Irene Beatrice Brevad åpner seansen med at ordfører Tom Anders Ludvigsen har sin 70 års dag i dag den, 28. januar. Ludvigsen forteller at han er over snittet glad i is. - Og det fikk han kl. 06.30 sammen med frokost. Så åpner han seansen med at kommunen har gjennom mange år jobbet med miljøsertifisering av bedrifter. For å gjøre stas på disse bedriftene har de invitert de som har tatt skrittet helt ut og gitt de plaketter til å henge opp på veggen. De får også annet markedsmateriell som de kan bruke i sin markedsføring.

I dag er det Sparebank 1 Østfold og Akershus og Eiendomsmegler 1 og Leman. Sistnevnte hadde ikke før kommet på plass før de måtte utvide bygget de flyttet inn i. Alt blir bare større på Deli skog. I tillegg var turen kommet til Dental Teknikk. Ordføreren er veldig stolt over det miljøengasjementet som legges ned i godt over 50 bedrifter i kommunen. - Derfor markerer kommunen dette med å invitere bedrifter til en kopp kaffe og kjeks. Dette miljø engasjementet betyr også mye for omdømme til kommunen, uttalte han.
Alle miljøsertifiserte bedrifter må resertifiseres hvert 3 år gjennom en uavhengig sertifiserings kontroll. Det er derfor viktig at man fortsetter å jobbe med å gjøre sitt beste i henhold til kriteriene. Sertifiseringen kan også brukes i anbudsdokumenter, som også er viktig å ha i forhold til konkurransen med andre bedrifter. Det viser seg at selve prosessen er bra for miljøet, men også positivt i forhold til økonomi. Alt dokumenteres, slik at man kan ta tak i utfordringene.
Kravene til å bli Miljøfyrtårn bedrift blir stadig strengere og kravene er ulike i forhold til de forskjellige bransjene. I tillegg er det et felles regelsett som alle bedriftene må innfri. Bedrifter som sertifiseres til Miljøfyrtårn må jobbe kontinuerlig med å forbedre sine miljøprestasjoner innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Dette gir virksomhetene gode forutsetninger for å bidra til å oppnå flere av FNs bærekrafts mål. Dere bidrar til at Vestby kommune kan nå nasjonale og regionale klimamål for å redusere klimagassutslippene.
I 2050 skal Vestby være et lavutslippssamfunn og innen 2030 skal klimagassutslippene være redusert med minst 40% ... Skal vi klare det, må vi jobbe sammen for det grønne skiftet som ikke kommer, men foregår nå! Miljøfyrtårn er anerkjent og effektivt verktøy for miljøledelse, noe kommunen også har forstått – som selv jobber med å innfri kriteriene til Miljøfyrtårn.

Dental Miljø Teknikk AS Her gratulert og representert ved Øistein Ottesen.
Dental Miljø Teknikk AS
Steller med tekniske løsninger til tannleger/klinikker. Øistein Ottesen forteller at de er kun 2 ansatte. De håndterer amalganholdig avfall og leverer teknisk utstyr som er bakenforliggende i forhold til tannklinikker. De har hatt en veldig positiv utvikling og leverer til store tannklinikk kjeder og til fylkeskommuner.
Kundene forlanger at de er sertifiserte. Fylkeskommunen krever at de skal ha fokus på miljø.
Kundene er sertifiserte og da krever de også at leverandører skal være sertifiserte. - Det er den tiden vi er inne i, vi skal ha fokus på det grønne skifte, forteller Ottesen.
Selve prosessen har vært veldig skjema definert. Men, det har vært en bevisstgjøring på arbeidsmiljø og alle kriteriene som må gjennom føres. Han håper og tror at dette kan føre til «et mindre fotavtrykk» fra deres side når det gjelder miljø.
Utviklingen er at mange små tannleger slutter seg til større kjeder og disse er igjen er opptatt av miljø og lønnsomhet. Dental Miljø Teknikk samler som sagt inn amalgan som er definert som farlig avfall og deponerer derfor dette på en forsvarlig måte. Det viktigste tiltaket er bevisstgjøringen av alt fra søppelhåndteringen til å velge transportører som er miljøvennlige. Summen av alle små endringer er det som betyr noe, avslutter Ottesen med.

