ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Inger-Margrethe Løveid har mistet katten sin to ganger i forbindelse med flytting, og takket være kattens ID-chip fikk hun han tilbake. –ID-merking er en trygghet for eieren og gjør jobben vår på dyreklinikken og jobben for de som hjelper hjemløse katter med oppsporing av eiere mye enklere, forteller hun. Dyrebeskyttelsen, Veterinærforeningen og ildsjeler vi har pratet med fra Kattehuset i Moss med flere mener alle at familiedyr burde identitetsmerkes. Fortiden er obligatorisk ID-merking av katter og hunder oppe til vurdering i Stortinget.

Inger-Margrethe er dyrepleier på Vestby dyreklinikk og forteller oss den spesielle historien om katten Tito som forsvant og ble gjenforent med henne hele to ganger. Til sammen var han borte nesten ett år! Heldigvis var han elektronisk ID-merket. Det vil si at katten har fått sprøytet inn en liten microchip under huden i nakkeområdet. Når dyret skannes med en chip-avleser vises et nummer som kan søkes opp i et register i DyreID, der dyr og eier er registrert. Inger-Margrethe plasserte katten Tito midlertidig hos en familie i Oslo sentrum mens hun skulle flytte, for å skåne katten for hele flytteprosessen. Tito klarte dessverre å smette ut fra et vindu som sto på gløtt og kom til et helt ukjent område langt fra der han hadde bodd. Katten ble etterlyst med lapper på stolper og butikken i området han forsvant. Men etterlysningene ga ingen respons og Inger-Margrethe trodde katten var tapt.  Hun ble overrasket og glad da hun omsider fikk telefon fra en dyreklinikk om at de hadde funnet katten hennes. Det hadde gått 3 måneder og katten hadde oppholdt seg i en hage der eieren til slutt klarte å få tak i katten og ta den med til veterinær for å sjekke om den var merket. Man skulle ikke tro det, men historien gjentok seg. Gang nummer to Tito forsvant hadde Inger-Margrethe flyttet til et gårdsbruk med samboeren. Denne gangen var Tito borte i 8 måneder. -Da var jeg sikker på han var forsvunnet i skogen og jeg aldri ville se han noe mer. Jeg hadde planlagt at katten skulle være inne i huset en periode for å tilvennes det nye stedet. Samboeren hadde også katter og Tito som var en litt forsiktig og sky katt var ikke helt komfortabel og klarte å bryte seg ut. Det viste seg at Tito igjen fant en hage han oppholdt seg i. Han var sky og huseierne lokket med mat og brukte lang tid på å komme nærmere. Da de endelig fikk tak i katten dro de rett til veterinæren for å sjekke om det var noe merking på ham. Igjen var overraskelsen stor da dyrlegen ringte om Tito. I ettertid tilpasset Tito seg den nye tilværelse på gården og levde et godt og lykkelig katteliv til han ble gammel. -Jeg pleier vanligvis å anbefale at katten holdes inne minst 4 uker ved flytting til et nytt sted for at katten skal bli vant til det nye hjemmet sitt. Katter er vare for forandringer. Oppussing eller ommøblering kan være nok til at noen katter blir fornærmet, forteller Inger-Margrethe.

Inger- Margrethe har skannet pusen Kattinka med en chip-avleser og ID-nummeret vises på displayet. 

Men det er ikke alle gjenforeninger som har en lykkelig slutt. Dyreklinikken Inger-Margrethe jobber på får levert inn mange døde påkjørte katter. Flere av disse har mistet livet på Vestbyveien og E6.  –Vi opplever likevel at når den døde katten er chip-merket og vi finner eier er det en lettelse oppi sorgen for eier å få vite hva som skjedde. Når katten leveres inn skadet kan katten raskere få behandling om en eier kan kontaktes. Om katten ikke er merket er det bare en liten sjanse for at vi får kontakt med noen ut ifra etterlysning og beskrivelse av dyret. Flere av de umerkede påkjørte kattene er sannsynligvis gårdskatter som er ute og streifer, forteller Inger-Margrethe. Ukastrerte unge hannkatter kan streife langt og kommer lettere bort fra hjemmet sitt. Vi tar også en prat med Monica Ludvigsen som jobber frivillig for Kattehuset i Moss, som drives av Moss og Omegn Dyrebeskyttelse. En av organisasjonene som hjelper katter i Vestby-området. -Om du har fått deg en kattunge anbefaler vi å holde den inne eller bare gå tur i sele til den er minst 8 måneder. Da er stedssansen bedre utviklet og katten kan gradvis bli kjent med utemiljøet om den skal få utendørstilgang. Og ikke slipp ut katten før den er kastrert og chip-merket, sier Monica. Både Kattehuset og dyreklinikken får mange henvendelser når noen oppdager en ukjent katt i nabolaget eller i sin egen hage. -Da kan vi sjekke om katten er merket, og om den er på vandring eller om den bare bor rett i nabolaget, forteller Inger-Margrethe. –Snakk med naboene i førsteomgang. Om katten virker sulten, kan det faktisk hende den er det fordi du gir den bedre mat enn eieren nede i gata, forteller Monica. Men det er bedre å sjekke en gang for mye enn en gang for lite. Inger-Margrethe forteller at hunder sjeldnere blir levert inn til klinikken. -Om hunden er chip-merket kan vi ta en rask telefon til eier og fortelle at hunden er trygg. Hvis den ikke er merket blir den det når eier kommer og henter, smiler hun.

