ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Bilder fra Son havn er tatt av Per Angell, som daglig inspirerer facebooksiden ” Du vet at du er Sooning når.

En koselig stemningsrapport fra Knut Chr Hallan, med en introduksjon av båtene der de ligger langs kaia en vakker 17.mai dag 2020

17.mai båter

(Klikk på bildet, så dukker videoen opp)

Soon Water Kystlag

Vandrer du langs bryggene i Son sommertid, vil du oppleve et hyggelig trebåt-miljø. Her er for tiden et 10-talls båter, både med og uten motor..Uten en gjeng med dugnads­entusiaster ville båtene ha gått til grunne.

En entusiastisk gjeng i Soon Water Kystlag står for driften av båtplassene i den såkalte ”Museums­havna”, og som regel vil du oppleve at båtene heiser flagget på hekken fra morgen til kveld. På bryggen er det skilt som forteller kort om de forskjellige båtene.

Det er mange ildsjeler som står bak, og det kreves et konstant vedlikehold. 3 av båtene driftes på dugnad, mens de andre eies privat av trebåtentusiaster.

 

Mange menn sitter ved bordet

Dette er dugnadsgjengen i Soon Water Kystlag. I alle fall noen av oss. På SWK møterom i Kystkultursenteret

Koggen

”Koggen” er en solid åpen motor­båt, hvor også publikum kan bli med etter avtale.

Gutta er i gang med Koggen! Det er planlagt sjøsetting av Octava og Koggen 28. Mai 2020!

Octava

”Octava” er den eldste seilbåten. Hun er en 52 m2 krysser som er bygget av Jac. M. Iversen her i Son. I vinter er hun satt på land ved Kystkultur­senteret fordi båten pusses ­ekstra godt opp til 100 års jubileet som er i år! Dugnaden er i gang, det er skaffet penger til bla nye seil og hele båten blir pusset på dugnad. I mange år har Reidar Jensen passet og stelt ” Octava”. For dette arbeidet fikk han Sooning­prisen i 2017.

Sons stolthet Octava fra 1920

Sally III

”Sally III” er ”bare” 99 år. Denne er en smal og lang skjærgårdskrysser som både er konstruert av og bygget av Jac. M. Iversen her i Son. Jan- Olav Petersbakken har påtatt seg å passe på ”Sally”.

seilbåt

Sally III

 

Anstein Spone

Ingen av disse seilbåtene hadde eksistert i dag, hvis ikke en gjeng entusiaster hadde tatt tak og reddet båtene, som ellers ville ha gått til grunne.

Det står mange mennesker bak, men Anstein Spone må nevnes spesielt. Spone etablerte Soon Water Kystlag på slutten av 80-tallet, som sam­arbeider med Kystkultur­senteret, Forbundet Kysten og Follo Museum.

Dugnadsgjeng Seilbåt

“Anstein Spone har jobbet med Octava i hele vinter” skriver Knut Chr. Hallan. 

mann jobber med seilbåt

Anstein Spone er med på dugnaden av Octava.

Solgang

Siste året har vi fått en tilvekst i det 9 meteren ”Solgang” er hentet hjem fra Tyskland. Båten er bygget i 1937 i Asker og har allerede deltatt i noen onsdags­regattaer i Soon Seilforening.

seilbåt

9 meteren Solgang

Knarrer

Av de litt mindre seilbåtene har vi hatt 2 norskbygde Knarr’er i Son. Knarr er konstruert av Erling L. Kristoffersen i 1943.

  • Byggenr 92 ”Fun Gus” og
  • nr.101 ”Knurr” er bygget i Grimsenkilen i Skjeberg i 1958 og 1960.

I fjor høst ble enda en Knarr hentet til Son, det er byggenr, 120 fra 1965 og båten heter ”Lykke”.

Det er meningen at ungdommer som vokser fra jollene, skal få bruke «Lykke», hvis interessen er til stede.

Knarr 120 “Lykke” ved kai.

seilbåt

Knarren”Knurr”

seilbåt

Nr 92 “Fun Gus”.

BB17

På land ved Kystkultur­senteret står enda en norsk­konstruert og bygget klassiker, en BB17 som ble bygget av Borge Bringsværd i Drøbak. Denne båten er Geir Betten i ferd med å få sving på etter noen års manglende vedlikehold.

Vi vet også om at det står en 22 ½ m2 spissgatter på land i Sonskilen som bør taes hånd om, og at en annen klassiker ble reddet i siste liten i høst og er under restaurering.

BB17 mai 2021.

Jollemiljø

Fra før av er Soon Seilforening kjent for sitt gode og aktive jolle­miljø. Jollene seiler nesten hele året. Kjølbåt­gruppen arrangerer seilaser hver onsdag. Det deltar 15-20 ulike kjølbåter i regattaer, fra 25 fot til 50, av alle ­typer. Det er et håp å få med flere, og i mai arrangeres en rekrut­terings­seilas. Dette er en uhøytidelig treningsseilas. Du behøver ikke å ha båt en gang for å bli med. Det er alltid plass om bord.

Det er ingen tvil om at aktivite­ten er god og at man for­bereder en fin 2020 sesong. Og som man forstår, er det plass til flere entusi­aster i Kystlaget. Er du interessert i å bli med, er det bare å ta kontakt, kom innom når du ser vi pusser båter ved Kystkultur­senteret når vinteren er på hell og vårsolen titter frem. For da fortsetter dugnaden!

Velkommen

Det er ingen tvil om at aktivite­ten er god og at man for­bereder en fin 2020 sesong. Og som man forstår, er det plass til flere entusi­aster i Kystlaget. Er du interessert i å bli med, er det bare å ta kontakt, kom innom når du ser vi pusser båter ved Kystkultur­senteret når vinteren er på hell og vårsolen titter frem. For da fortsetter dugnaden!

Son kystkultursenter

Son kystkultursenter er et lite friluftsmuseum i tettstedet Son i Akershus.

Vi kommer med flere bilder :)

Se Visit Oslofjorden sin omtale av Son

 

Båtpuss og annet…

Link til videoen Kystkultur kapittel 4, første akt! av Knut Chr. Hallan på Facebook.

 

Les også artikkel i Påskemagasinet 2020

Mann i seilbåt

Treseilere i Son

En fin filmsnutt om noen av de fine treseilerne i Son.

Bildegalleri

seilbåter

Onsdagsregatta i lite vind. Legg merke til Knarren til høyre som søker etter et vindbelte og velger sin egen kurs.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.