Eiendomsmegler 1 og SpareBank 1 Østfold Akershus: Her gratulert og representert ved Erik Nickelsen og Cathrine Skipperud.
Eiendomsmegler 1 og Sparebank 1
Disse to virksomhetene er i samlokaliserte i samme bygg i første etasje i Vestbytorget. Sparebank 1 kjøpte eiendomsmegler virksomheten til Coll & Skar i 1999/2000. Erik Nickelsen forteller om en lang karriere som eiendomsmegler og at de nå er 5 ansatte meglere. De har salg av ny – og brukt bolig og er norges største eiendomsmegler kjede.
Det har vært en ekstrem forandring med hensyn på antall omsatte boliger de siste 25 årene. Folk flytter oftere i dag etter som behovene endrer seg. Før bodde man i boligen til man ble bert ut. Nå flytter man til leilighet på sine eldre dager. Det er et velfungerende boligmarked i Norge og fremtiden for Vestby er spennende med alle sine boligprosjekter.
Årsaken til at de ble miljøsertifiserte er å følge med i tiden og at bærekraft betyr noe. Det har vært en givende prosess og målet er et nullutslipps samfunn, sier Nickelsen. Internt har det betydd at alle har blitt mer bevisste på et bærekraftig miljø.
Det har vært en bevisstgjøring overfor kundene med hensyn på blant annet energiforbruket til boliger. Du bruker mindre strøm og kan få en rimeligere rente. Et ønske fra myndighetene er at det skal bygges mer energieffektive boliger. Hvis banken med alle sine kunder kan få de til å gjøre mer bevisste valg, så vil det helt klart ha betydning for miljø, klima og økonomi.
Sparebank 1 Akershus og Østfold er i denne sammenheng representert ved Cathrine Skipperud. Sparebank 1 har flere kontorer i blant annet Fredrikstad, Sarpsborg og Moss. De har 6 ansatte med 2 bankrådgivere på kontoret i Vestby. Banken ble etablert i 2001 på Vestbytorget. Før dét var det Sparebank i Son i mange år.
Det har vært et bevisst valg å være med på det grønne skifte. Banken har til og med en egen bærekrafts ansvarlig, så de tar «det grønne skifte» på største alvor. Bevisstgjøring internt har hatt mye å si for banken. Alt fra avfallshåndtering, energieffektivisering. Også viktig å påvirke kundene så godt det lar seg gjøre. Boligkjøperne er blitt mer opptatt av energi-effektive boliger. Alle boliger skal i dag klassifiseres med hensyn på hvor energieffektive de er.

Leman: Her gratulert og representert ved Vidar Jokerud og Linda Rudberg.
Leman
Bedriften var 3 år i Moss før de kom til Vestby i 2018. De driver innen 3 parts logistikk på Deli skog. De har 22 kunder, stort sett innen dagligvarehandel og tørrvarer. Bygget fungerer som et lagerhotell der de mottar varer fra kunder som igjen leverer til sine kunder. De har 35 personer som jobber i Vestby avdelingen.
Det har vært en spennende reise forteller Vidar Jokerud som også kommer inn på at de bygde på lageret med det dobbelte i 2021. Så nå er det totalt 38.000 m2 som de disponerer. De er likevel små i forhold til andre på Deli skog, forteller Jokerud.
De begynte med miljøsertifiseringen fordi de hele tiden har vært bevisste på sortering av papp og plast. De har kunder med mange forskjellige typer varer. I forhold til anbudsrunder, legger de ut «tendere» (anbud innen logistikk). De har også andre sertifiseringer som Debio som er håndtering av økologiske produkter. Dette er en forlenget arm fra Mattilsynet, med blant annet merking av varer.
Folk har blitt mer bevisste på kontor og lager. Kildesortering på kontor og lager er godt ivaretatt. Så kommer det en transportør i fra Moss som henter avfall fra kontorer og spiserom. De har komprimatorer til både papp og plast. - Med fokus på kildesortering internt i bedriften og at vi er vant til å gjøre dette hjemme, så er er jo dette egentlig bare en videreføring av noe vi allerede gjør hjemme, sier Linda Rudberg. De har tre stasjoner er plassert rundt på kontorene. Det er spennende å ta ut rapporter for å se hvor mye avfall de klarer å sortere. Fra april 2023 til mai 2024 så hadde de 70 tonn med usortert avfall. De har som mål å ha 70-72% sortert avfall - og det klarte de i 2024.
Jokerud forteller også om besparelse i innkjøpsleddet med hensyn på strekkfilm som er dokumentert. Dette er med andre ord en bedrift som har gjort en god del i forhold til miljø, som igjen har fått positive utslag i forhold til forbruk og dermed lavere kostnader. Ved å redusere plasttykkelsen gikk de fra 6-7 ukers levering til 12 ukers levering. De får en årlig rapport i fra leverandøren om hvor mye plast de bruker. - Så får vi se hvor mye vi sparer miljøet med etter hvert, som kan vi kan dokumentere, kan Jokerud stolt konstatere.
De tre viktigste tiltakene de har satt i gang er kildesortering, energieffektivisering og sykefravær/arbeidsmiljø. De har fjernvarme og 8.000 m2 med solceller på taket og ordinær strøm. Alle disse leverandørene får de månedlige rapporter fra. På gode dager på sommeren er de selvgående på strøm. Det må vi kunne applaudere!