-Det er altfor lett å få seg dyr, uten å ta noe ansvar for det. Hvis man må ID merke blir terskelen litt høyere for å skaffe seg dyret. Og på sikt vil merkingen bidra til at katter får en høyere status i samfunnet. Kattunger skulle ikke gis bort gratis, det man får gratis kan oppfattes som mindre verdifullt. Aller helst burde kattunger være ID-merket og fått helsesjekk hos dyrlegen før de selges til nye eiere, sier Inger-Margrethe. Obligatorisk ID-merking sammen med kastrering vil redusere antall hjemløse dyr og katter i kolonier som lider. Inger-Margrethe og Monica oppfordrer dyreeiere til å sjekke om informasjonen som er registrert på ID-chipen stemmer og oppdatere den. Det hender dessverre at infoen er feil og eier ikke kan oppspores. Om dyret får nye eiere må det meldes om omregistrering til DyreID. Monica har merket at flere dyr blir chip-merket nå enn bare for noen få år siden. Hun ville helst sett at det var lovpålagt med både ID-merking og kastrering av begge kjønn. Ukastrerte hannkatter markerer og sloss og streifer mer. Monica ønsker også avlive myten om at hunnkatter bør få et kull med kattunger før de kastreres, det er fremdeles mange som tror dette. Uansvarlige eiere med ukastrerte katter er med å bidra til hjemløse dyr og kattekolonier. -Katter som er ID-merket har nødvendigvis ikke noe øretatovering. Noen har et merke i øret i tillegg til chip. Men om du ikke finner noe tatovering i øret kan den altså likevel være chippet, forteller Monica. Chip-merking er også en mer sikker merkemetode i forhold til øretatovering som etter hvert kan bli vanskelig å tyde eller halsbånd som kan falle av. Når katten er chip-merket kan du også bruke elektronisk katteluke slik at du kan styre at bare din katt kommer inn eller bruke elektronisk foringsstasjon om du har flere katter. ID-merking av hunder og katter er blitt lovpålagt i flere europeiske land. Forslaget om lovpåleggelse har blitt tatt opp til vurdering i Norge tidligere også. Uansett hva utfallet blir denne gangen vil merkingen være et verdifullt tiltak for både Mons og matmor.

Dyrebeskyttelsen Norge jobber for at både hund, katt og kanin skal ID-merkes. ID-merkingen er ikke bare en trygghet for at dyret kan bli gjenforent eller får behandling, men også en sikkerhet ved avl og handel, og ansvarliggjøring av eier. Ved for eksempel dumping og mishandling kan det bli enklere å oppspore eieren. Kaniner som blir satt ut om sommeren i håp om at de skal klare seg selv nevner Inger-Margrethe som eksempel. Eller noen som reiser fra katten sin i ferietiden. Hjemløse katter er et økende samfunnsproblem i Norge. Dyrebeskyttelsen med sine lokalavdelinger hjalp over 8000 hjemløse eller uønskede katter i 2018. Ildsjeler og frivillige organisasjoner vier sin fritid til å hjelpe. De sliter både med å få inn nok penger til å redde katter og fosterhjem og plass til oppstalling. Kattehuset i Moss har hittil i år hjulpet 226 katter. Dette er katter utenom de som blir gjenforent med en eier. 150 av disse er adoptert bort, forteller Heidrun som også er frivillig på Kattehuset i Moss.

Kattungen Birna ble funnet avmagret og skadet i en kattekoloni og hjulpet av ildsjelene fra Kattehuset i Moss (Foto: Privat)

Birna fikk seg et hjem. Slik ser hun ut i dag (Foto: privat)

TIPS OM HVA DU KAN GJØRE OM KATTEN ER BLITT BORTE

  • Snakk med naboer og sjekk garasjer og boder
  • Gå ute om kvelden og tidlig morgen når det er stille og rop og lokk på pus, og lytt til om den kan ha blitt innestengt et sted
  • Lag annonse på dyrbar.no, savnet/funnet-facebook-grupper og lokalavisa og heng opp lapper i området og på butikken

TIPS OM HVA DU BØR GJØRE OM DU FINNER EN KATT

  • Forhør deg i området om noen eier katten
  • Dyreklinikker, hjelpeorganisasjoner, politi, Viking og flere andre har chip-avlesere
  • Lag annonse på dyrebar.no og sosiale medier om eier ikke kan oppspores og ta katten inn eller få hjelp av hjelpeorganisasjon
  • Om katten er svært ung, syk, skadet eller nedkjølt få hjelp til katten med en gang
  • Få hjelp av hjelpeorganisasjon eller Mattilsynet til å fange katten med felle om den er vanskelig å få tak i

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.