Mange velger den mest fornuftige løsningen når de vil ha en katt i familien; de adopterer en av de utallige, hjemløse kattene som fanges inn eller som blir levert dyreorganisasjoner av en eller annen grunn. For andre passer det likevel best å ta til seg en kattunge.

knust vase og en dame som holder en kattunge

Puss er flink til å rive ned saker, ting fra vinduskarmen og bord. Her er det en blomsterpotte som har fått unngjelde.

Så har man fått verdens vakreste vidunder i hus. Drømmen har vært der lenge, og endelig er den realisert. Vi tok kontakt med Kattekonsulenten ved Tine Berge i Vestby for å få de beste rådene som gis i dag for at katten du vil ha som et familiemedlem, skal bli den beste versjonen av seg selv, ha det godt og trives.

Det er utrolig mye liv i en liten kropp på bare noen ganske få kilo. Kattungen leker med alt den finner, den biter og klorer og er selvfølgelig søt, men også krevende. Det er lurt å sette seg inn i alle sider ved å ta inn en liten “tiger” i huset. Barn kan bli overrasket over hvor vill denne lille krabaten er. Den er ikke bare et kosedyr, selv om den tar seg tid til en kos og litt klapp av og til.

Kattekonsulenten

Tine Berge ved Dyreatferdssenteret (for hund, katt, hest og andre smådyr) er utdannet veterinær og atferdskonsulent og samarbeider med flere atferdskonsulenter og hundeinstruktører i Dyreatferdssenteret.

Vi snakker med Tine om de viktigste tingene en bør huske på når kattungen er kommet i hus, optimalt mellom 12 og 14 uker gammel for å ha fått mest mulig lærdom med seg av kattemor og kullsøsken.

knust vase og en dame som holder en kattunge

Pus er flink til å rive ned saker, ting fra vinduskarmen og bord. Her er det en blomsterpotte som har fått unngjelde.

Sosialisering og tilvenning

Akkurat som med en valp er det smart å introdusere kattungen for mennesker i alle aldre, og forsiktig med andre dyr hvis de skal bli en del av hverdagen til katten. Lukt er viktig for katter, så en kan gjerne begynne å la kattungen og de andre dyrene få lukte på noe de har vært nær.

Berge sier videre at mange foretrekker å få to kattunger samtidig som gjør at de har selskap og kan leke med hverandre.

Tilvenning til å være i reisebur er fint å starte med tidlig og det samme med bilturer, korte i starten. En klipper vanligvis ikke klørne på katten, men den bør venne seg til å bli undersøkt fra topp til tå, og klipp gjerne en klo iblant så den har prøvd det. I det hele tatt – la kattungen venne seg til ulike ting du tror den kan bli utsatt for i livet. Varsomt, på en positiv måte, og litt etter litt.

Fôring

Det samme gjelder med fôring. Kattungen bør få smake ulik mat for ikke å bli sær i matveien. Både våtfôr og tørrfor er lurt å introdusere. Tørrfôr er jo egentlig unaturlig, sier Berge, men en lett måte for oss å mate på. Og gir vi fôr fra faghandel, vet vi at den får i seg næringen den trenger. Skal en gi middagsrester, gi i små mengder, og ikke gi for sterk eller salt mat eller matvarer som katten ikke tåler, som f.eks. løk.

Alle levende vesen krever stell, også katter, men til gjengjeld får man et kjærlig og nydelig dyr i hus som gir masse glede og kos.

Renslighet

En kattunge blir oftest veldig fort renslig om den har tilgang på en kattedo med sand som holdes ren. Den har også lært å holde seg selv ren og vasker seg selv titt og ofte.

Oppdragelse og lek/stimulering

Kattunger leker med alt den finner og får tilgjengelig, det være seg papir som rasler, dorullhylser, garnnøster (bare når du er til stede da den kan spise tråden og sette den fast i tarmen), fjærer på pinne, ball, pinner osv., osv. Gjennom leker lærer den seg ferdigheter den får bruk for i livet. Katten er et lite rovdyr og fanger naturlig små byttedyr. Den behøver å få utløp for atferdsmønster som er typiske for rovdyr for å ha det bra både fysisk og psykisk.

Å oppdra katten til å “oppføre” seg innendørs, kan gjøres ved å avlede, fjerne mat fra bordet under tilvenning til å ikke gå på bordet og vise den et mer spennende alternativ som f.eks. et klatretårn eller vinduskarm like ved, og gi godbiter eller lek her. Og legge på et ubehagelig materiale å hoppe opp på, som f.eks. aluminiumsfolie på bordet. Gjøre uønsket adferd (kloring på møbler) mindre spennende, vise alternativer (klorebrett, stativer).

Katter liker å kunne se ut av vinduet, spesielt i månedene den ikke får gå ut. Det er i dag kjent at katter ikke utvikler stedsans før de er nærmere ett år og bør holdes inne. Den liker også å sitte høyt for å få oversikten i rommet, så la den gjerne bruke en hylle eller andre ting å hoppe opp på.

Alle levende vesen krever stell, også katter, men til gjengjeld får man et kjærlig og nydelig dyr i hus som gir masse glede og kos.

Veterinær Tine Berge er spesielt glad i katter og gir gjerne gode råd via Kattekonsulenten og Dyreatferdssenteret.

Veterinærbesøk er nødvendig

Kattunger kan smittes med innvollsorm via morsmelken. Som standard anbefales det ormekur til kattunger og mor. Voksne katter som spiser mye mus, rotter og småfugl kan trenge ormekur jevnlig. Prat med veterinæren din om dette. Kattungen bør også få vaksine mot kattepest og katteinfluensa. Symptomer på at en katt har orm kan være at den spiser mye, blir tynn, oppblåst i magen og matt i pelsen.

I dag anbefales det å kastrere katter for å unngå uønskede kull og flere hjemløse katter. P-piller er man gått bort ifra siden de ofte gir jur-kreft. Formelt kalles inngrepet der man fjerner eggstokker på et hunndyr og testikler på et hanndyr en kastrering. Dyret blir da sterilt, det vil si at det ikke kan produsere avkom. I tillegg vil kjønns-driften og adferden forsvinne. På folkemunne kaller man gjerne en kastrering av et hunndyr for en «sterilisering» og av et hanndyr en «kastrering».

Chipping av katt hos veterinær er blitt vanlig og ønskelig. Mang en katt har kommet på avveie, men blitt gjenforent med eier når den er blitt ID-merket og registrert. DyreID er hovedaktøren for identifisering av familiedyr i Norge gjennom digital merking.)

Hvor mye en legger ned i katteholdet, er selvsagt opp til enhver. ID-merking er ønsket lovpålagt av mange i Norge, og er innført i mange land i Europa. De aller fleste ønsker å gjøre det beste for sin egen katt og for kattebestanden som dessverre er ute av kontroll mange steder i landet.

Veterinær Tine Berge er spesielt glad i katter og gir gjerne gode råd via Kattekonsulenten og Dyreatferdssenteret.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.