Ikke enkelt å føle at alt går litt skeis på skolen på jobben og i familielivet. Noen har gjort noe med det. Miriam Rasmussen har gått fra å være en taper til å bli en vinner. Hun forteller gjerne om sin bakgrunn og utvikling til stor nytte for oss andre. Vi kan jo sette oss noen mindre ambisiøse mål og oppleve fremgang og mestringsfølelse.
DYSLEKSI, ADHD, ANOREKSI OG NAKKESKADE.
Miriam kommer fra Kleive nær Molde i Møre og Romsdal. Hun opplevde skoleårene som ekstremt negative. Ble stemplet som dum. Først flere år senere fikk hun diagnosen dysleksi og senere anoreksi, og med en vekt på 45 kg ble ungdomsperioden vanskelig. I tenårene var hun likevel en aktiv jente, men fikk en nakkeskade etter kraftig påkjørsel bakfra i 19 års alderen som satte en stopper for fysisk aktivitet i nærmere ti år. Med klar beskjed om at hun ikke ville kunne lære å snakke eller skrive et fremmed språk, var karrieremulighetene begrenset. I dag skriver Miriam engelsk og holder treningskurser og foredrag på engelsk.
GIFT, BARN OG SKILT.
Da Miriam nærmet seg 30 år, kunne hun tåle trening igjen og satte i gang med styrketrening. Hun begynte å se seg om etter andre litt mere actionfylte aktiviteter. Først på bølgesurfing, men da hun bor i Drøbak ble målet hennes justert til brettseiling. Det var og er et bra miljø for dette i Drøbak samt at vindforholdene er bedre her. Daværende ektemann var ikke begeistret for det han kalte hennes “selvrealiseringsprosjekt” og satte ned foten, noe som raskt førte til en skilsmisse. Fri til å gjøre som hun ville satte Miriam i gang med å ta igjen den forsømte tiden etter nakkeskaden og opparbeidet seg raskt gode ferdigheter takket være en god venn og senere samboer Pål Fostervold. Han er en ivrig brettseiler siden tidlig på åttitallet. Pål er fysioterapeut og dermed ble den harde treningen systematisert. Han la ned sitt institutt for å følge opp treningen til Miriam. Fremgangen hennes ble dokumentert på facebook og instagram. I en inkluderende stil blottla Miriam sine utfordringer, noe som førte til et stort engasjement fra andre seilere som strever med det samme. I dag har Miriam ca 20000 følgere på sin facebook og instagram konti, og med den svært gode responsen hun har fra sine følgere er hun en av utøverne med størst innflytelse i seilbrettverdenen. Dette har industrien fanget opp så Miriam har et høyt nivå på utstyrssponsing til tross for at hennes tilstedeværelse aldri har vært prestasjonsbasert – inntil nylig.
NORGES RASKESTE. NYTT MÅL: VERDENS RASKESTE.
I fjor bestemte Miriam seg for å prøve speedseiling, en konkurranseform der det i all enkelthet dreier seg om å seile raskest mulig. GPS klokker registrerer farten man har over 2 sekunder, over 100, 250 og 500 meter. Den offisielle målestokken på godkjente rekorder er gjennomsnittlig hastighet over en distanse på 500 meter. Gjennom hele brettseilingssportens historie har det vært interesse for å seile raskest mulig med egne miljøer som bare driver med dette. Rekordtidene har økt jevnt gjennom årene og pr i dag står Antoine Albeaus 3 år gamle rekord på 53.12 knop, og Zara Davis 1 år gamle rekord på 46.73 knop registrert som verdensrekorder. Miriams hastighet er rundt 43 knop.
Alle de raskeste tidene har blitt satt i Luderitz, Namibia. Her ble det gravd en kanal i sanden i en bukt der det blåser svært sterkt i perioder. Seilingen foregår stort sett i vinder mellom 15 og 25 ms, der man seiler 50 liters brett som er under 40 cm brede, med 15 til 20 cm asymetriske finner. Seilene er små racingseil som er trimmet spesielt til stedet. Banen er orientert i 150 graders vinkel på vinden som tilsvarer en svært rom slør. Dette gjør at vinden må være svært sterk for at man i det hele tatt skal kunne seile der. Dette betyr at man må starte de små brettene med 10 til 20 kilo bly på ryggen i vindkast opp til 30 ms for å komme i gang. Rett etter starten svinger banen, den såkalte “slingshoten” der man akselerer 3 knop i sekundet mot starten av banen. Inngangshastigheten i banen er helt avgjørende for sluttiden ettersom det vanligvis er litt mindre vind på midten av kanalen.
EKSTREMSPORT
Legg så til de sterke kastevindene og den økende bølgestørrelse nedover den 5 meter brede banen med hastigheter som de fleste ikke har noe forhold til, så kan man kanskje begynne å forestille seg at det skal god teknikk, styrke, utholdenhet, riktig utstyr, og ikke minst en solid dose med mot til for å lykkes. At folk krasjer, skader seg, og ødelegger utstyr rundt deg daglig hjelper ikke på stemningen. Dette er i ordets rette forstand en ekstremsport!
Miriam har alt dette. I tillegg er hennes fremste styrke ADHD som gjør at hun har en paradoksal fryktrespons på hastigheter. Jo raskere det går, jo roligere blir hun. Dette kan høres merkelig ut, men fenomenet er kjent for dem som er hyperaktive, det kalles “hyperfokus”. I prinsipp er dette den samme mekanismen som gjør at mennesker med ADHD blir roligere når de inntar sentralstimulerende midler. Dette gjør at hun er i stand til å opprettholde en svært god teknikk uansett hvor sterkt det blåser.
Ifølge Pål er det grunn til å tro at Miriam har potensiale til å sette verdensrekord. Mange jenter som har drevet seriøst med speedseiling i mange år, er ikke i nærheten av de tidene Miriam satte den første gangen hun prøvde, selv om de har tilbragt ukesvis i Namibia. Så med bedre tid, og bedre forberedelser blir det spennende å se hva hun får til.
MER RESSURSER SAMMEN
I et forsøk på å få inn litt mere penger fremover, skal Miriam prøve å etablere seg som kursholder i brettseiling. Vi starter i det små, og ser om vi kan få til noe på sikt. Videre har vi fått noen gode agenturer, så kanskje kan vi tjene litt på å selge utstyr etterhvert. Vi har lagd et inspirasjonsforedrag som vi skal prøve å selge inn til bedrifter, og håper på denne måten å kunne få til noe. Miriam har en flott historie om å ikke gi opp selv om alt er håpløst, og hennes innsats gir resultater til slutt. Det har blitt et svært engasjerende og motiverende foredrag om betydningen av fysisk trening for bedre å kunne takle motgang.
Det bør også nevnes at Pål har god kompetanse og erfaring med å motivere personer som er langtidssykemeldte og som ved økende selvtillit og trening kan komme tilbake til arbeidslivet. Han har både foredrag og folder som presenterer mulige løsninger.
HVA KAN VI GJØRE?
Miriams historie gir grunn til refleksjoner. Kanskje kan vi starte i det små og sette noen mål for oss selv på kort og lang sikt. Det er sikkert mange unge og voksne i ung alder som synes brettseiling kan være fascinerende. Bare å bytte ut brettspill med seilbrett. I første omgang kan man melde seg på kurs og spleise på utstyr. Brettseiling om sommeren og kiting på vinteren høres ut som en god kombinasjon. Ikke glem styrketreningen da. Alt i god Miriams ånd. Det skal bli spennende å følge hun og Pål fremover.