Det ble delt ut mange lovord om maten både på Vestby sykehjem og Son eldresenter da Vestby Nytt var på besøk. Erik på Son Eldresenter gleder seg til middagen hver dag, han setter pris på både maten og det sosiale rundt måltidet.
Norsk husmannskost er maten de eldre liker og vil ha. Noe av forklaringen på tilfredsheten kan vi takke de dedikerte damene på kjøkkenet for. Både eldresenteret og sykehjemmet har egne kjøkken. I tillegg til omtanken for maten, legges det også vekt på atmosfæren rundt måltidene.
Det er ikke bare lovord som kan leses om sykehjemsmaten i mediene. Det nevnes fiskebollerester til julaften og mange timer mellom siste kveldsmåltid og frokost. Flere sykehjem lager heller ikke maten selv. De får maten levert vakumpakket fra et storkjøkken. Maten blir lagret kjølig og varmes opp dagen den skal serveres. Vakumpakkemetoden kalles «Sous vide» og maten skal holde godt på kvalitet og næringsstoffer med denne metoden. Men det er likevel noe eget med å ha et ordentlig kjøkken tilgjengelig. Kanskje kan man kjenne matlukten, og maten blir laget og servert ferskt samme dag. Avstanden mellom kjøkkenpersonell og de som spiser maten blir kortere.
«Leve hele livet» er navnet på en kvalitetsreform for eldre regjeringen startet med i 2017, der mat er et av fokusområdene. Mat og måltidene er en viktig del av de eldres liv, samtidig som mange eldre lider av underernæring. Sansene smak, lukt og syn er med på å stimulerer appetitten vår. Når vi blir eldre blir ofte sansene dårligere. Kroppslige og psykiske forandringer kan også gjøre at vi har problemer med å spise eller får dårligere matlyst. Derfor er god og næringsrik mat og tilrettelegging rundt måltidene viktig for de eldre.
FESTMIDDAG HVER MÅNED VED VESTBY SYKEHJEM
På Vestby sykehjem fikk vi høre lovord om maten fra både beboerne og ansatte. Her har de tydeligvis gjort noe riktig. Sykehjemmet har alltid hatt eget kjøkken med eget kjøkkenpersonale. Mye av maten blir laget fra bunnen av og det blir lagt vekt på å servere mat som beboerne er vant til og liker.
På avdelingen «Korttid 1» møter vi en gruppe eldre som er i ferd med å avrunde lunsjen. Det er duk, rutete servietter og blomster på bordet og hjemmekoselig i oppholdsrommet der maten serveres. Når det gjelder mat er det ikke bare hva som ligger på tallerkenen som er viktig, men også atmosfæren rundt måltidet. Å spise sammen med andre fremfor å spise alene på rommet kan også hjelpe på matlysten. Dagens lunsj er sjampinjongsuppe og ferske hjemmelagde rundstykker.
Ragnhild Lundmo er en eldre dame som smiler bredt og forteller at suppa er god og at hun liker all maten som blir servert. De andre rundt bordet er også fornøyde. Frank Knudsen forteller at han har vært innom to andre institusjoner som serverer mat til eldre, men synes maten ved Vestby sykehjem har vært den beste. Ertesuppe og pannekaker er favorittrettene hans. Jac Hasse setter pris på fiskemiddagene, han synes det er en fordel at fisk er så lett å tygge. Det serveres vanligvis 2 fiskemåltider i uka ved sykehjemmet.
Det skal være litt variasjon på hverdag og helg, så i helgen er det kake på ettermiddagen og beboerne kan nyte litt vin eller øl til maten om de ønsker, forteller kokk og kjøkkensjefen Siw Martinsen.
Hver første torsdag i måneden er det festmiddag. Da blir det gjort litt ekstra stas på middagen, det dekkes på med hvite duker og beboerne får tilbud om mineralvann og alkohol. Denne måneden står kylling i sjampinjong -og kantarellsaus og tilslørte bondepiker til dessert på menyen.
