ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Badstueflåten i Son er en opplevelse som berører alle sanser. Ved hjelp av varme, damp, eteriske oljer, is, sjøvann og en seremoni med musikk og bevegelse, ledes badstue­gjestene inn i en tilstand av velvære og ro.

Utenbilder badstuen Son Spa

Ytterst på gjestebryggen til Son Spa.

Ytterst på gjestebryggen til Son Spa ligger en tilsynelatende beskjeden, men svært så eksklusiv badstueflåte. Den passer godt inn i det maritime skjærgårdmiljøet ved hotellhavna, med utsikt over innseilingen til Son, kun en kort gåtur fra Son sentrum. Spa-hotellet er en del av Nordic Hotels & Resorts og ligger på vakker, historisk grunn der de gamle båtbyggeriene i Soon en gang lå.

På gamle hollandske sjøkart er Oslofjorden kalt for «Zoen op den Water» og Hollenderbyen Son, het Zoen. Uttrykket «Hot Zoen» er et ordspill som er laget ut av dette.

Mine to guider for anledningen, Marketing & Concept Manager ved Son Spa, Ann-Jeanette Myrland og badstuemester Hanne presenterer dette badstue-universet for Sommermagasinet sine lesere.

Marketing & Concept Manager ved Son Spa, Ann Jeanette Myrland og badstuemester Hanne har all grunn til å være stolte av badstueflåten i Son, vakkert omkranset av sjø, brygge, båter og hotell.

Badstueflåten i Son

Vi møtes på badstueflåten en nydelig solskinnsdag med ypperlig badevær, riktignok med et varmere klima inni badstuen enn ute i fjorden, som i dag måler 7,5 grader. – Vannet er helt supert, her er fisk, seler og båter. Når det har vært regnskyll, kan folk oppleve å få et gjørmebad fordi Hølen-elva drar gjørme med seg ut i sjøen. Men som oftest er sjøen ganske klar her, til tross for sitt 20 meters dyp, forteller Hanne. Badstueflåten består av et oppholdsrom med et lite kjøleskap og en minibar, et omkledningsrom, egen dusj, et stort badstuerom med elektrisk badstueovn og en luke i gulvet som kan åpnes og hvor en sikkerhetsline alltid settes på når gjestene bader i sjøen under. Et musikkanlegg med blåtann kan brukes både inne og ute. Balkongen rundt badstuen kan nytes på fine dager eller kvelder, med direkte utsikt mot havet, mot Kippenes fyr på nordre Jeløy, himmelen, havna og hotellet. Perfekt for grupper, venner og par, står det å lese på hjemmesiden til Son Spa.

– Jeg tar ofte gjestene med ut på bryggen hvor vi danser og ser på solnedgangen. Vi er heldige å ha mange fine par her. Om kveldene setter vi opp levende lys, det er veldig romantisk, sier Hanne. Ann-Jeanette legger til at det også er veldig fint for familier med barn.

– Ja, i dag har vi hatt en familie med et spedbarn, de kom hele veien fra Nord-Norge. Vi feiret bursdag for babyen og spilte «Hurra for deg» med Wenche Myhre, vi sang og danset, en uforglemmelig opplevelse for begge parter, sier Hanne.

Badstuemester Hanne demonstrerer badstue-ritualet til ære for Sommermagasinet.

Badstuemester Hanne

Hanne er en av tre faste badstuemestere ved Son Spa, og de har ekstra bemanning i helgene. De tre har hver sine spesialiteter. Den ene har ofte minikonsert med acapella-sang i badstua. Den andre er tidligere ølbrygger og har ofte øl-seremonier for konferansegrupper. – Jeg selv er utdannet badstuemester som er en beskyttet tittel, og min spesialitet er hjerteseremonier, forteller Hanne. Denne harmoniserende seremonien ledet av badstuemesteren, starter inne i badstuen og varer i vel 15-20 minutter.

– Vi skrur først på LOYLY-bryteren i badstuen, det kommer alltid ferskvanns-damp fra den.

Läyly: Inne i badstuen Son Spa

Den viktige badstue-bryteren LOYLY gir Aufguss, eller ferskvanns-damp, en svært viktig del av badstue-seremonien her ved Son Bad.

Dampen, kalt Aufguss er et tysk ord som betyr «å helle på», det er en reise i damp. Aufguss kan du bestille mot et tillegg i prisen. Badstuen blir vanligvis oppvarmet til 88 grader, den kan gå opp til 98 grader når dampen er satt på, men temperaturen synker når luken og døra åpnes, forklarer Hanne. – Med min spesiallaget «ishatt», laget av Gerd Holth, hattedamen i Son, bruker jeg is, dynket i utvalgte eteriske oljer, og jeg legger dette på steinene i badstuovnen. Dampen fordeles så rundt i badstuen ved hjelp av ulike håndkle-teknikker, og kinesiske vifter, ledsaget av rolig, vakker musikk. Hanne lever seg inn i sin badstue-verden når hun demonstrerer seremonien for reporteren, samtidig som solstrålene reflekteres i havvannet nedi luka og gjennom vinduene i badstua. Det er magisk!

Lytte til kroppen

Fokuset under badstueoppholdet er velvære, avslapning og tilstedeværelse.

