ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

De fem bade-damene i 70-årene, inklusive 2 supportere akkurat i dag, er klar til sitt ukentlige sjøbad. Det er midtvinters, og gradestokken viser 6 minusgrader. Det setter ingen stopper for gleden og mentalhygienen isbading gir dem.

Frostrøyken ligger over Oslo­fjorden. Damene kommer målbevisst mot oss etter å ha gått seg varme. De legger badet til en annen, nærmere strand enn vanlig i dag,og vi venter spent med kameraet. De småprater mens plaggene blir plukket av, ett etter ett, og bare ull-luer, buffs, votter og sokker blir igjen på de spreke kroppene. Før vi vet ordet av det er de på vei ut i sjøen som de mener er på et par grader i dag.

Isbadende damer på land før de skal bade.

Litt hoing, men ikke mye, og alle er i vannet på 1-2-3. De fargerike luene og bærerne beveger seg raskt der ute i vannet. Ja, flere svømmetak må til for at det skal være et ekte isad, må vite.

Isbadende damer i vannet

Så er de på land, og med nøye pakkede sekker med plagg i riktig rekkefølge, kler de på seg ulltruser, ullstilongser. Varme klær med og yttertøy med hetter og skinn og deilig og varmt fottøy.
– Vi er anstendige for din skyld i dag, sier den ene badenymfen. – Vi pleier å bade nakne. Det er faktisk bedre. –Ansiktene stråler, og kinnene er røde på alle, og de byr på varm solbærsaft.

Isbadende damer påkledd etter badet

De tøffe damene fra Son og Hvitsten: Eva Benfeldt, Ellen Due Vikanes, Randi Scheel Rey, Astri Hov Krogh, Vibeke Helly Hansen, Tove Lundberg og Kine T. Næss.

Er det helseeffekten som driver dem?

– Det er gleden og den mentale biten som er viktig. Felles­skapet. Den gode følelsen etterpå er ubetalelig. Det diskuteres jo om hvorvidt dette er sunt eller ikke, men vi som bader mener jo det. Og det er faktisk mange. – Flere av damene sier at de alltid avslutter dusjen hjemme med en kald avrivning. – Det kan jo være en god start, tenker vi i vårt stille sinn, men at det nok er en stund til vi er på dette nivået.

Astrid Krogh forteller hvordan hun ble en “bader”:
– Da vi flyttet til Hvitsten for 10 år siden, var jeg en som ikke badet noe særlig. Jeg syntes ofte det var for kaldt, sier hun (utrolig nok). Jeg så raskt at her på stedet tok man morgenbad, kveldsbad og noen badet året rundt. Dermed bestemte jeg meg for å bli en “isbader”, ler hun. Det året begynte jeg å bade i april for å komme tidlig i gang. Etter det har jeg ikke stoppet. – Dette sier at det gjelder å bestemme seg.
– En må bare tømme hodet, sier Ellen Due Vikanes. – Og så hoppe i det.

FAKTA OM ISBADING

Når en fordyper seg i temaet vil en se at det er mange synspunkter og forskjellige erfaringer.

– Bading løser opp i emosjonelt stress, setter fart på forbrenningen og gjør at en aldri er syk, er noen av effektene ifølge ihuga kald-badere.

– En bør imidlertid gå forsiktig til verks, sier helsepersonell og forskere. Er en ikke helt frisk og plutselig hopper ut i iskaldt vann, kan det i verste fall være dødelig.

Det anbefales derfor å tilvenne kroppen gradvis, og at man absolutt ikke bader alene.
Forskning viser at mange hyperventilerer når de kommer ned i det kalde vannet, dvs. at åndedrettet er raskere enn de normale sju literne luft i minuttet.

I et forsøk lå gjennom­snittet for de frivillige på 35 liter luft i minuttet, i løpet av det ene minuttet de skulle være i vannet, men noen av de frivillige hadde et ånde­drett på 200 liter luft i minuttet. Samtidig falt blodgjennomstrømningen i hjernen. Noen kom ned på 25 prosent av sin normale blodgjennomstrømning, mens gjennomsnittet falt til 50 prosent av sin normale gjennom­strømning. Sjokkeffekten kommer innen et minutt, og den er farlig. Under eksperimentet besvimte to utrente vinterbadere. 

Hvis man er i vannet og besvimer, drukner man. Derfor bør man aldri vinterbade alene. Vinterbaderne, og vitenskapen, anbefaler å starte med å vinterbade om sommeren.

stokkender på is

Det finnes mange grupper som driver med isbading. 

Isbading i Oslo  

Privat gruppe. Her kan man be om å bli medlem og blir oppdatert om når det bading. Veldig sosialt.

Bading både på Sognsvann, Lysakerelva, Sollerudstranda og mange andre steder i Oslo området.

 

Lørdagsbaderne :

Dette er en lukket gruppe for oss som liker å kjenne at vi lever/isbade på lørdager kl 12 og 13 i Hvervenbukta.

Her diskuterer vi badetemperaturer, isforhold og annet.

 

Isbading og Wim Hof metoden

Dette er en gruppe for de som vil være med ut å isbade og gjøre Wim Hof metoden!
Sjekk gjerne ut WHM appen.
Drar ut på turer til f eks Nøkkelvann, lager bål, er uti vannet en stund , og varmer oss på bålet etterpå.
 

Søndagsbad på Breivoll  15-16

Hver søndag i vinterhalvåret er det isbading på Breivoll.
Sosialt med kaffe og eventuelt varm suppe på kafeteriaen etterpå.
Alle er velkomne!
 

