ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Sommeren 2021 planlegger vi i snitt å bruke 14.232 kroner på ferie, 15 prosent mer enn på sommerferien i fjor. – Koronafrykten begynner å slippe taket og nå tør vi å bruke mer penger igjen, sier Martin Frøland, banksjef hos SpareBank 1 Østfold Akershus i Vestby.

Martin Frøland, banksjef hos SpareBank 1 Østfold Akershus i Vestby.

Martin Frøland, banksjef hos SpareBank 1 Østfold Akershus i Vestby.

En undersøkelse Respons nettopp har utført for SpareBank 1, viser at i gjennomsnitt vil nordmenn bruke 14.232 kroner på årets sommerferie, mot 12.375 kroner i fjor. Det er en økning på 15 prosent eller 1.857 kroner fra 2020.

De som er økonomisk rammet av pandemien fordi de er blitt permittert eller oppsagt planlegger ikke å bruke vesentlig mindre på ferie enn de som ikke er rammet. I snitt skal de som har fått sine inntekter redusert under pandemien bruke 3 % eller 400 kroner mindre på årets sommerferie enn de som hatt uendrede inntekter gjennom pandemien.

Mindre usikkerhet nå

– I fjor kuttet vi dramatisk i ferieutgiftene, både fordi usikkerheten var stor og fordi de fleste droppet den dyre utenlandsferien. Nå ser de fleste at privatøkonomien er minst like god som før, og med mindre usikkerhet øker viljen til å bruke mer penger. Det er faktisk veldig godt nytt for de næringene og virksomhetene som er avhengige av norske kunder i sommer, sier Frøland.

Under pandemien har de fleste beholdt både jobb og inntekt, selv om noen er blitt permittert, oppsagt eller mistet inntekt. Kanskje mer uventet har pandemien ført til at mange har fått en bedre privatøkonomi og kjøpekraft. Lite å bruke penger på og rekordlave renter, har ført til at vi har mer penger på konto enn normalt på samme tid av året.

Bestill i tide

– I fjor sparte nordmenn om lag dobbelt så mye som i året før. Mange har styrket økonomien gjennom å spare mer og nedbetale gjeld. Da har vi faktisk råd til å bruke litt mer penger enn i fjor på reiser, overnatting og opplevelser over hele landet, sier Frøland.

Reiselivet og hotell- og serveringsbransjen har opplevd et tøft år under pandemien. Enda et år med norgesferie for de fleste samt penger som sitter litt løsere enn i fjor, er derfor godt nytt for disse næringene. For forbrukerne betyr det imidlertid at hytter, hoteller, campingplasser, leke- og aktivitetsparker fort kan bli fullbooket.

– Om sommerferien ennå ikke er planlagt og bestilt vil jeg samtidig slå et slag for det lokale reiselivet. Det er mange flotte turområder og aktiviteter som kan benyttes i vår region og reiselivet trenger også litt vind i ryggen etter et svært krevende siste år.

Vi har en flott kyststripe med festninger, spahoteller og campingområder og lenger bort fra sjøen har vi tretopphytter, fornøyelsesparker og slusevassdrag for å nevne noe, avslutter banksjefen hos SpareBank 1 Østfold Akershus i Vestby.

SJU SMARTE TIPS TIL EN RIMELIGERE FERIE:

 1. Bruk familiehytta eller besøk familie og venner.
  Mange hotell har store sommerrabatter.
 2. Egen bil er ofte det langt rimeligste alternativet når flere
  reiser sammen.
 3. Lag de fleste måltider selv. Ta med niste på reisen,
  utflukter og fornøyelsesparken.
 4. Finn opplevelser som ikke koster mye eller er gratis.
  På nettet finnes mange oversikter over aktiviteter og
  tilbud for hele familien. Eller bruk fantasien!
 5. Bruk fordels-, bonus- og rabattkortene dine. Medlemskap i
  fagforeninger og organisasjoner kan gi deg gode tilbud og rabatter.
  Sjekk fordelene på nett – og bruk dem.
 6. Bestem deg for hvor mye du kan bruke på ferie i sommer
  og lag en plan for hvordan du vil bruke pengene.
  Hold deg til planen!
 7. Bruk egne penger i ferien, unngå lån eller kreditt.
  Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.