ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Lege, forfatter og musiker Audun Myskja besøkte Son kulturkirke og leverte et foredrag som publikum elsket. Han bød på seg selv og ga oss viktige og enkle råd for å ha en god livskvalitet uansett alder.

Bilde av smilende mann

Lege, forfatter og musiker Audun Myskja

Ikke uventet var kirken full.

Myskja er kjent og respektert over hele Norges land. I nærmiljøet har mange brukt han som allmennlege, og enda flere har fått god hjelp ved hans “Senter for livshjelp” i Ski som han driver sammen med sin ektefelle, naturterapeuten Reidun Myskja.  Senteret er et veilednings- og informasjonssenter som jobber mot selverkjennelse, menneskelig vekst og bedre helse. Myskja har i mange år kjempet for aksept av alternative behandlingsformer, særlig når det gjelder østlig tradisjonell medisin. Han er spesielt kjent for bruk av musikkterapi i behandling av demente og har de siste årene også jobbet med pasienter som har Parkinsons sykdom.

Enkle valg, verdier og helsevaner

I hans bok, “Ungdomskilden”, er hans budskap at ungdomskilden ligger i deg selv, i enkle valg, verdier og helsevaner. – Ungdomskilden ligger i relasjoner, i disiplin, kjærlighet og medfølelse.-

Under foredraget bød Audun Myskja på seg selv på alle vis; han snakket, løp, stod på ett bein, pustet, sang og spilte på sin medbrakte gitar. Han var alvorlig, han lo, han vitset, og han var rørt. Og det lydhøre publikum var med. Både på sang, hopp og sprett og ikke minst på den meditative pustingen.

-Jeg tror vi faller inn i komfortsonen når vi eldes. Mange studier viser det, at vi begynner å bruke mindre og mindre av våre muskler, og kanskje også av resten av oss selv. – De friske og vise eldre blant oss har forstått at vi ikke må stivne, verken i kropp eller sinn. – Myskja beskrev på levende vis forskjellen på å gå i subbende gange eller frisk marsj, og sa at en godt voksens person helse faktisk kan leses på hvor fort personen går.

Den helhetstenkende legen snakket om hvordan vi kan velge å snu tankegangen når vi møter livets mange utfordringer og gjøre det beste ut av det slik vi har det. Han snakket om å velge gleden og varige verdier, bruke verktøy som bevegelse og den dype, rolige pusten til å finne indre ro. Ved å puste dypt og riktig, hjelper vi kroppen til å holde stresset på avstand og til å holde oss friske.

Kjærligheten

-Jeg synes ikke vi skal gjøre masse for å holde oss unge for enhver pris. Jeg synes det er vakkert med enhver aldersgruppe. Det er så nydelig på sykehjemmene å se skjønnheten i ansiktene.

-Den vakreste kjærligheten er ikke alltid den vi ser mellom to vakre, billedskjønne ungdommer som er med i et realityprogram, og det skjer både det ene og det andre, Det jeg synes er vakkert er to mennesker som går der og putler, hvor kanskje den ene er skrenka  inn og halter litt og den andre har est litt ut, men de går der og ser hverandre i øynene og sier “se der, og se der på anda som svømmer”. Den kjærligheten som overskuer aldringsprosessene. – Videre sa han om kjærlighet som også bunner i hans dype, religiøse tro:

-Min erkjennelse er at det er noe som består i livet, og det er kjærligheten. For meg er kjærligheten det som varer når alt annet tar slutt. Jo mer du kan vokse i kjærlighet, desto vakrere vil livets siste fase bli. Kjærligheten er grunnvollen. Derfor vil du og jeg bestå. I kraft av kjærligheten.

En liste over “Ti ting du bør gjøre hver dag, livet ut”

  • Lære noe nytt
  • Puste skikkelig
  • Stå på ett bein
  • Få opp pulsen i minst 20 sekunder
  • Tøye hele kroppen
  • Smile
  • Godta livet som det er
  • Være takknemlig
  • Søke stillheten
  • Gi noe til andre