ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Interessemotsetninger

Vi har igjennom historien vært vitne til at tobakksindustrien sloss med nebb og klør for å verne om sine interesser. Det var lenge tøft og kult å røyke. Det har heldigvis de fleste endret synet på ettersom stadig flere i Norge slutter å røyke. «Vi har sett en positiv utvikling for røyketobakk, men jeg er bekymret for snus og erfaringene med e-sigaretter som vi hører om fra USA», har Bent Høie uttalt.

Røyking skader nesten alle organer i kroppen og forårsaker mange sykdommer. 6000 mennesker dør på grunn av røyking hvert år i Norge. Røyking øker risikoen for angina og hjerteinnfarkt med opptil 4 ganger. Risikoen for lungekreft er hele 23 ganger høyere for menn, og 13 ganger høyere for kvinner, enn om du ikke røyker. Det er all grunn til å gjøre noe med det som er skadelig for oss mennesker som noen profitterer på.

Det andre eksempelet jeg synes er noe vi stadig hører om, er det «grønne skiftet». Da det ble oppdaget at karbondioksyd utslipp kunne bli et stort verdensproblem var det motstandere som mente noe annet. Overbetalte pr. rådgivere i oljebransjen gjorde alt de kunne for å spre forvirring om at karbondioksyd utslipp var med på å skape en grønnere planet. Den blir garantert grønnere, men «hvor grønn» går det egentlig an å bli? Igjen blir det interessekonflikter som i neste omgang fører til at tiden går og temperaturen stiger.

Det tredje eksempelet som Svenn Erik Knutsen skriver om i denne utgaven er om psykiatrikere som skriver ut medikamenter til psykisk syke. Uten sammenligning med de to foregående eksemplene så er det nok mye som gjenstår også på dette området. «Dagens dominerende forståelse bygger på en medisinsk modell om at psykiske plager i stor grad skyldes kjemisk ubalanse i hjernen. Konsekvensen av en slik tilnærming er at psykiske lidelser betraktes som sykdom med underliggende kjemiske forstyrrelser, og som best kureres med psykiatriske piller», skriver Svenn Erik.

Det er nok mange pasienter og leger som ønsker seg en «quick-fix». Det er bare det at noen ganger er snarveiene dårlige løsninger. Det kan faktisk føre til det stikk motsatte og vi sitter igjen med noe vi ikke ønsker. Jeg kan nesten ikke få skrevet det fort nok, men du må bare lese artikkelen til Svein-Erik, gjerne to ganger fordi den er så bra! Vi har heldigvis fått han med oss videre og han skal lage en serie med familieterapi artikler som han har lang erfaring med som fagansvarlig på BUP/BUPP og høgskolen i perioden 2001-2017.

Vi har vært igjennom en koronapandemi som vi daglig har blitt oppdatert om smittesituasjonen, og hvor mange som har mistet livet som følge av koronasykdom gjennom snart to år. Mye er sagt og gjort under pandemien. Noen mener at det har vært en ensidig påvirkning i fra media om at vaksine er det eneste riktige. Noen land har vært svært lite tolerante overfor de som ikke har tatt vaksinen. Norge har hatt strenge restriksjoner som vi har tatt et kollektivt ansvar for. Det har gitt oss en god effekt og vi har samlet sett kommet ut av det med gode resultater. Siste ord er helt sikkert ikke sagt.

Likevel så håper jeg at vi nå kan roe ned saken og at vi kan få leve våre liv uten frykt for oss selv og våre nærmeste. Jeg er sikker på at vi alle har hatt en liten klump i magen som vi gjerne vil bli kvitt.

Da håper jeg igjen at vi bidrar med et leseprodukt som du vil ha nytte og glede av.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.