ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Lær Kidsa Koding! er en frivillig bevegelse som arbeider for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet. Vi vil hjelpe de unge til å ikke bare bli brukere, men også skapere med teknologien som verktøy. I tillegg til å øke den allmenne forståelsen av informasjonsteknologi, ønsker vi å bidra til rekrutteringen til IT-yrkene og realfagene. En viktig del av vår virksomhet er å arbeide for at alle unge i skolealder får mulighet til å lære programmering og bli kjent med informatikk som fag.

kodeklubbens logo

Bevegelsen startet opp for 3 år siden, og har vokst til et nettverk som i skrivende stund har 71 lokale kodeklubber fordelt over hele landet. I tillegg er det mange bedrifter som har kodesamlinger for ansattes barn.

På den oppdaterte nettsiden kidsakoder.no kan du finne masse informasjon om nettverket, hva vi står for og driver med, og masse lærestoff og oppgaver på forskjellige dataspråk.

Får en introduksjon til logikk

Norge ligger langt etter mange land i Europa når det gjelder å innføre koding som obligatorisk fag i skolen. Det er imidlertid mulig innenfor dagens læreplaner å bruke koding som verktøy i mange fag, og dette gjøres flere steder i landet. Flere steder i landet er det også tilbud om kodekurs i SFO.

Det er mulig å starte kodeopplæringen allerede i barnehagen, og det finnes gratis lærestoff på internett som egner seg godt til dette. For barna fremstår det som spilling, samtidig som de får en introduksjon til logikken som ligger til grunn når man programmerer.

Gratis aktiviteter

Kodeklubben Vestby og Son startet opp høsten 2014, og har hatt kurs-aktiviteter på kveldstid hvert semester siden da. Alle aktivitetene er gratis, men man må ha med egen pc. Vi har hatt aktiviteter på Vestby bibliotek og Galleri Soon Cafe.  Vi har vært så heldige å få noen bærbare pc’er av Norgesgruppen ASA. Disse har vi hatt god bruk for når det har dukket opp barn som ikke hadde egen pc.

Våre aller minste kodeklubbdeltagere (fra ca. 4 år) arbeider med veldig enkel spill-lignende programmering på nettsiden code.org. De litt eldre har startet med Scratch, som også består av å  flytte blokker med kommandoer, og løse oppgaver og lage spill og animasjoner. Vi har også hatt noen samlinger for de som har kommet litt lenger, hvor vi har jobbet med å lage spill i programmet Unity. Kodeklubben er for alle som har lyst til å lære eller å lære bort.

Kodeklubben samarbeider med kommunen og skolene. Det er holdt kodekurs i regi av foresatte for 4.trinnselevene på SFO ved Son skole og Brevik skole. Elever med valgfaget «Teknologi i praksis» ved Vestby ungdomsskole har hatt kodekurs for SFO-barna på Vestby skole og Bjørlien. Det å bruke eldre elever som veiledere for de yngre er givende både for de store og de små. Det blir spennende å følge med på teknologiens videre inntog i skolefagene.

Den internasjonale kodetimen

Hvert år arrangeres den internasjonale kodetimen – 1 skoletime med programmering. I 2013 deltok ca 10000 norske elever på kodetimen, og i 2015 var antallet steget til over 31000! En del elever på Vestby skole, Vestby ungdomsskole og Son skole var med i 2015! En populær skoletime! Kanskje vi kan få med samtlige Vestby-skoler og gi alle elever i Vestby mulighet til å delta på kodetimen i 2016? Lærestoffet og lærerveiledning er gratis tilgjengelig på internett, og erfarne elever kan være med å veilede de som er helt nybegynnere.

Fra neste skoleår starter Utdanningsdirektoratet et treårig prøveprosjekt med programmering som eget valgfag på ungdomstrinnet. Vestby kommune har søkt om å få delta i dette prosjektet, og vi krysser fingrene for at vår kommune får være med.

Jens Viktor Munkerud og Christian Holman

Jens Viktor Munkerud og Christian Holman er to elever ved 8. trinn på Vestby ungdomsskole som bruker tiden sin i fritiden og på skolen til å lage dataspill. Guttene bruker dataspråkene C# og Python til å lage mange ting,  fra spill for barn til musikkprogrammer. Vi spurte dem hvorfor de syntes koding var så moro.  Jens tenker på det i noen sekunder og sier at det er friheten til å gjøre hva enn man vil med datamaskinen. Christian nikker og sier seg enig med Jens.

Noen av spillene de har laget er f.eks Zombies don’t run, Spherical, Compositions og Retro Ostrich Extreme og Run for Fun. De to sistnevnte spillene er gjort gratis tilgjengelige på PlayStore, så hvem som helst kan laste dem ned og spille dem på  mobilen eller nettbrettet sitt.

Christian er også veileder i kodeklubben Vestby & Son. Han sier at han liker å lære bort programmering og ikke bare gjøre det selv.

Lørdag 16. april skal Kodeklubben Vestby & Son ha åpen kodedag på Vestby bibliotek, og da kan alle som har lyst komme og prøve koding og finne ut hva kodeklubben driver med. I tillegg vil elever komme og vise frem hva de har drevet med på skolen. Vi håper så mange som mulig finner veien til biblioteket denne dagen.

Kanskje du har lyst til å være med å lage kodeklubb?

Vi vil gjerne ha kontakt med folk som har lyst til å være med som veiledere eller kursholdere, eller bidra på annen måte. Har du kunnskaper som du vil dele med andre, hjelper vi i kodeklubben til med det praktiske rundt organisering av kodesamling.

Søk opp informasjon om nettverket Lær Kidsa Koding!, samt kontaktpersoner for kodeklubben Vestby og Son. og lik Facebook-siden vår for å holde deg oppdatert om hva som skjer :)

 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.