ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Vi skulle besøke Grorud gård under lammingen, men gjorde et intervju over nett og fikk tilsendt private bilder i steden p.g.a. situasjonen. Det er morsomt å lære mer om disse krøllete sjarmørene.

Vi snakker med Ann Elisabeth Svanberg og Johannes ­Randem og spør hvordan det har gått med lammingen i år. De har rundt 40 sauer som får lam. I skrivende stund gjenstår 6 fødsler. Vi får ikke gjengitt noen direkte stemnings­rapport fra sauefjøset, men klarer likevel å tenke oss inn i skumrings­timene når de fleste lam kommer til verden.

Ro rundt fødsel

Paret har bevisst satset på rasen “gammel norsk spælsau”. Dette er en “viking”rase som er liten og vokser sakte. Den har gode flokk-egenskaper, har et viltpreg, får ikke for mange lam, og den lammer lett.
-I løpet av de 6 årene vi har drevet med rasen, har vi bare måttet dra ut lam 2 ganger. Disse sauene klarer seg godt selv, men det er viktig at de har ro i forkant av fødsel og aller helst får stå alene og slipper noe stress. Stress går ut over konsentrasjonen. I forkant av lammingen kan vi merke at dyret er litt utilpass, spiser mindre og krafser i høyet.

Lammene er på beina med en gang, og leter seg frem til spenene. Den første melka, råmelka, er livsviktig for lammet og gjør den sterk og motstandsdyktig.

-Våre sauer får 1,8 lam, og det passer bra når søya har ti spener. Noen får 1, enkelte får 3, men mest vanlig er 2.

-Hvor lenge går sauen svanger før den lammer?

+/- 145 dager, dvs i underkant av 5 måneder.

Kopplam

Johannes forteller at under årets lammeperiode, døde en søye fra sine to nyfødte, antagelig av en infeksjon. Dermed får de to kopplam som må få melk av flaske.
-Og hva med kroppskontakt?
-Mange søyer er ganske “tantete” overfor andres lam, sier han. -Det forsøker vi vanligvis å forhindre for at ikke mor-barn-relasjonen skal ødelegges i starten. Har vi kopplam, er det bra at en annen sau kan oppføre seg “tantete” og ta seg av de små morløse.

Ellers sier han at selv om sauene klarer seg mest selv, så er det en del “håndarbeid” i lamme­perioden. Det kan være forskjellige ting som oppstår hvor mor eller barn må ha medisiner eller av andre grunner ha ekstra tilsyn og stell. Det er også naturlig å se til dyra både sent og tidlig

-Er lam lekne?

-Veldig! De leker med søsknene og seg selv. Helt til mor kommer og samler troppene; det må ikke være for mye hopping og løping, sier Svanberg og ler.

-Hvor lenge er lammene avhengig av moren?

-I ca. 4 måneder. De kan holde sammen helt til høsten, og noen holder «sammen» hele livet.

Paret er opptatt av at sauene skal få leve mest mulig naturlig og som dyr. Da har de det godt, og maten vi får av dem blir også best mulig.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.