ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Kort-kursene i keramikk, treskjæring og laging av kniv er populære i bygda. Det var kunsthåndverkeren Jørgen Aker som startet disse aktivitetene i Vestby.

Renate Loen og Svein Grønli

Renate Loen og Svein Grønli og noen av de fine resultatene

Keramikk, tre og kniv

Nærmere 60 personer deltar på keramikk-kurs, knivkurs og kurset «Tre som hobby». Kursene arrangeres på ettermiddager/kvelder fra mandag til torsdag og varer i 12-13 uker hvert semester. Instruktørene er godt voksne personer med mye erfaring i sitt fag.

Svein Grønli er det mange som husker fra “sløyden”. Han er lærer med mesterbrev i snekring og har dessuten et par årskurs med keramikk. Han brenner for håndverk, og synes det er synd å se at håndverk tar mindre plass i skolen enn tidligere.

Extra Stiftelsen Helse og Rehabilitering, tidligere Damm-stiftelsen

Kursene, tidligere omtalt som Folkehøgskolens kortkurs, har blitt holdt i en årrekke og blitt finansiert av deltakeravgift og noe statsstøtte. Tilbudet kom både elever og private deltakere til gode. Det kom nye forskrifter i 2020, og fra januar 2021 ble folkehøgskolenes tilskudd til korte kurs fjernet, med unntak av kurs for noen grupper i befolkningen. – Det så ut til å bli en håpløs situasjon fordi kursene ville bli altfor dyre for deltakerne pga kostnader ved å drive kurs. Ved en tilfeldighet kom Grønli i snakk med Jan Oscar Svae som er engasjert i “Vi over 60”. Han foreslo et møte med rektor og økonomi-ansvarlig ved skolen for å diskutere hvordan de kunne søke midler for å drive kursene videre. Grønli forteller at han ble gledelig overrasket da de søkte Extrastiftelsen Helse og rehabilitering og fikk dekket utgiftene til kursene slik at deltakerne kun måtte betale for materialer. Midlene de mottok var for skoleåret 2021/2022. Nå har de søkt igjen, forteller han, og det er med stor spenning de venter på svar på søknaden.

Populær hobby for menn

Svein Grønli er opptatt av håndverk, men ikke minst brenner han for at folk kommer seg ut og er sosiale. – Å jobbe med tre og kniver er på en måte en mandig syssel mange pensjonister har stor glede av å drive med. Det er en fin gjeng som stiller opp og gjerne tar flere kurs. Damene, som var til stede under fotoseansen dagen før, var alle som en svært fornøyd med kursene og alle teknikkene de lærer for å lage de fineste ting. De fleste jobber med keramikk. Det er beundringsverdig å se hvor mye bra som blir laget i alle sjangre.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.