ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Are Egeland og firmabilen stående utenfor apoteket i Son.

– Vi ønsker å være det gode, gamle lokalapoteket – som kjenner kunden og kundens behov, sier Are Egeland, deleier av Apoteket i Son og daglig leder ved Son apoteklab.

mann står bak apotekerdisk

Lab.leder og farmasøyt Are Egeland startet produksjonen av deres «hjemmelagede» håndsprit ved apoteket i Son. Spritflaskene vises her i front, mens Are selv har tatt plass bak apotekdisken.

Legen forordnet medisinen, og apotekeren lagde den.

– Historisk sett drev apotekene med produksjon, de hadde egne laboratorier, forteller Are mens han viser reporteren en gammel, liten tubemaskin han har stående i kontorvinduet. I gamle dager fantes det ikke farmasøytisk industri. Legen forordnet medisinen, og apotekeren lagde den. Råvarene ble hentet fra der man hadde dem tilgjengelige. Nå skriver legene elektroniske resepter. Apoteket laster ned resepten, skaffer den aktuelle medisinen fra en grossist, de ansatte i apoteket kontrollerer, plukker ut varene og leverer dem i pose til kunden.

– Multidoser til sykehjem og sykehus blir nå laget ferdig på sentrallageret og ikke på apoteket. De eldre kundene har sett utviklingen hvor apotekene er blitt mer børs enn katedral.

Selv om vi må drive butikk med overskudd, vil vi også drive med fag, forklarer Are. Engasjementet sitt for å drive med et gammelt apotekhåndverk, nemlig produksjon ved siden av ordinær apotekdrift, har Are Egeland hatt siden han etablerte Apoteket i Son i 2005, sammen med sin daværende samarbeidspartner Helene som nå er pensjonist.

svanemerket krem og håndsprit på liten flaske

To sentrale lab. produserte varer fra apoteket i Son:
50 ml sprit for hånd og Svanens vitaminkrem.

Fra 2005 har Are hatt en «magi- strell» lab ved Apoteket i Son.

Der har det blitt produsert salver, kremer, miksturer og kapsler etter resept/oppskrift og solgt til tannlege- og hudlegekontor, men også direkte til privatkunder. Mest kjent er apoteket for den gamle klassikeren, Svanens vitaminkrem, (med eller uten parfyme) som de produserer vel 20.000 av årlig og som de selger ut til alle apotek i Norge. Dette startet da Svanelaboratoriet i Oslo solgte rettighetene til Son apoteklab ved apoteket i Son i 2015.

– Norge er et lite land med lite industri, uten produksjon av legemidler. Her er lange avstander, vi har et sårbart distribusjonssystem, i motsetning til større land som har kommersiell, farmasøytisk industri.

Are Egeland og medeier Inge Valle Tangen har tjeneste­gjort i Afghanistan, og de vet hvor viktig beredskap er. For å sikre beredskapen i Norge mener Are det er behov for mer produksjon i norske apotek. Vestby Nytt sin reporter får en kort omvisning i apotekets lab. kjeller, der produksjonen nå foregår. Her er maskiner, utstyr, produktlager og en tønne med 200 liter ikke-drikkbar sprit som skal omgjøres til håndsprit.

mann sitter på huk viser varer på apotek

Are Egeland, deleier av Apoteket i Son og daglig leder ved Son apoteklab viser fram sprayflasken med håndsprit som de begynte å produsere og selge ut etter at Norge stengte ned 12.mars i år.

Håndsprit ble utsolgt over hele Norge

Da Norge stengte ned 12. mars i år og håndsprit var utsolgt over hele Norge, fikk Are og hans ansatte bruk for sin fagkompetanse og sine muligheter til raskt å snu seg rundt, sette i gang med produksjon og komme i posisjon. Apoteket hadde 10-12 liter med 96% lab-sprit (rektifisert etanol ) som de allerede den 13. mars bestemte å konvertere til håndsprit (80%) ved å tilsette vann, hydrogenperoksid og glyserol. De hadde emballasje på lager og helte håndspriten over i ca 200 små enheter og la salget ut på Facebook samme fredag. Lørdag morgen tok det helt av, da kom de første kundene, lokal presse var innom, og søndag kom NRK TV på besøk. Are blir engasjert når han forteller om den voldsomme oppmerksomheten dette fikk både i lokale og nasjonale medier, med NRK i beste sendetid.

