ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Bent Thorbjørnsen har mange år bak seg som ivrig båtmann

Bent Thorbjørnsen innrømmer at det ikke først og fremst smaken på hummer som gjør han til en ivrig hummerfisker. Det er smaken på naturen, friheten og sjøen som trekker han ut i en åpen båt fra 1. oktober til 1. desember.

Nordvesten er sur i dag, selv om sola skinner. Det blinker i røde og gule bøyer langs land i Drøbaksundet, og noen tilhører Bent. Han har akkurat kommet hjem fra et trekk, og er fortsatt litt frossen. Nå er han ombord i 18 foteren for å justere teinehaleren. Den har fått seg en liten trøkk og nevnenytting som han er må han foreta et lite inngrep. Han vet han får det til.

- Jeg har vært på tur med familien, forteller han.
- Barnebarnet på syv ble helt fra seg av glede da han kunne holde i både krabbe og hummer. For noen som kommer fra innlandet er det nesten euforisk å få være med bestefar å trekke hummerteiner. Det ble som vanlig flere hummere med hjem, mens noen måtte kastes ut igjen. To hadde rogn på seg og en var for liten. Men sånn er det. Å følge spillereglene er viktig for en hobbyfisker. Jukser vi kan det gå ut over alle til slutt.

Bent er vant til å være på sjøen, og han stortrives med en dråpe under nest og kalde hender rundt en åtte millimeter tykk line. Før han legger den over haleren og firer opp teine etter teine. 10 stykker i alt. Det er maks av hva som er lov å sette.

- Jeg har hatt seilbåt i mange år, og den har jeg fortsatt. Det har blitt mange turer over Nordsjøen og deltagelse i en rekke større regattaer opp gjennom årene. Seiling har vært en sunn og sterk interesse i mange år. Og denne gangen bruke vi seilbåten som basecamp mens vi dro teiner fra den vesle fiskebåten. Det fungerte bra.

- Men du gjør noe ikke så mange andre gjør. Du skaffer deg hvert år en ny båt spesielt for hummerfisket.
- Ja, slik har det blitt, svarer Bent med et lurt smil.
- Jeg liker å reparere motorer og båter. Det har vært en interesse i mange år, så hver høst finner jeg meg en båt som trenger omsorg og stell. Gjerne med en defekt motor i størrelsen fra 90 til 120 hester. Denne setter jeg i stand hjemme i kjelleren hvor jeg har deler fra andre monterer jeg har bygd opp. Og når hummerfisket nærmer seg er båten i tipp topp shape. Motoren funker bra og alle skader som måtte ha vært på skroget er reparert. Enten det er plast eller tre som var ødelagt. Litt polyester-arbeid er bare hyggelig. Pent blir det også, humrer han.
- Og når sesongen er ferdig?
- Da selger jeg båten og venter til neste høst før jeg skaffer meg en ny. Det er alltid båter til salgs, og jeg finner alltid et nytt prosjekt. Slik har jeg drevet på i mange år.
- Du er med andre ord utdannet som mekaniker eller båtreparatør?
- Nei, jeg er siviløkonom. Alt det andre er selvlært, sier han med en lun latter. – Men jeg har drevet som sykkelreparatør i mange år. Også med egen butikk. Det har gitt meg litt erfaring, og sykler reparerer jeg fortsatt, legger han til.

Det er som sagt spenningen med jakt og fiske som driver Bent. Enten det er å sitte dønn stille i skogkanten og vente på stor-oksen skal dukke opp mellom granleggene på andre siden av myra, eller å dra teinene opp fra bunnen og se om det spreller i svart inne i teina.

- Det er fine naturopplevelser begge deler, forteller Bent.
– Det bygger positive vibber og det er en verdifull input i hverdagen. Det er nok av negative inntrykk for tiden så det gjelder å fylle på med positiv energi.
- Det kan gi litt negativ energi å oppleve at teiner er stjålet eller at de er åpnet og tømt for innhold. Det skjer stadig. Nå sist med to dagers mellomrom. Det gjør meg litt irritert. I fjor ble noen teiner borte tidlig i sesongen for så å dukke opp i begynnelsen desember. Da har noe brukt dem.
- Og som mange andre bruker jeg saltet makrell og pellets i teinene. Det gir det beste resultatet.
- Jeg var så heldig og fikk være med på testfisket før sesongen startet, og det er massevis av hummer i Drøbaksundet. Det er tydelig at det hjelper å frede jeteen. Så det lover godt.
- Og hvor lenge fisker du?
- Jeg holder på ut sesongen. Det er nå det er fint på fjorden. Knapt noen båter. Færre og færre som fisker. Det er bare noen av de ivrigste, meg og måkene igjen til slutt. Og noen kolonier med sel, flokker med skarv og ærfugl-hanner som trekker tilbake til maken. Naturopplevelser alt sammen. Det er drivkraften, det er selve livet, sier Bent Thorbjørnsen

Reparasjon av teinehaleren ble nødvendig

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.