ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Det private forbruket har tatt seg kraftig opp den siste tiden, på tross av inflasjon og internasjonal uro. Frykten rundt permitteringer og oppsigelser har for lengst sluppet taket hos de fleste, og vi går sommeren i møte med en relativt bekymringsløs holdning. Arbeidsledigheten har nådd et lavt nivå. Norsk økonomi går godt, og vi har som nasjon all grunn til å prise oss lykkelige over dagens situasjon, isolert sett, forteller lokalbanksjef Martin Frøland i SpareBank 1 Østfold Akershus

 

Susanne og Martin deler sine tanker om økonomien vår og noen tips til fornuftig sommerferie.

Susanne og Martin deler sine tanker om økonomien vår og noen tips til fornuftig sommerferie.

Vi står ikke lenger ansikt til ansikt med smittevernstiltak og restriksjoner. Norske hoteller og destinasjoner er langt på vei fullbooket, og vi ser for oss et myldrende liv på årets festivaler, forteller kunderådgiver Susanne Waage. Pandemien førte, på den positive siden, til at mange fikk øynene opp for feriering i eget land- men vi vet også at en del reisesugne nordmenn blant annet vil trekke sydover i sommer. Uansett reisemål mistenker banken at pengene sitter løst, men; økende priser på strøm, drivstoff, mat, råvarer og renter legger nok en liten demper på festen.

Dagens (u)sikkerhetsbilde

Pandemien er i stor grad avblåst, men nye kriser driver opp kostnadene for den jevne husholdning. I størst fokus er nok den pågående krigen mellom Russland og Ukraina. Ikke bare skaper dette frykt på global basis, men de to landene står til sammen også for store deler av verdens hvete og bygg-produksjon. Det er innført sterke sanksjoner mot Russland som i tillegg spiller en sentral rolle i den europeiske energikrisen, da de normalt dekker nært halvparten av europeisk gassbehov. 

Kina står for store deler av den totale verdenseksporten- og Shanghai, som har verdens største havn, er fremdeles nedstengt. Restriksjonene skaper store floker for vareleveranser som skulle gått sjøveien, og dette fører både til forsinkelser- men ikke minst også mangler hos trengende importører. Her er alt fra klesindustrien til elbilmarkedet rammet.

Forsyningene blir i stor grad blir begrenset av korona og krig, og vareknapphet vil naturlig nok sette sitt preg på priser. Vi er inne i en periode med høy inflasjon, der priser på de fleste varer og tjenester er økende. Forbrukere flest merker først og fremst i de høye strøm-, drivstoff- og matvareprisene.

Boliglånsrenter er alltid et hett tema, og at rentene nå skyter fart oppover virker kanskje skremmende for den enkelte husholdning. Vi må likevel huske på at dette er et sunnhetstegn for norsk økonomi, og at vi nå faktisk gradvis beveger oss mot et normalnivå. Vi har latt oss skjemme bort av rekordlave renter under pandemien, men dette ville verken vært fruktbart eller holdbart på sikt, forteller Martin.

Det er viktig at vi bærer med oss usikkerhetsmomentene i bakhodet, men rent værmessig går vi heldigvis med sikkerhet mot lysere og varmere tider, skyter Susanne inn.

Ja, det er sommer- men tenk allikevel økonomisk

Sommerferie er for mange årets høydepunkt; med sammenhengende fri over en lengre periode- og massevis av tid til nære og kjære. Når sola står høyt på himmelen vil det være ekstra lett å la seg rive med av aktiviteter som kanskje koster mer enn våre lommebøker tillater. Som livsnyter har jeg lyst til å gi dere alle grønt lys, men som bankrådgiver må jeg selvsagt minne om å ikke bruke penger over evne, sier Susanne. Hun forteller videre at bankene ser en urovekkende økning i antall henvendelser om refinansiering av dyr forbruksgjeld nettopp etter juleferie og sommerferie.

Avsett tilstrekkelig med midler i forkant av ferien, slik at du slipper å lide underveis og i etterkant. Opprett gjerne sparekontoer med konkrete sparemål, slik at sparingen blir oversiktlig og motiverende. En av de fine tingene med nettbanken er at du kan navngi kontoen din hva som helst, uten at banken har innsyn i dette. Min konto for sparing til ferien er døpt «solsteik og leik», sier Susanne med en lystig tone. Solstek kan ikke kjøpes, men lek koster penger- og navnet fungerer for meg som en vennlig påminnelse hver gang jeg føler meg fristet til å ta ut penger av konto.

Bestill i tide

Ved å planlegge ferien lang tid i forveien kan du spare mye penger. Spontanitet er ofte forbundet med moro, men rent økonomisk vil det som regel lønne seg å peke ut destinasjon(er), utarbeide en reiserute, bestille overnatting(er) og booke aktiviteter før man legger ut på tur.

Sett også gjerne opp et budsjett, og vær realistisk når du utarbeider dette. Mange velger en streng taktikk med heller beskjedne tallposter. Dette resulterer dessverre ofte i sprukne rammer allerede etter en uke eller to, og da vil hensikten med planlegging bortfalle.

Om sommerferien ennå ikke er planlagt og bestilt vil vi også i år slå et slag for det lokale reiselivet. Det er mange flotte turområder og aktivitetstilbud som kan benyttes i vår region, og reiselivet trenger litt vind i ryggen etter en lang og krevende periode. Vi har en flott kyststripe med festninger, spahoteller og campingområder. Lenger bort fra sjøen har vi tretopphytter, fornøyelsesparker og slusevassdrag for å nevne noe, tilføyer Martin avslutningsvis.

 

SJU SMARTE TIPS TIL EN RIMELIGERE FERIE:

  1. Bruk familiehytta eller besøk familie og venner. Mange hotell har store sommerrabatter.
  2. Egen bil er ofte det langt rimeligste alternativet når flere reiser sammen – selv med dagens bensinpriser!
  3. Lag de fleste måltider selv. Ta med niste på reisen, utflukter og fornøyelsesparken.
  4. Finn opplevelser som ikke koster mye eller er gratis. På nettet finnes mange oversikter over aktiviteter og tilbud for hele familien. Eller bruk fantasien!
  5. Bruk fordels-, bonus- og rabattkortene dine. Medlemskap i fagforeninger og organisasjoner kan gi deg gode tilbud og rabatter. Sjekk fordelene på nett - og bruk dem.
  6. Bestem deg for hvor mye du kan bruke på ferie i sommer og lag en plan for hvordan du vil bruke pengene. Hold deg til planen!
  7. Bruk egne penger i ferien, unngå lån eller kreditt.

 

Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.