ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Monica har allerede lagt mange planer for turen.

Det skjer ikke før til våren, kanskje til og med ikke før etter sommerferien, men da pakker Monica Hanen og hennes to døtre Madeleine og Pernille, på henholdsvis 18 og 15 år, ryggsekken og setter kursen ut i den store verden. Hvor er ikke helt avgjort, men det blir 10 måneder langt hjemmefra.

Det er stille i Son en mandag morgen i oktober. Vinden en skarp og langs bryggene er det flest måker og ender. Monica setter ut varene som skal stå på fortauet mens en liten gjeng pensjonister ønsker en ny dag velkommen i solskinnet på hjørnet der de pleier å sitte. Inne i den vesle butikken bugner det av varer i alle farger og størrelser. Fra store veggspeil til små såpestykker. Skjerf, håndklær, lamper, pyntegjenstander og puter. Varer som har reist langt for å komme til den vesle butikken MPM i Son. En spennende butikk som kan få ny driver dersom det er noen som tar utfordringen.

Ikke ansette noen

- Ja, jeg vil ikke ansette noen for å drive butikken mens jeg er ute i den store verden. De må ta over driften og kjøre for egen maskin, forteller Monica. - Det blir det beste resultatet for begge parter mener jeg. Det er en godt innarbeidet forretning med en solid kundemasse og mange spennende leverandører. Den eller de som vil drive butikken kommer til et litt dekket bord, samtidig som det er egeninnsatsen som teller på sikt.

Monica startet butikken i 2020.

Planene var store, ikke minst å reise litt ut i verden for å finne spennende leverandører, men kom coronaviruset snikende og hverdagen ble en helt annen.

- Det ble lite reising, men siden alle var hjemme og hadde hjemmekontor, ble det en god start på forretningen. Behovet for å fikse litt opp i egent hjem merket vi godt, og det ble sånn sett en god start på forretninger. Det tar gjerne tre til fem å å bygge opp en butikk som dette, og vi fikk på mange måter en litt flying start. Men nå er hverdagen tilbake, og det gir oss en mulighet til å leve ut våre drømmer. Selv om det er en utrolig tid vi lever i og ikke alle land frister til et besøk. Derfor må vi planlegge godt, samtidig åpne opp for å kunne endre reiseruta dersom det blir nødvendig, og der regner jeg jo med at det gjør.

På spørsmål om hvordan planen om å reise ble født, svarer Monica at reiselysten alltid har vært der, men at anledningen har manglet.
- Tiden går og vi bli eldre. Nå følte jeg at tiden kommet for en liten pust i bakken og noen refleksjoner på hva du skal gjøre med livet ditt. Nå er jentene blitt så store at den ene er ferdig med videregående og den andre slutter på ungdomskolen til våren, så da var det anledning til å ta noen valg. Og siden begge hadde lyst til å være med, startet vi planleggingen. Det er lett å føle seg privilegert når du som mor får med deg to døtre på tur. Så nå er planen å selge huset og legge Son bak oss for en stund.

- Selge huset?
- Ja, vi tar den helt ut, svarer Monica med et smil. – Men det er fordi vi har en familiehytte i Son, og et sted å komme tilbake til når turen er over. Nå er ungene på vei ut av huset, og selv om turen til eiendomsmegleren var en tung vei å gå, føles det riktig det også.
- Tilbake til butikken. Hva bør en ny driver ha av egenskaper?

Monica håper noen vil drive den innholdsrike butikken hennes videre

Til sommeren tar Monica Hansen og hennes to døtre farvel til Son og vandring på brygga

- Det er hektiske sommerdager og mange merkelig spørsmål. Hvis noen kan sy, enten det er gardiner eller spesiallaken til båter med rare madrass-størrelser, er det en fordel. Jeg har en del hjemmebesøk hvor jeg tar mål på gardiner, men det kan godt være at den nye driveren selv kommer opp med en masse ideer. Jeg ser jo også for meg noen venninner som kanskje har en annen butikk og som kan supplere med denne.

- Uansett tror jeg mulighetene er mange for den eller de som har lyst. Det er selvsagt stille perioder, men da gjelder det å finne på nye aktiviteter. Kanskje må det være en litt spesiell person. Jeg har jo tid til å lære opp en eventuell ny driver, og introdusere vedkommende for mine tanker og ideer, og leverandører.

- Å drive butikk blir fort en slags livsstil, samtidig som det også gir deg en frihet til å skape noe eget. Son trenger alle de forretningene de kan få, og det er trist om den ikke skulle fortsette.

Monica ser på reisen som en sjanse til å lære mer om både mennesker, kulturer og andres skikker.

Ikke minst gi døtrene sine ny kunnskap og nye perspektiver på livet.
- Mange jeg snakker med har gode reiseopplevelser å dele, og jeg er overrasket over hvor mange det er som har lagt ut på spennende turer til ukjente land. Men som ved å være forsiktig og forberedt forteller om møter med mennesker og om opplevelser som for mange virker skremmende, men som der og da var helt ukompliserte.
- Jeg har også lyst til å drive en forretning hvor jeg kan stå inne for de varene jeg selger, og hvor det å besøke de landene jeg får varer fra, og kanskje oppleve selve produksjonen, menneskene bak produktene, og på den måten skape en trygghet for det jeg gjør.
- Nå skal vi skaffe oss så mye info som mulig om de landene vi ønsker å besøke, og så vet vi jo at det alltid er greit å ha både plan B og plan C liggende klar. Vi vet ikke helt hva som møter oss og hvordan verden ser ut om ett års tid. Men det vi vet at nå er det ingen vei tilbake, sier en smilende og optimistisk Monica Hansen til Vestby Nytt.

Til sommeren tar Monica Hansen og hennes to døtre farvel til Son og vandring på brygga-

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.