Konserter, performances, panelsamtaler, kunststi, musikk og lek. Salongen med bredde nådde publikum på 7. året den siste helgen i juli. Tilreisende fra Oslo- og Follo-området og innbyggere i Vestby koste seg i Hvitsten og Emmerstad. Utstillingen står forøvrig helt til 23. august.
Høy festivalfaktor i Furukollen 10 tross 200 gjester av gangen. Foto av Carsten Aniksdal.
Foto av Carsten Aniksdal.
Salong på Salongen, Samtale mellom Nosizwe Baqwa og Nicole Rafiki. Samtalen dreide seg om den strukturelle rasismen i samfunnet og stikkordet var “Øynene som ser». Foto av Sigrid Heiberg.
Foto: Christine Berge.
Jon Lundell og hans venner i Hvitsten Salong er stolte og glade over å ha avviklet nok en vellykket kunstfestival. Fra åpningskonserten i Hvitsten kirke med Geir Sundstøl og Erlend Dahlen, via den lekne og eksperimentelle kunstutstillingen i Emmerstads skoger til avslutningsfesten lørdag i Furukollen 10 løftet av den etterhvert legendariske DJ Todd Terje natten igjennom.
Kunstverksted for barna
Barnas kreativitet ble ivaretatt åpningsdagen i Kittelsen-huset av ingen ringere enn Ingvild Hammervoll, kunsthistoriker og kurator ved Nasjonalmuseet. Barna fikk lage sin kunst i verkstedet og ble introdusert for ulike materialer under veiledning av Hammervoll.
Kristiania-bohemen
Hvitsten var som kjent et yndet sted for Kristiania-bohemen. Edvard Munch og Theodor Kittelsen bodde her i en periode, og sommeren 1888 rodde en kjærlighetssyk Hans Jæger fra Emmerstadbukta til Hvitsten på jakt etter Oda. “Med denne historien og det stemningsfylte landskapet som bakteppe, er Hvitsten Salong noe av det mest unike kunstnorge har å by på”, sier Hvitsten Salong i sin introduksjon av festivalen.
Et lekent og folkelig prosjekt
Toppsjiktet av den norske kunstscenen viser seg frem i vårt lokalmiljø, og Jon Lundell, leder av festivalen og eier av Kittelsen-huset, sier at kunstnerne setter stor pris på å være del av dette lekne prosjektet.
-Tematikken og stedet legger opp til en folkelig og ikke elitistisk forståelse av og diskusjon rundt verk og utstillingen i sin helhet. Vi legger stor vekt på, og er stolte av, bredden av publikum som kommer på festivalen, sier Lundell.
Publikum fikk oppleve kunsten langs en skogsti og i en stor hage.
–Tverrfaglighet og kontraster i kulturen er en viktig del av vårt prosjekt. Her møter blant annet tegneserieverden performancekunsten, popmusikken, installasjonskunstneren og grafittimaleren økofilosofien. 61 kunstnere med blant annet Charlotte Thiis Evensen, Eirik Senje, Børre Sætre, Johannes Borchgrevink Hansen, Gunhild Torgersen og Andrea Bakketun stilte tross at årets program var noe forminsket grunnet koronasituasjonen.
–Hvitsten Salong har siden starten 2013 fokusert på og jobbet med vår kulturelle bevissthet knyttet til den mytiske og mystiske naturen. Kunstnerne prøver å bryte grensene mellom natur og kultur, det overraskende momentet der vi opplever kunst i et miljø hvor vi vanligvis ikke forventer det, blir da en viktig faktor.
Utstillingen står altså til 23/8 og det finnes en fin digital formidling på nettsiden www.hvitstensalong.com hvor de har fått laget en audiowalk. Her kan du vandre rundt i ditt eget tempo og oppdage kunstverkene langs stien og inne i skogen. Ved å trykke på nummer i kartet vil du finne frem til mer informasjonen om kunstverkene.
Foto av Carsten Aniksdal.
Arbeidene på bildene er laget av:
- Andrea Bakketun, silke i elven med fargepigmenter i røret oppe som vil lekke sakte ut nedover silketøyet utover utstillingsperioden.
- Christian Hennie, fuglehus med smilefjes. Rørelsesensor i fuglehuset gjør at det kommer forskjellige korte monologer fra fuglehuset når man går forbi.
- Maria Waagbø, silkebroderier. Waagbø har laget pastisjer på arbeider som har vært utstilt på Hvitsten Salong tidligere år.
- Johan Wildhagen og Lene Nordermoen, fotografier av tøy som er frosset i skogen.
- Elin Aasheim, figurer i keramikk. Foto av Christine Berge
Sakset fra hjemmesiden og facebooksiden til Hvitsten Salong 2020:
Vi er et kunstnerdrevet initiativ og visningssted med tilknytting til Theodor Kittelsens hjem og atelier (1891-1896) i Hvitsten. I tillegg til å delta og kuratere mindre kunsthappenings arrangerer vi en kunstfestival hvert år med opptil 50 kunstnere og 10 band.
Hvitsten har vært et sted hvor flere store norske kunstnerne, på slutten av 1800-tallet og begynnelsen på 1900-tallet, har arbeidet og suttet preg på vår kunsthistorie. Theodor Kittelsen, Edvard Munch, Oda Krogh, Christian Krogh, Oskar Wergeland og Hans Jæger har alle bodd og arbeidet i perioder i Hvitsten.
Vi søker en faglig dialog med samtidige og tidligere kunstnere som har bodd og virket i Hvitsten.
Målet med dette allerede pågående prosjektet er å tilføre den nasjonale og internasjonale kunstarenaen et faglig spennende og nyskapende kunstmiljø i Hvitsten.
Vi ønsker å gi kunstnere muligheten å sette seg selv inn i periferien av den norske kunsthistorien.
Tanken er ikke å forholde seg til den hvite kuben, men å arbeide i samspill med naturen og folket i området.
Vi har også en liten webshop som selger kunst, tegneserier, T-skjorter, bøker med mere.
Vi har i anledning Emmerstad-året 2020 invitert to av buktas beste forfattere til å skrive hver sin tekst inspirert av Emmerstadbukta og skogene rundt. Det har blitt til en feiende flott bok-splittsingel ført i pennen av Liv Mossige og Hanne Kolstø. Vår modell fra Follo & Emmerstad modellbyrå syns åpenbart det er fryktelig spennende lesning. Den var å få tak under årets Salong og på våre hjemmesider. Ja også Tronsmo bokhandel selvfølgelig!