Høytider blir også feiret og gjort ekstra stas på, slik de fleste eldre er vant med. På julaften blir det servert grøt på formiddagen og tradisjonell julemiddag på kvelden. Lutefisk ble byttet ut med kveite sist julaften. Ellers fikk beboerne tilbud om ribbe, medisterkaker, medisterpølser og surkål og akevitt og multer til dessert. 1. og 2. juledag er det også litt ekstra fin mat. Nyttårsaften var det kalkun og reinsdyrstek 1. nyttårsdag.
Siw Martinsen har vært ansatt på Vestby sykehjem og jobbet på kjøkkenet de siste 18 årene og de siste tre årene som kjøkkensjef. Hun og kokken Tove Solberg forteller litt mer om menyen ved sykehjemmet. De har en 6-ukersmeny og som blir variert litt etter sesong. Og de lager maten som brukerne etterspør og liker, og det er vanlig norsk husmannskost. Maten blir også tilpasset om det er noe noen ikke tåler eller liker eller det skal pureres eller deles opp. Om kokkene skulle nevne en spesiell rett som er populær må det være flesk og duppe. Da blir det gjerne ekstrabestillinger!
På sykehjemmet serveres frokost kl 9, varm lunsj eller brødmat kl 12.30, middag kl 15.30 og kveldsmat 19.30. Før reformen i 2017 ble middagen servert kl 13 og det var ingen lunsj. Før middag var det tilbud om kjeks og frukt, og det ble servert kaker og kaffe på ettermiddagen og kveldsmat kl 17. Beboerne fikk gjerne litt brødskiver senere på kvelden også om de ønsket det. De ansatte har ikke lagt merke til noen nevneverdig endringer på beboerne etter omleggingen av måltidene i 2017. Noen av de eldre synes til og med det kan bli for mange måltider i løpet av dagen, og velger bort et av dem. Etter omgjøringen blir det nå servert flere næringsrike måltider i løpet av en dag i forhold til tidligere og det er kortere tid mellom kveldsmat og frokost.
SOSIALT PÅ SON ELDRESENTER
Med utsikt over fjorden har de eldre ved Son eldresenter på Steinløkka sine egne leiligheter og klarer det meste selv. Middagen som serveres i hovedhuset er et sosialt høydepunkt på dagen de fleste brukerne setter pris på.
I dag har det vært innbakt fisk, poteter og agurksalat til middag. Erik forteller oss at han alltid gleder seg til middagen. -Maten er herlig og jentene som jobber her er også herlige! Erik tror folk blir eldre her på senteret takket være maten. Erik liker variasjonen i menyen, og han setter ekstra pris på det sosiale rundt middagen. Eli på 96 år er enig med Erik, hun liker godt maten og synes Son eldresenter er et alle tiders sted.
Det er Marianne Nyland som står for matlagingen i dag, dagene hun ikke er på jobb er det kjøkkensjefen Vera Larsen som styrer på kjøkkenet. Marianne har jobbet på eldresenteret i 35 år. Hun stortrives på jobben og gleder seg til hver dag. -Det er utrolig godt samhold her, og alltid en god latter, smiler hun.
På menyen er det vanlig norsk husmannskost, maten skal være velsmakende og variert og noe de eldre er vant med. Om kjøkkenet prøve seg på nye matretter faller det ikke alltid i smak. Men lasagne er for eksempel en «nyere» rett som er godt likt. Fisk serveres 2-3 ganger i uken, og på søndager er det søndagsmiddagen som er ukens høydepunkt. Da serveres gjerne steiker, frikasse eller fårikål. Marianne kjenner godt til alle beboerne hun lager mat til og vet cirka hvor mye de spiser og hvor mange poteter de vil ha til maten.
Noen av beboerne spiser også frokosten i hovedhuset. Ellers er det tilbud om kaffe og kaker på ettermiddagene. På lørdager serveres det grøt eller suppe på dagen og snitter på kvelden som lørdagskos. Når den den yngre generasjonen velger pizza lørdag kveld er snitter lørdagskos for mange av de eldre.