Ruffen ser på når Fjose hopper i vannet i Hvitsten.

 

Det  bades i Son, Hvitdten, Moss..osv..det blir stadig flere som bader hele året.

 

Vi kan videreformidle informasjon for dere:

Redaksjonen lurer på om det er noen grupper som ønsker videreformidle informasjon om deres gruppe, slik at flere som savner noen å bade med vet hvor henvende seg. Tider, møtested og/eller kontaktinformasjon – for de som har lyst. Vi fikk også inn en som savnet gruppe.

 

Merk med “ISBADING”.

Hei
Jeg ønsker å være med i en gruppe  med isbadere.

Mvh. Hilde B Hofstad
Lørenvn 41 e
0585 Oslo

hilde.hofstad@icloud.com

PUSTETEKNIKK FOR SØVN

Lite søvn kan føre til at du blir ukonsentrert, i ­dårlig humør og at du føler deg helt tom for energi. Dette igjen kan føre til mindre bevegelse i hverdagen, som deretter kan lede til ulike helse­problemer. 

Avblomstret løvetann. Frø flyr i vinden

Heldigvis finnes det pusteøvelser som forbedrer søvnen din og som kan hjelpe deg med å sovne fortere om kvelden.
Professor ved universitetet i Arizona Dr. Andrew Weil, har kommet fram til en metode som vil få deg til å sovne på under ett minutt.

Metoden bærer navnet 4-7-8-teknikken og er nokså enkel.

Alt du trenger å gjøre er å følge disse stegene når du ligger i sengen om kvelden:

  • Press tuppen av tungen mot ganen rett bak fortennene. Hold denne posisjonen gjennom hele øvelsen.
  • Begynn med å puste ut gjennom munnen mens du samtidig lager en “whoosh”-lyd.
  • Pust raskt inn gjennom nesen mens du teller til fire.
  • Hold så pusten i syv sekunder.
  • Pust ut gjennom munnen i ett drag mens du teller til åtte, samtidig som du lager en “whoosh”-lyd.

Gjenta samme prosedyre tre ganger.

 

ENKEL PUSTEØVELSE FOR AVSPENNING

En travel hverdag kan føre til en verkende kropp og et hode som aldri slapper av.

Kanskje du stadig går rundt med hevede skuldre eller ikke klarer å få jobbsaker ut av hodet? Nå og da kan det derfor være en god idé å ta seg en liten pause.

Det trenger ikke være en lang pause hver gang. Kun noen få minutter kan gjøre store underverker.

For å virkelig få slappet av og få skuldrene ned på et sunt nivå, er det viktig at du fokuserer på pusten. Ett enkelt og dypt drag som fyller både bryst og magen med luft kan gi store utslag på hvordan du føler deg. Dette kan hjelpe i svært stressede situasjoner. Det hjelper også mot depresjon og angst, samtidig som det har fysiske fordeler ved at det senker pulsen og blodtrykket. Ved å kjenne etter og finne ut hvordan du egentlig puster, kan du trene deg på å oppnå normal pust og bruke pusten som en avspenningsmetode.

Kilde: Terapivakten

 

WIM HOF-METODEN

Wim Hof-metoden er en metode for å takle psykiske påkjenninger. Denne inneholder tre ulike elementer. Disse er puste­øvelser, trene opp konsentrasjonsevnen/holde fullt fokus og å utsette kroppen for ekstremt kaldt vann. 

  • Mønsteret i denne pusteteknikken går ut på at du skal puste intensivt og fylle lungene og kroppen med maksimalt inntak av oksygen uten å slippe ut all luften i lungene. Dette skal du gjenta 30 ganger, før du slipper ut all luften uten å anstrenge deg.
  • Deretter skal du vente med å puste inn til kroppen virkelig trenger det ca (1,5-3 min).
  • Slik er rytmen som du skal gjenta 3-4 ganger.

Dette i sammenheng med konsentrasjonstrening og en gradvis utsettelse for kaldt vann vil påvirke kroppen positivt på flere måter.

Mann står i snøen.

Nederlandske Wim Hof er  mest kjent under tilnavnet “Ismannen”. Her i heste­stilling “Horse Stance”. Han er innehaver av flere rekorder, og er blitt testet i vitenskapens navn. Han har stått i tre timer i denne stillingen.

Slik påvirkes kroppen:

  • Det autonome nervesystemet styrkes. Kroppen blir i stand til å undertrykke betennelseslegemer i blodet, som særlig er assosiert med kroniske sykdommer.
  • Eksponering for kulde har meget stor innvirkning på hjertet og det vaskulære systemet. Dette er fordi de små musklene rundt blodårene blir styrket. Hjertet trenger da ikke å jobbe like hardt.
  • Wim Hof-metoden kan forbedre humøret, selvtilliten, gjøre deg både mer avslappet og mer energisk.
  • Det hjelper mot overvekt og fedme fordi det har en positiv effekt på utviklingen av brunt fett. Brunt fett består av fettceller som forbrenner fett for å produsere varme. Disse aktiveres når kroppen utsettes for kalde temperaturer.
  • Pusteøvelsen i denne metoden fører til at kroppen enklere kvitter seg med avfallsstoffer. Dette hjelper til med å bevare den helhetlige energibalansen i kroppen.
  • Metoden kan gi bedre utholdenhet og bedre yteevne når det kommer til trening og idrett. Det gir også en kortere restitusjonstid etter trening.

Kilde: Wikipedia Forskning.no

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.