Kystkultursenteret i Son må klare seg uten hjelpemotor fra Follo museum. Nå er det Vestby kommune som har ansvaret for den vesle perlen i Son sentrum.
Mye har vært skrevet tidligere om det vesle kystkultursenteret, og under vannflata kan vi skimte en liten økonomisk utfordring i hvem som skal drifte museet i framtida. En sak er sikkert, det er Vestby kommune som i dag sitter bak rorkulten.
Mye frivillighet
– Dette skjedde i mai, forteller Henrik Smith. – Det er selvsagt ikke oss på Follo museum som avgjør slike ting, men ledelsen i MiA. (Museene i Akershus)
– Det jeg kan er at en gjeng frivillige gjør en gedigen innsats for det vesle stedet, som jo er en betydelig attraksjon i Son. Vi har en god dialog med disse, og det ønske vi også å ha i fortsettelsen. Men økonomisk må de klare seg på egne bein, så får vi se om det er mulig å bistå med praktisk hjelp og gode råd.
En utfordring
– Klart dette er en utfordring for oss på mange måter, sier ildsjel og trebåtentusiast Tommy Braaen i kystkultursentrets venneforening.
– Den største er kanskje at vi ikke helt ser hvordan vi på sikt skal kunne klare å lønne en deltidsansatt uten solid bistand fra Vestby kommune. Og skal jeg være ærlig må jeg nok si at det kom en smule overraskende på oss, men vi skal nok komme oss gjennom dette året. Hva som skjer neste år er mer usikkert.
I sommeren vil kystkultursenteret, i samarbeid med Follo museum, huse en hyggelig utstilling med bilder fra fiskeriene i Son i gamle dager, da bl.a. fiskeskøyta Soningen kom til havna fullastet med sild.
Mer tid til båt
Braaen ser imidlertid ikke bare bekmørkt på situasjonen.
– Det kan faktisk bety at vi kan rette oppmerksomheten og arbeidet mer mot trebåtene og litt mindre mot museumsdriften. Vi skal sjøsette en flott skute nå den 15. juni, nemlig Son–skuta «Octava». 100 år gammel i år, og en vakker gammel dame. Så har vi Joachim Iversens «Sally 3» på lur i tillegg til flere båter vi ønsker å se i havna vår.
– Venneforeningen ønsker et tettere samarbeid med foreningen Kysten, og vi ønsker selvsagt å bygge opp en liten havn med lokale trebåter som alle og hver ha en historie fra Son å fortelle. Om vi får det til på den måten vi ønsker gjenstår å se, sier Tommy Braaen.