ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Kommende generasjon

I dag, mandag 8. februar fikk vi vite fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (Venstre) at hun har avlyst skriftlig eksamen for 10 klassinger avgangselever. Det blir derimot gjennomført muntlige eksamener. Bakgrunnen for denne beslutningen er at elevene ikke har gode nok forutsetninger for å gjennomføre eksamener. Elevene jubler, men bør de egentlig juble? De synes det er urettferdig at de skal ha skriftlig eksamen når de ikke har godt nok grunnlag for å gjennomføre prøvene.

Utfallet kan få følgende konsekvenser: Elevene kan risikere å bli fremtidens tapere i arbeidsmarkedet eller blir de det? Med dagens utdanningssystem så kommer man seg greit videre når det gjelder videreutdanning i fra man avslutter ungdomsskoletida. Da blir det litt paradoksalt at det skal bli enda enklere for ungdommen å komme seg videre?

Jeg tror dette er noe av det dummeste vi kan gjøre. Koronaen er en gylden mulighet, for de unge, og for det norske samfunnet. Pandemien krever mye av oss alle og hvorfor skal vi ha mindre forventninger til de unge kloke hodene? Vi trenger dem mer enn noen gang. Gi dem muligheten til å ta ansvar og bli løsningsorienterte. Hvordan skal kloden vår bli såkalt «bærekraftig» hvis vi tar to skritt tilbake? Jeg skulle gjerne likt å vite hva Greta Thunberg synes om dette vedtaket?

Wikipedia beskriver bærekraft som «utvikling som imøtekommer behovene til dagens generasjon uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov.» Kunnskap er og blir makt og vi trenger unge mennesker som tar ansvar også i forhold til de store spørsmålene. Hvordan skal ungdommen bli samfunnsbevisste hvis vi ikke har noen forventninger til dem? Det kan bli en kostbar affære for de unge og til syvende og sist for nasjonen Norge. Vil du som er en del av dette kullet at dere skal bli kjent som: Kullet som ikke fi kk ordentlig opplæring på ungdomsskolen, slapp unna eksamen, og fikk en liksom-karakter, og vi vet ikke helt om vi kan stole på dette vitnemålet. Eller kullet som tross den mest alvorlige globale krisen i manns minne bet tennene sammen, skaffet seg den nødvendige kompetansen og på den måten fi kk erfaringer og ble testet på måter som går langt utenpå alle andre generasjoner. – Kanskje med unntak av de som vokste opp under krigen.

Vi må alle ta noen viktige valg i gjennom livet, og noen av de tøffeste valgene er å ta beslutninger under usikkerhet. – Det kan føles som at det er et fåtall kloke hoder som skal ta beslutninger for oss alle. Valgene de tar kan være populære og kanskje riktige i denne sammenheng. Jeg synes det imidlertid er en resignasjon og mangel på kreativitet i fra regjeringens side i forhold til unge mennesker sin utdannelse og dermed deres fremtid.

Jeg er så heldig og har to unge sønner som begge er friske og tenker positivt og «gir jernet». En av mine sønner Einar (23 år) beskriver sin generasjon som «generasjon perfeksjon». Da gjelder det å bevise at kommende generasjoner er nettopp dét. Du kan for øvrig lese om han og hans treningsbehov før og etter nedstengingen av treningssentre. Det gjelder å være aktiv i kropp og sjel for unge og eldre. Stagnasjon og resignasjon er ikke riktig medisin for å holde seg frisk og rask.

Kos deg med Vestby Nytt – og god vinterferie i uke 8.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.