ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Sommer, sol og varme

Bare kjenn på de tre ordene, så blir vi «alle» helt yre. På en måte så føles det som at vi skal ha sommeren her hjemme. Etter ca. to år med korona, så kom krigen i Ukraina, og så kom flystreiker i bøtter og spann. Det virker som at det er «noen der oppe» som vil at vi skal holde oss hjemme og kose oss i egen kommune. Nå er vi så heldige at vi har nærhet til kysten og vi kan gjøre mange hyggelige aktiviteter i kommunen og i nærliggende områder.

At IKEA kommer først med distribusjonssenteret sitt på nesten 60.000 kvm på Deli skog er ingen stor bombe. Det har ligget i planene lenge og nå kommer de altså først til Deli. Neste skritt blir nok at de kommer med et varehus på den ferdig regulerte tomta på 70 mål til nettopp IKEA i Vestby sentrum. Hvis ikke de kommer så blir området tilbakeført til jordbruksareal og IKEA taper et par hundre millioner kroner. Ordfører Tom Anders Ludvigsen synes det er gode nyheter at IKEA igjen ser på muligheten av å etablere et varehus i Vestby.

Dette betyr nye arbeidsplasser i kommunen. Det igjen betyr mye for boligutbyggingen som vi har mye av, spesielt i og rundt Vestby sentrum. Så får vi håpe at renta ikke øker alt for mye i nærmeste fremtid. Norsk økonomi går så det suser, og det igjen fører til at mange tjener gode penger. Det siste burde være positivt for boligkjøpere.

Tannlegen min sa at broren hans som jobber i Henningsvær (Lofoten) i klesbutikk aldri hadde hatt bedre tider enn i koronatiden. Nordmenn legger igjen mye penger når de ferierer i eget land. Kanskje dette er en trend som har kommet for å bli. Det som kan føles litt leit er at drivstoffprisene har blitt så høye at man kvier seg for å reise langt. Men, kanskje det likevel er bedre enn å fly, som er så usikkert med alle i flybransjen som streiker. Synes dette er litt rart å tenke på når vi er klar over at flyselskaper gjentatte ganger har holdt på å gå konkurs nettopp på grunn av koronapandemien. Hvor blir det av felles dugnadsånd som skal redde kriserammede flyselskap? Eller er det sånn at staten går inn uansett og redder flyselskaper som ikke klarer seg økonomisk?

Vi ser at det nå er noen bransjer som sliter på grunn av krigen i Ukraina. Det vi opplever er at bilbransjen ikke har nok biler å selge. Dette på grunn av at bilprodusenter får deler i fra forskjellige land og Ukraina er tydeligvis en stor leverandør av deler til flere store bilmerker. Vi får håpe at dette ikke blir en langvarig utfordring. I mellomtiden så vil nok kineserne ha glede av at europeere ikke finner gode nok løsninger på kort sikt.

Det er gledelig at «Ung Arena Vestby» for andre sommeren på rad kan sysselsette 40 ungdommer i alderen 15-20 år. Dette har igjen gjort mye for de unge som har fått en fin opplevelse gjennom denne yrkeserfaringen. Mange fikk med seg god opplæring og gode attester/referanser. Dette kan igjen fungere som et springbrett videre inn i arbeidslivet.

Det siste og kanskje viktigste punktet mitt i denne utgaven er rusproblematikken. Jeg har etter hvert fått forståelsen av hvordan rus har eskalert i USA gjennom serien «The pharmasist» på Nettflix. Det er skikkelig skremmende. Her kommer kortversjonen med noen mangler: Med det såkalte smertestillende medikamentet Oxycontin, som viser seg å være et opioid som mange blir avhengige av og dør av overdose som etterhvert fører til en landsomfattende tragedie.

Medikamentet er reseptbelagt som leger har utskrevet resepter på i store mengder. Så blir produsenter av medikamentet saksøkt og flere rettsaker gjennomføres. Medikamentet er enda ikke forbudt enda det har vært «på gata» siden tidlig 2000-tallet. Resultatet har imidlertid blitt at brukere har konvertert til heroin som har gjort det enda verre for de det angår. Dette er en av årsakene til at USA har et kjempestort rusproblem. Mer enn 500.000 ungdommer i 20-årene er koblet til dødsfall forårsaket av Oxycontin.

Nå vet vi også at vi her i Vestby ligger relativt dårlig an når det gjelder rus blant ungdom. Vi har dessverre ikke fått laget en egen artikkel for kommunen om dette viktige temaet før sommeren. Alle gleder vi oss til sommeren, men både unge og eldre som opplever rus i familien kan oppleve at de gruer seg og man kan oppleve stressreaksjoner når ferien nærmer seg. Les mer om hva Blå Kors anbefaler oss i forhold til å vokse opp i et hjem med alkohol eller andre rusproblemer.

Ha en fantastisk fin sommer, og så håper jeg at du får det bra med deg og dine.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.