– Det er veldig viktig å bare være seg selv, finne sitt eget velbehag og glemme tid og stund, og være i sin egen reise.

Svette gjør at kroppen renses gjennom huden, og det magiske skjer når luken til havet åpnes, forklarer Hanne. Hun forteller at i ett av hennes ritualer heller hun litt saltvann på føttene til gjestene slik at de blir vant til det kalde vannet og oppfordres så til å bade gjennom luken eller utenfor badstueflåten eller bare dyppe beina nedi vannet. – Jeg anbefaler folk å gå opp og ned i vannet minst åtte ganger og la saltet sitte på en stund, for det er sunt og bra. Og så kommer det mye forskjellige følelser fram når du er i varmt og kaldt vann, når du går sånn imellom. Da får man gjerne pratet med sine gode venner om det. Vi badstuemestre holder oss litt i bakgrunnen og lar gjestene være i fred. Folk prater da om løst og fast og koser seg, men har de behov for samtale med oss, så er vi her. Vi har full taushetsplikt, det som kommer opp i badstua, det blir der, poengterer Hanne. – Vårt mål er at et besøk i vår flytende badstue skal være noe som gir velvære og godfølelse i kroppen. Vi anbefaler å avslutte med et berikende sjøbad både for å lukke hudporene og få en friskere opplevelse av badstuebesøket. «Skiftet mellom kulde og varme er en av de eldste og enkleste terapiformer innenfor velvære», sies det.

Historien

– Det hører med til badebyen Son at vi også har en badstueflåte som kan brukes hele året.

Badstueflåten har vi ønsket lenge, høsten 2019 kom vi over en leverandør i Sverige som ville lage en eksklusiv badstueflåte for oss. Den stod utstilt i Stockholm før den ble fraktet hit til Son med politieskorte mai 2020. Midt i korona-tiden, investerte vi i en badstueflåte, noe vi i dag er svært glade for, forteller Ann-Jeanette, markedssjef for Son Spa. – Det var først 12. mai i år at badstueflåten kunne åpnes for fullt, med de rådende smittevernregler. Våre fem varmesoner er samlet kalt HOT ZOEN, og badstueflåten er den siste ankomne, sier hun. – Lasse Eriksen som er Norges beste badstuemester, leder Badstuelauget og holder til på Farris Bad i Larvik, er en del av gruppen og vår mentor. Dersom vi lurer på noe, ringer vi alltid til han. Han er kjempedyktig, har 20 års erfaring i Aufguss som han kaller det, mens jeg velger å kalle det for badstueseremonier på norsk, supplerer Hanne. – Vi tre badstuemestere har lagt oss på en spesialpakke med de seks eteriske oljene Lavendel, Sitron, Eukalyptus, Blodappelsin, Rosmarin og Cedertre som brukes under seremonien i badstuen.

Dame poserer ved Son Spa

Badstuemester Hanne viser fram de eteriske oljene hun bruker under badstue-seremonien

Ekstra service

– Vi er opptatt av å verne om miljøet og bruke økologiske produkter.

Vi serverer det norske, rene Eira-vannet til våre gjester, det er spesialbestilt hit. Dersom noen av gjestene ikke drikker alkohol, serverer vi gjerne den fermenterte drikken Kombucha. Kokken vår er i gang med å lage egen meny til badstuen, det blir småretter, som spekeostfat, snacks og evnt jordbær og is. Han er kjempepositiv og proff, og vi foretrekker at det er vi som serverer. Tidligere laget han små sorbet-kuler med ulike smaker som skulle inngå i badstue-ritualet, og være appetittvekkende, forklarer Hanne og Ann-Jeanette. De forteller at treverket inne i badstuen er satt inn med olje og må behandles med tanke på at tre er «levende». Det ble vedlikeholdt av en lokal fagmann i løpet av tiden badstueflåten var stengt, og han gir dem råd om hva de kan gjøre for å bevare treverket best mulig.

Gjestene

– Flytende badstue er en farsott som har gått utover landet, presiserer Ann-Jeanette. – Men utenom den lille badstuen i Strømstad, fins det ingen flere sør for Son. «Hele verden» har vært på badstueflåten, både vanlige mennesker og kjendiser, også mange musikere som har holdt konsert på hotellet. Det fine er at vi vet at de kommer til å ha en flott opplevelse. Vi får alltid ekstremt gode tilbakemeldinger, så det er veldig trygt å sende gjestene hit, for vi vet de kommer til å kose seg, forklarer hun. Det to timers oppholdet i badstueflåten kan bestilles hver dag mellom kl 10 og kl 18. Vanligvis er det plass til 15 personer, men med dagens smittevernregler tillates max fem personer i badstueflåten. Hver badstuegjest får tildelt to håndklær, men de må ha egne badeklær på. – Uansett hvordan man velger å utnytte badstueoppholdet, vil gjestene våre ha mulighet til å få tilbake hvilepulsen sin, kunne ta en pause fra tankene og som Hanne pleier å si: «Nå lar vi alt det som skjedde før dere kom hit, ligge på brygga, og så er dere bare HER!»

Et finsk ordtak sier: «La dine bekymringer bli ved skoene når du går inn i en badstue».

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.