– Det var helt vilt, denne første koronahelga, utbryter Are. Deres leverandør Arcus tilbød dem raskt lovlig potetsprit, den beste i landet, og dermed var de inne i full produksjon. De klarte å levere og solgte håndspriten ut i løpet av få uker.

Etterhvert fikk de kontakt med tre andre leverandører. Tilsammen har de solgt vel 3-4000 liter sprit til private og profesjonelle kunder. På det mest travle var det tre ganger flere kunder i apoteket enn en vanlig dag, og det var jevnt fullt veldig lenge. – Vi har hatt det travelt, men dette er et luksusproblem, forsikrer Are.

tre personer står utenfor apoteket

De tre farmasøytene ved Apoteket i Son, fremst Inge Valle Tangen, så Are Egeland og Lisa Hassel.

Farmasøyt og lab.leder Are Egeland sammen med to av sine medarbeidere ved Apoteket i Son. Til venstre den yngste på 21 år, apotekmedarbeider Lisa Hyllseth og til høyre den eldste på 63 år, reseptarfarmasøyt Irene Svae.

Fem  farmasøyter og tre apotekteknikere.

De ansatte ved Apoteket i Son teller nå åtte ansatte der den yngste er 21 år og den eldste 63 år. Fem av dem er farmasøyter og tre er apotekteknikere. Staben har økt pga den økte produksjonen det siste året, men stort sett er de fire-fem personer i daglig drift. I 2015 kom farmasøyt Inge Valle Tangen inn som 50 % deleier og som sjef for eksterne kunder, bla for leger og for CatoSenteret. Apoteker Lisa Hassel, opprinnelig fra Sverige startet som daglig leder og ansvarlig for den interne driften ved Apoteket i Son i 2018. Apoteket i Son er frittstående, uten tradisjonell kjedetilknytning og er medlem av Apotekergruppen.

– Vi er blitt et avansert apotek, har en vid lokal kundekrets, vi tilbyr utkjøring av varer, vi sender ut multidoser og har et utvidet utvalg av gode kostholds-produkter, samt allergitestet sminke av høy kvalitet.

Tidligere fantes det ikke sminke å få kjøpt i Son, men det har vi her, sier Are. Og kundene våre er utrolig hyggelige. De er bevisste på kvalitet, de bryr seg og stiller opp.

Enkelte sier at man skal behandle alle kunder likt, men dette mener jeg blir feil fordi alle er forskjellige, presiserer han. – Vi må finne ut hva kunden trenger og så finne gode, individuelle løsninger for hver enkelt. Det kan til tider være utfordrende å skaffe råvarer til produksjonen, enten pga utfordrende råvaretilgang her til lands eller fordi råvaren er kostbar eller den kan ha kort holdbarhet. Men vi finner stort sett en god løsning for kundene våre, sier Are, labsjefen og farmasøyten.

Apoteket i Son har inngått langvarig leieavtale med eieren, Tom Brøsholen.

Are Egeland forteller at de vil investere mange millioner kr i «prosjektet Huitfeldtgården», en utbygging som nå er i full gang i bakgården til denne over 200 år gamle bygningen i sentrum av Son. Dette er et todelt prosjekt Tom Brøsholen er ansvarlig for. Det skal bygges et nytt tilbygg, inspirert av fortiden og som ligner et bakgårdsbygg, typisk for området. Produksjonen vil flyttes fra kjelleren og til 1.etasje. De vil anskaffe ny blandemaskin i produksjonen og en ny tubefyllemaskin som vil kunne fylle 40 tuber i minuttet! Are Egeland og hans team følger kvalitetssikrede prosedyrer i produksjonen, i henhold til GMP (Good manufacturing practice).

– Historisk sett har norske apotek vært en viktig aktør for produksjon av varer. I dag finnes det knapt produksjonsaktivitet igjen i apotekene, fastslår Are. – For å sikre fremtidig produksjonsdrift ved apoteket må vi heve standarden og etablere renrom, avslutter han.

I løpet av 2021 vil den offisielle åpningen av det nyrestaurerte, utvidete Apoteket i Son finne sted.

Are Egeland følger med på utbyggingsarbeidet som utføres i bakgården til Apoteket i Son.

Se forøvrig artikkel  fra JULEMAGASINET vårt fra 2018:

Apoteket i Son søker om å utvide :)

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.