ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

For de tre jentene vi møter i stallen ved småbruket ­Solheim (Den blinde ku) er hesten en stor del av livet. Malin, Silje og Ida tilbringer en stor del av fritiden i stallen og på hesteryggen. Hesten blir ofte en bestevenn, tur- og trenings­kamerat, og hest og rytter kan knytte sterke bånd. Her sammen med Ritana.

tre hester med sine ryttere utenfor n for McDonalds Vestby

Uvant syn i burger-køen.

Vi treffer først Malin, Silje og Ida helt tilfeldig i området ved Mc Donalds i Vestby. Hestejentene er på tur på hver sin hest, og som i tidspunktet vi treffes, øver på å være i trafikkerte områder. Jentene på sin side skal kjøpe seg en enkel lunsj. Det er et artig syn når de tre ekvipasjene stiller seg i bilkøen og venter på å få sin burger i luka. Før vi drar hver vår vei har vi avtalt å møtes og snakke om hest.

Ritana.

Vi treffer først Malin, Silje og Ida helt tilfeldig i området ved Mc Donalds i Vestby. Hestejentene er på tur på hver sin hest, og som i tidspunktet vi treffes, øver på å være i trafikkerte områder. Jentene på sin side skal kjøpe seg en enkel lunsj. Det er et artig syn når de tre ekvipasjene stiller seg i bilkøen og venter på å få sin burger i luka. Før vi drar hver vår vei har vi avtalt å møtes og snakke om hest.

Felles lidenskap

Vi møtes i stallen i Ås og får høre om hvor mye hestene betyr i hverdagen for dem. Malin Sørli Andersen fra Drøbak er 16 år og har sin egen varmblodshest, ­Ritana, Silje Marie Fotland Breifjell fra Langhus er 18 år og er fôrrytter for ponnien Oliver og Ida Sundstrøm er 19 og fôrrytter for Corina, som er en halvblods ridehest. Felles for de tre er at de brenner for hest og har gjort det siden de var småjenter.

Ida Sundstrøm kommer fra Bodø og er student på NMBU. Hun leier hybel på småbruket, og i tillegg til å ha hest på fôr, gjør hun en del stallarbeid. Hun studerer økologi og naturforvaltning, og synes at samværet med hest og det å komme i stallen er en fin avkobling fra resten av verden.
– Ikke minst nå i korona–tiden er det fint å ha hesten, og så er det sosialt også, sier hun, og gløtter bort på de to andre.

– Vi er flere som enten har hest selv eller steller hest på denne stallen og deler på oppgaven, sier Silje, som bor på Langhus. – Jeg begynte med hest på Langhus, hvor jeg hadde en god trener som så hver og en av oss som de typer vi var, og hvor jeg fikk lære mye om stell av hest i tillegg til ridning. Ettersom jeg utviklet meg, begynte jeg å ri i Drøbak hvor de har flere tilbud. Nå rir jeg både i Drøbak og her siden jeg har venninner som havnet her. Da fulgte jeg med. Her er et godt miljø, og vi trives godt med å dele denne lidenskapen uavhengig av ulik alder.

Ulike grener

Turridning er en av favorittene til trekløveret, og også flere andre som slenger seg med, og de rir i fine skogsområder i Ås og Vestby hvor det finnes fine strekninger hvor hestene kan få løpe litt.
– Hestene må også få ha det litt gøy, smiler Silje, og legger til at “hennes” hest elsker å løpe og at den egentlig gjerne vil løpe hele tiden om den hadde fått lov.
– I Drøbak driver jeg med sprang, forteller hun, – og ellers er det dressur som gjelder. Nå på vinteren og når det har vært så kaldt, er vi mest på tur siden vi ikke har noen ridehall her. Og hestene ­liker også å gå på tur sammen.

 

Silje og Oliver.

Silje går på videregående i Drøbak på Frogn videregående på linjen “toppidrett hest” og stortrives.
– Det er derfor jeg kan være her nå, sier hun, og forklarer at hun kan være i stallen noen timer i uka som en del av undervisningen.

Ida og Corina

Studenten Ida Sundstrøm sier at hun er glad i variasjon. I tillegg til turridning, dressur og sprang synes hun det er gøy å drive med “working equitation”, en type hinder–ridning for hest på bane. – Det er veldig artig.

Der vi sitter og prater i utstyrs- og hvilerommet, hvor det er varmt og godt og utstyrt med en enkel sittegruppe, blir vi oppmerksom på en jevn dunking, og intervjuet stopper litt opp. Er det noen som “møkker“ noe voldsomt ute i stallen og bråker så fælt? Jentene ler, og vi forstår at dette er en hest og ikke en stallarbeider. Det er Ritana som ikke har fått all den maten hun ønsker seg til frokost enda, forklarer Malin, og tydelig markerer det utålmodig med forbena.

hest og jente smiler til hverandre

Ritana «smiler» til Malin, som sier at hesten betyr «alt» for henne.

Malin Andersen fra Drøbak går på ungdomsskole er eieren av ­Ritana.
– Hun er veldig glad i mat, ler Malin. Ritana er en vakker, gråshimlet varmblods, og hun er en dame med bestemte meninger. Det hører vi! Hun er både sprek og bestemt, men også veldig snill. Det er alle hestene her, under­streker de, selv om Malin innrømmer at Ritana både kan steile og bukke og at hun nylig falt av. Hester kan bli skremt av de merkeligste, minste ting, og et papir i veikanten som rasler kan være mer skummelt enn bildur de er blitt vant til.

En hobby for alle

Jentene legger ikke skjul på at det er mye jobb med å holde en hest, og ikke minst at det koster å eie en. Bare utgifter til stallplass kan dreie seg om flere tusen kroner hver måned, men der er store forskjeller. Det avhenger også av hva man velger å ha inkludert, og hvor mye utstyr man har tilgang til.

En rimeligere og fin mulighet til å drive med hest, er å ha en på fôr. Å ha en hest på fôr. Å ha en hest på fôr vil si å ha ansvaret for trim og det daglige stellet (møkking og fôring) av hesten den eller de avtalte dagene hver uke. Ved å ha hest på fôr finner man ut hvordan det er å ha ansvaret for en hest. Et flott alternativ. At det gir veldig mye tilbake er det ingen som helst tvil om, forstår vi jentene. Hest gir både “terapi”, glede, trim og mye sosialt med både to og firbente.

Ritalina blir stelt

Godt stell er en viktig og stor del av hestehold.

Fôr og stell

Hester trenger daglig stell og tilsyn. De bør pusses med flere forskjellige børster for å fjerne skitt, tørket svette, døde hudceller og løse hår for å unngå gnagsår. Hovene må renses og undersøkes for fastklemte stener og løse sko og eventuelt brodder. Hester som står på beite behøver mindre stell og tørket søle og støv i pelsen kan beskytte mot både insekter, sol og varme.
Gode rutiner er alltid godt å ha i stallen. Begynn gjerne på venstre side av halsen når du steller hesten og jobb deg bakover og så på høyre side av halsen og bakover. Når du renser høvene kan du for eksempel begynne på venstre side med frambenet og så bakbenet og det samme på høyre side. Slik unngår du å glemme områder og å ikke se eventuelle skrammer og hevelser hesten kan ha fått. Husk også å børste mellom og nedover hestens ben. Vær alltid forsiktig rundt hestens ben, spesielt om du er uerfaren eller ikke kjenner hesten godt.
Når det gjelder fôring, avhenger mengden bl.a. av aktivitetsnivået til hesten.

Kilde: infohesten.no

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.