17. mai bli av mange kalt for barnas dag. Da synges og flagges det. Da snirkler barnetogene seg gjennom trange bygater og langs åpent landskap. Da gnistrer bjørka og gulgrønt mot en blå himmel og norske flagg vaier om mulig enda mer i vinden enn vanlig. Mens alle barn fryder seg.
I bresjen for å gjøre 17. mai til nok en forglemmelig feiring for de minste, står dugnadstroppene i form av lokale 17. mai komitéer. På hver en skole samles foreldre seg til vårlig innsats slik at dagen skal huskes, og de små kommer hjem med premier, is rundt munnen, og passe slitne etter sekkeløp og styltegåing.
Masse som skjer
Etter en liten ringerunde til de ulike 17. mai komiteene i Vestby kan vi trygt konstatere at i kommunen mangler det ingen ting når det gjelder 17. mai feiring. Det er ulike klassetrinn på de ulike skolene som har ansvaret for dagen, og foreldrene stiller opp både når det gjelder kinosalg, avvikling av alskens type leker, kaffeservering og utlodning. Noe skoler minner om at det er viktig at foreldrene stiller opp på vakter som er tildelt, slik at alle gjør en innsats for fellesskapet.
– Vi er 20 foreldre fra femte og sjette trinn i komitéen, forteller Kate Alice Furøy ved Vestby skole. – Noen har deltatt i komitéen i flere år og entusiasmen er stor. Vi har pakket rundt 1000 premier, så her skal ingen gå skuffet hjem etter å ha deltatt på sekkeløp, potetløp, spikerslåing eller ballsparking. Vi takker hjerteligst alle lokale bedrifter som har støttet oss, legger hun til.
Gjenbruk og grønn visjon
For komitéen til Brevik skole forteller Birgitte Fredriksen at alt er under kontroll og at det er en fantastisk komite i sving for å gjøre årets 17. mai til en skikkelig festdag.
– Det blir hundrevis av unger fra skole og barnehage her på Brevik, og det er foreldre i fjerde trinn som står i spissen for arrangementet. I år gjør vi det slik at alle ungene kommer med en liten premie de har funnet hjemme. Disse blir samlet inn og så kan ungene få velge seg ut en premie etter at aktivitetene er over. Og det er alt fra styltegåing til hesteskokasting. Det er med andre ord skikkelig gjenbruk og grønn tenking fra vår side i år, og det gjør vi i samarbeid med Son skole, forteller Birgitte Fredriksen.
En telefon til Son fikk oss til å bli enda litt «grønnere» i frontallappen. Her var det en klar visjon om å tenke lokalt. Både når det gjelder innkjøp og forbruk. Som for så mange andre komitéer er det også i Son en bønn til det lokale næringslivet som bidrar til premier på utlodningsbordene. Premiene ungene får etter å ha konkurrert med poteter, egg, sekker og spikre er bonger i kiosken eller gavekort fra forretningen som bidrar. Ikke innpakkete plastleker som ingen trenger.
– På den måten får vi synliggjort de sponsorene som hjelper oss, og gitt noe tilbake, forteller Linn Neergard.
En overraskelse
Catrine Handelsby sitter i 17. mai komitéen ved Bjørlien skole, og er en smule hemmelig når Vestby Nytt ringer. Det har sin grunn.
– Vi har en hyggelig overraskelse for de vel 400 barna på skolen i år, men den kan jeg ikke røpe her forteller hun. Det får alle vite på 17. mai når de kommer til skolen. Derfor er det bare å glede seg litt ekstra i år. Elles vil det skje det samme i år som tidligere. Det blir leker av ymse slag, kaffe og kaker, utlodning, og ikke minst hører håndballkasting med hos oss. Og det er tredje og sjette trinn som samarbeider om denne dagen, legger hun til.
På Hølen skole vil også flaggene vaie i vinden når ungene kommer og samles til leker og kakespising, forteller Hege Reiling Delnes. Det er femte trinn som samarbeider med fjerde trinn om denne dagen, og det blir helt sikkert en dag ungene vil glede seg over, og ikke minst konkurrere om å komme seg fort til mål i de ulike aktivitetene. Loddsalg i stor stil blir det også, med fine premier og kaffe og kakker til de voksne på benkene i solskinnet som komitéen lover.
Trommekorps på besøk
Vidar Rustad jobber tett sammen med 17. mai komitéen på Garder, gjennom sin bedre halvdel. I hennes fravær forteller han at når skolen ikke lenger eksisterer på Garder må komitéen, som er sammensatt av flere lag- og foreninger, finne andre måter å glede ungene på. I luftige, rolige og vakre, landlige omgivelser ved Garderheimen trommes det sammen til leker og hygge og skyhøy stemning.
– Vi skal sørge for at ungene både i barnehage og skolepliktig alder får en 17. mai de vil glede seg over, forteller Rustad. – Her blir det trillebårkjøring, stylter, ballkast og en rekke andre aktiviteter. Det er lagt opp til et flott program, og så får vi besøk av Hvitsten trommekorps. Bare det alene er verdt et besøk, hevder han.
Også i Hvitsten må feiringen skje uten skole. Her blir torget i strandkanten arena for 17. mai hygge med kaker, kaffe og aktiviteter. Dagen starter med salutt og flaggheising og midt på dagen sendes Borgertoget av gårde. Dette ender på torget, og der starter familiefesten.
– Barna skal først gå i tog i Vestby før de kommer til Hvitsten på vårt arrangement, forteller Marianne Johansen i den lokale 17. mai komitéen. – Hvor mange det blir er litt avhengig av hyttefolket, men vi pleier å ha godt besøk. Det nye i år er en 17. mai rebus for barn, som garantert kommer til å bli en suksess. Trommeorkester kommer selvsagt og spiller, og hele programmet vårt kan alle se på kommunens hjemmeside, forteller hun.