ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

-Vi ville ha mer plass rundt oss, og vi er glade i skogen og dyr. Det var en del å ta tak i da familien Svantesvold overtok småbruket ved Hølen i fjor. De holder fremdeles på med oppussing og rehabilitering av huset. De ønsker å få frem kulturlandskapet rundt gården slik det så ut før i tiden, og har fått god hjelp av kuer og geiter til rydding av kratt og skog på eiendommen.

Barn på skulder til pappa, mamma ved siden av

Fra rekkehusliv på Pepperstad til bondeliv ved Hølen. Kaya og Knut ­Svantesvold med datteren Alma på skuldrene er fornøyde med den nye tilværelsen

”Småbruk” er fremdeles ett av de mest søkte ordene på finn.no. For Kaya og Knut Svantesvold ble drømmen om småbruk realisert i januar i fjor. Det siste året har vært svært innholdsrikt og hektisk for familien som tidligere bodde på Pepperstad i Vestby. Kaya og Knut hadde ikke lyst til å flytte langt fra Vestby og var glade for å finne et småbruk rett utenfor Hølen. Samme året som de overtok gården og startet oppussingen rakk småbarns­foreldrene også å arrangere bryllup og gifte seg. Kayas drøm om egen hest gikk i oppfyllelse, og familien skaffet seg også geiter, en katt og lånte kuer. Samtidig var ekteparet i full jobb. I tillegg har ikke oppussingen gått helt uten utforinger.

Men paret angrer ikke! Familien er svært fornøyd med det nye hjemmet sitt. Tilværelsen er litt annerledes enn før. Nå bruker de ferier, helger og ettermiddager på prosjektene sine. Og de har fått uvurderlig hjelp av familie og venner. Veldig mye erfaring med gårdsdrift hadde de heller ikke fra før. –Vi har ikke vært redde for å spørre om råd, forteller Kaya og Knut.

Ting tar ofte litt mer tid med oppussing og rehabilitering enn man forestiller seg. – Vi har senket kravene litt, man må ta seg tid til å leve ved siden av, forteller paret. Og de forsikrer oss om at Sinnasnekker’n ikke har vært inne i bildet.
Kaya som er sivilingeniør og til daglig jobber i firmaet Asplan Viak har fått oppfylt barndomsdrømmen om egen hest.

Hesten står foreløpig oppstallet på Jord gård. Hestehobbyen er svært tidkrevende og det har heller ikke gått helt smertefritt med ny hest. Kaya har pådratt seg skader i både ribbeina og kneet, og Knut har måtte trå til som «vikar». Kaya er svært stolt over ektemannen som har tatt oppgavene med hesten på strak arm.
Småbruket Bylterudmyra like ved Hølen var opprinnelig en husmannsplass på 1800-tallet. Gården består av hovedhus, låve, gammelt grisefjøs og et lite uthus for geitene, er 60 mål stor og har ingen driveplikt. En gang i tiden for over 50 år siden besto det meste av eiendommen av jorder og dyrket mark. Når familien flyttet inn i fjor var eiendommen igjengrodd av skog og kratt. Paret har som mål å rydde frem 20 mål med kulturlandskap som skal brukes til gressproduksjon og beiter.

For å rydde vekk kratt og skog har Knut tatt i bruk erfaringene sine med trehogst og spiller på lag med beitedyra. Skogen gir ro og fred og han trives veldig godt med skogsarbeidet. Han tar ofte barna med seg på tur i skogen. Han har også skaffet seg traktor og plog for å få i gang jord­bruket. Til daglig jobber Knut i eget firma; Follo Oppmåling sammen med to andre.

Den tørre og lange sommeren i 2018 gjorde at flere bønder manglet beite til dyrene sine. For Knut og Kaya og bonden ved Jord gård ble situasjonen benyttet til en fin byttehandel. Bonden fikk nye beiter til kyrene sine og paret fikk hjelp av kuene til å rydde krattet rundt huset.

Kuer i krattet

Slik så det ut i fjor sommer: Kuene hjalp til å spise ned kratt og skog. Foto: Privat

De fikk låne 4 ammekuer med kalver. Are på 6 år fikk et spesielt forhold til oksekalven han kalte Ferdinand, oppkalt etter tegnefilmen med samme navn. De ble raskt gode venner og Ferdinand ble en ordentlig koseokse. Kaya og Knut brukte en del tid på å forklare at oksen ikke kunne bli hos dem i fremtiden. Are tok det med godt mot. Senere på høsten da dyra var tilbake på Jord gård dro familien og besøkte oksen. Okse­kalven kom springende bort til Are, den hadde tydelig kjent ham igjen! Selv om ikke Are kunne ta med seg oksen hjem igjen, så er det en liten trøste at familien vil få besøk av nye kuer til sommeren igjen.

På finn.no kjøpte Kaya og Knut noen geiter på 3-4 måneder. Geiter er også veldig flinke til å spise på kratt og rydde ned vegetasjon. Geitene har fått navnene Solan, Ludvig, Snorkfrøken og Hjerterud og er blitt en del av familien. I begynnelsen holdt de unge geitene seg innenfor gjerdet sitt, men etter hvert som de har vokst til spretter utbrytergjengen lett over. Geitene holder seg likevel på gården og liker godt å slappe av på terrassen foran inngangsdøra, selv om de har sitt eget hus med halm og varmelampe. Til Kayas store fortvilelse lar de heller ikke hagemøblene og prydplanter stå i fred. De har også klart å snike seg inn i selve huset en gang barna lot døra stå åpen. Derfor skal geitene få på seg klaver med GPS, et system som kalles NoFence. Systemet blir et slags usynlig gjerde for geitene, som piper og varsler om strøm om geitene passerer avgrensingene som er blitt gjort for dem i et dataprogram. På denne måten får geitene et stort område å beite på rundt huset, uten av familien må bekymre seg for inntrengere eller at geitene stikker over til naboen.

Kaya og Knut forteller at de har funnet stedet der de ønsker å bli gamle. Sønnen Are er også svært glad i det nye hjemmet sitt. Når han blir stor og får kjæreste, da må foreldrene flytte ut! har han sagt.

Fremtidsplaner? Familien kommer til å fortsette å rydde frem landskapet rundt huset og pusse opp hus og låve. Knut ønsker seg fasaner og Kaya høner. Ja takk begge deler? Alma på 3,5 år ønsker seg sin egen hest. Det skal være en brun ponni.

Råd til andre som vil ha sitt eget småbruk? Begge parter bør ha lyst til dette. Man må ikke være redd for nye utforinger. Ha et åpent sinn og søke råd hos andre.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.