Fra slutten av august var Son kulturkirke igjen i gang med konserter og Dialog-kvelder. I snart fire år har de holdt på. Og folk kommer.
-Kunst og kultur gjør vår forestillingsverden større, sier Svein Gran, en av de mange frivillige som jobber i kulturkirken. – Det åpner rom i oss som utvider livsopplevelsen.
-Det er kanskje ikke dette folk flest forbinder med kirke?
-Kanskje ikke, men historisk har kirken alltid vært opptatt av kunst og kultur. I senere tid har det blitt mer vanlig å trekke dette inn i kirkerommet. Det skal være plass til hele bredden av kulturelle uttrykk. Ikke noe sant menneskelig er Gud fremmed, alt som bygger oss opp hører hjemme i kirken også.
-Selv om det ikke handler om Gud?
-Vi er først og fremst mennesker, og som mennesker er vi alle født inn i dette mysteriet som livet er. Både ateisten og den troende erkjenner at vi er en del av noe vi ikke skjønner rekkevidden av. Vi tolker livet ulikt, men er fortsatt i samme båt. Vi deler de samme livsbetingelsene.
-Men skal ikke en kirke også snakke om Gud?
-Jo, selvfølgelig. At det finnes en Gud som elsker hver og en av oss er evangeliet kirken er satt til å formidle. I kulturkirken har vi f. eksempel hver onsdag året igjennom kveldsmesse. En stund som er avsatt til bønn, stillhet og skriftlesning. Messen avsluttes med et uhøytidelig kveldsmåltid. For meg er disse kveldene en av ukas høydepunkter. Men de kulturelle arrangementene er ingen motsetning til slike kveldsmesser – de er snarere en utvidelse.
-Hva så med høstens konserter?
-Høstens program er mer fargerikt enn på lenge. Vi starter konsertserien med en yoga-konsert, der publikum skal ligge på matter på gulvet og man blir guidet gjennom enkle yogaøvelser til vakker klavermusikk og sang. Invitasjonen er å lytte til kroppen din og lytte til musikken med hele kroppen.
-Etter det har vi en konsert med en herlig trio bestående av Unni Wilhelmsen, Sol Heilo og Hanne Mari Karlsen. Denne fargerike trioen spilte sin første konsert sommeren 2013. Siden har de høstet trampeklapp fra flere norske scener, og i september 2018 tar bestevenninnene med seg sprudlende spilleglede og et tosifret antall instrumenter til Son Kulturkirke.
-Det er stort spenn?
-Ja, og slik vil vi ha det. Vi skal ikke dyrke et bestemt uttrykk. Mennesker er forskjellig, derfor må tilbudet være variert. I alt for stor grad preges Kirke-Norge av noen «godkjente» kulturelle uttrykk. Vi trenger mangfoldet. Derfor skal vi også ha en teaterforestilling bygget over Jens Bjørneboe sitt liv, ved siden av Jazz, klassisk klaver og en julekonsert av de sjeldne.
-Og Dialog?
-Her åpner vi med Shabana Rehman Gaarder. Hun markerte seg i ung alder som en sterk stemme i samfunnsdebatten. Shabana har gjennom hele sitt virke engasjert seg i kampen for likestilling, frihet og ikkevold. Nå leder hun stiftelsen «Født fri» som blant annet bekjemper æres- og skamkultur, negativ sosial kontroll, og tvangsekteskap. Hun ble nylig kåret av Dagbladet til en av Norges tolv beste kvinnelige taler.
-Senere i høst blir det store internasjonale spørsmål – og et lokalt: Hva vil vi med Son?
-Det høres lokalt ut ja, hvem skal svare på det?
-Vi har invitert en del innledere. Men like mye håper vi å få svar fra folk i Son. Her blir det rik anledning til å få frem egne hjertesaker.
-Mye å se frem til med andre ord.
-Kulturkirken er vår lokale felles arena – der håper jeg mange kan kjenne seg hjemme, med sin tro og sin tvil, avslutter Svein Gran.