Psykisk helse for deg og meg
Vi er mange som føler oss berørte av Ari Behns bortgang. Krisetelefonene klarer ikke å besvare alle henvendelsene. Det blir dobbel krise for de som har tatt mot til seg å for å ringe og be om hjelp. Dette er en svært utsatt gruppe som trenger umiddelbar hjelp. Det kan stå om minutter, og da er det viktig at hjelpeapparatet er tilstedeværende.
184.000 henvendelser
I løpet av 2019 besvarte rundt 1000 frivillige i kirkens SOS 184.000 henvendelser. Det er 10.000 flere enn året før. Normalt så ønsker de å arbeide
med en svarprosent på 75%, i dag er de nede i 63%. Det er de ikke fornøyde med, og Generalsekretær i Kirkens SOS, Leif Jarle Teis sier at de ønsker seg flere frivillige.
Ensomhet
Det folk flest tar kontakt om er først og fremst opplevelsen av ensomhet. Det å ikke ha mennesker rundt seg som kan se dem. Det neste folk trenger hjelp til er utfordringer i forhold til relasjoner. Den tredje største er tristhet og depresjon, at man rett og slett ikke orker hverdagen av forskjellige årsaker.
Politikerne sier at det er hjelp å få
Vi må alle være enige i at hvis politikerne sier at det er hjelp å få, og at man likevel ikke får hjelp eller blir avvist av en eller annen årsak, så har samfunnet/helsesystemet en utfordring. Da må det omstilling/holdningsendringer til som vi på pent politikerspråk ville sagt.
Lavterskeltilbud
På side 26 kan du lese mer om hva kommunen tilbyr av lavterskeltilbud når det gjelder psykisk helse. Kommunen arrangerer også kurs innen depresjonsmestring (KID) og mestring av belastning (KIB) som du kan lese mer om.
Tolkninger av EØS-regelverket
Arild Forsberg tar seg en tur innom NAV Vestby og får en hyggelig prat med NAV leder Rikke Haagensen. Spørsmålet er hvordan er det å jobbe i en lokal NAV-avdeling i forbindelse med (feil) tolkninger av EØS-regelverket og manglende oppfølging. I følge Haagensen er det ikke brukere i Vestby som er omfattet av EØS-skandalen. De har heller ikke fått henvendelser om dette. Alle slike saker er sentralisert og blir behandlet av direktoratet. NAV Vestby har avgitt en veileder til denne gruppen.
Kommunepsykolog om gaming
Kommunepsykolog Ingeborg Berg Nilssen blir intervjuet i forbindelse med «gaming». Det er 96% av gutter og 63% av jenter gamer på nettet. Dette er høye tall. Hun mener derfor at spill er blitt en del av hverdagen, og at vi må finne gode måter å forholde oss til dette i familien.
Se hverandre
Som dere sikkert forstår så har vi mye fint lesestoff når det gjelder psykisk helse. Det må vi ta på alvor og hjelpe hverandre og se hverandre. Et av de forsettene jeg synes har vært fint å ta med seg inn i det nye året er å være mer glad og tilfreds. Det er alltid noe å glede seg over nesten uansett hvordan man har det. Møt verden med et smil og verden smiler til deg.
Alt er mulig
Til slutt har jeg lyst til å gi ordfører Tom Anders Ludvigsen en liten vri på «den som gir seg er en dritt» med «alt er mulig». Smak litt på den, stå på og ikke gi deg før du har en løsning.
Godt nytt år!