Limerick-konkurranse i Påskemagasinet 2021

Pål Mørk forteller om Limerick!

Et av høydepunktene i årets Påskemagasin kan fort bli den annonserte limerick konkurransen. Vi mistenker at mange av våre lesere er dyktige limerickforfattere, og dersom du er usikker på hvordan en limerick skrives, har du oppskriften her:

En limerick består av fem linjer.

Verselinjene 1, 2 og 5 har tre verseføtter som rimer, men linje 3 og 4 har to verseføtter hvor linje 4 rimer på linje 3.

Limericken bør fortelle en liten historie. I første verselinje møter vi gjerne en person og et stedsnavn, mens poenget kommer i linje 5. Det er ingen begrensning hva slags tema limericken kan inneholde, men den er ofte humoristisk, komisk, og gjerne litt frekk i teksten.

Allerede fra 1719 finner vi publiserte tøysevers med rim og rytmer som har elementer av det som siden ble utviklet til en ekte limerick. At begrepet limerick knyttes til den irske byen Limerick er det egentlig ikke funnet noen logisk forklaring på.

Litteraturhistorisk dateres limericksjangeren til den engelske forfatteren Edward Lear og hans «Book of Nonsens» fra 1846. I hans tøysedikt for barn er limerick den mest brukte verseformen.

Her hjemme har NRK i årevis tatt vare på limerickformen, og særlig på 1960 tallet ble limerick-konkurranser faste innslag i en rekke programmer. Mange hevder at forfatteren André Bjerke er den beste limerick-skribenten Norge har fostret.

Vi forsøker oss med et eksempel, og håper mange av våre lesere tar utfordringen og sender inn til post@mediasenteret.no (I emnefeltet bruk Limerick 2021) eller bruker skjemaet på siden her.

FRIST: Sendes oss senest 9. mars 2021

En spøkefull kar i fra Son
Har lurer de fleste.. sa no’n
Med en rød liten lue
plassert oppå hue
lignet han på Olav Thon.

 

 

Les om byen Limerick på Wikipedia

Limerick er administrasjonsbyen i grevskapet Limerick i Irland. Den ligger ved elven Shannon. Byen har i underkant av 53 000 innbyggere innenfor bygrensen, men med forsteder har den i overkant av 93 000. Den regnes som den fjerde største byen i landet, og den femte største på hele Irland.

Legg inn ditt bidrag her

    Del denne!