året grunnet det faste og fine kjøttet fisken har utviklet på den lange veien fra Barentshavet eller rettere sagt under den lange sjøstrekningen. En lokal løsning her er Son Brygge og Fiskebutikk. Butikken tar inn hel skrei og deler opp i skiver og fileter etter ønske. Dermed kan du som forbruker vakuum pakke og fryse ned passende porsjoner. Ifølge Nour i fiskebutikken kan kjøttet vare i hele to år i frossen tilstand. Nour forklarer at fisken er 2 dager gammelt ved bearbeiding i Son. Hver skrei veier ca. 5-6 kg og ved filetering av 10 kg råfisk vil det være igjen ca . 6-7 kg. Oppdeling i skiver gir mye mindre tap.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.