Denne uttalelsen kom en av elevene med da vi besøkte ungdomsskolen for å høre mer om deres gerilja-aksjon for å redusere bruk av plast.Det er faktisk ikke tull; vi må begynne hver og en og redde verden. Hver eneste en kan bidra på sin måte.
Elevene i 8., 9. og 10. klassene ved Grevlingen, totalt 340 elever, har gått på med krum hals og sterk vilje i dette prosjektet. Både i de ulike fagene ved skolen, bl.a. i naturfag, jobber de med miljø/gjenbruk og i valgfagene design- og redesign, natur og miljø.
Jobber mot grønt flagg
-Nå er det også ungdomsskolenes tur til å jobbe mot å få grønt flagg, forteller læreren Kristin Lind-Larsen. -Når vi har vist at vi har jobbet med miljøet i et halvt år, kan vi få det. – Hun forteller videre om prosjektet de holder på med akkurat nå:
-Vi skal spørre rundt i butikker om de har papirposer til varene, levere tilbake overflødig emballasje og spørre om det er mikroplast i diverse produkter. Vi håper å få med elevene, foreldre og andre til å påvirke butikker til å satse på mer miljøvennlige produkter og at dette vil bli en vane for flere og flere.
-Elevene skal også lage kampanje-klipp som kan spres på sosiale medier for å kunne få flere til å bli med på aksjonen. Skolen har laget et miljøråd som jobber med flere prosjekter angående det å sortere søppel og det å redusere plast bruk.
Vi snakker med Pia fra 8. og Leah fra 10. som begge er med i rådet.
-Vi har ikke gjort så mye enda, men er i gang. Vi har sett filmen Plastic ocean-filmen, forteller Pia.
-Er det naturlig for dere å sortere søppel?
-Ja, hvis jeg ser noen hjemme kaste plass i vanlig søppelbøtte, tar jeg det opp og kaster det i bøtta med plast. -Både Pia og Leah sier de var bevisste på resirkulering fra før og er blitt enda mer opptatt av det nå.
Plukket søppel på Miljødagen
Jentene forteller om Miljødagen i høst da de lagde plakater og hang opp ved søppelbøttene på skolen. De plukket søppel i nærområdet og på to strender.
-På strendene ble det plukket 1500 små plastbiter, selv om vi ikke kunne se dem før vi begynte. I nærområdet ble det plukket opp søppel som fylte 3 husholdnings-søppel-containere! Mesteparten av søppelet var plast.
Vi snakker med ulike grupper på 9. trinn som er i gang med diverse prosjekter. Budskapet til elevene er enkelt: Vi vil være med og redde verden. Dette er viktig for oss alle.
Gruppene har laget eller holder på egne tiltak. Guttene Oscar, Stian, Joakim og Øyvind lager et kostyme av papp når vi er på besøk. Den skal Oscar ha på seg når han spiller superhelten “Mr. Paperman” i en kortfilm de skal lage. Oscar hadde idéen og fikk med seg resten av gutta. Han røper at superhelten vil slå hardt ned på noen gutter som kaster plastflasker i filmen.
Nora og Hanne har laget bærenett av singlet-trøyer.
-Det var enkelt. Stroppene fungerer som håndtak. Det var bare å sy igjen nederst, sier jentene og ler litt. -Vi laget to nett. Det minste ble best. Den andre ble litt for “stretchy”. En flott idé for flere?
En annen gruppe lager en blogg de kaller “verdenifare” og vil opprette en Instagram-konto hvor de legger ut forskjellige miljøtips. Neste gruppe skal aksjonere i butikker og kaféer og spørre betjeningen om det er mikroplast i f.eks. tannkrem og boksen til iskaffe, om de kan tilby papirposer til boller og fjerne plast av pizzaene.
– Om vi forbrukere er gode på å spørre etter produkter uten plast og handle varer som ikke er pakket inn i plast, men vise at vi foretrekker de uten, kan vi gjøre en forskjell. Vi ønsker å dele dette budskapet med fleste mulig! Vi har 340 elever ved vår skole som hver og en har fra 1 – 4 foreldre de kan påvirke.
Grevlingen skole starter der med å redde verden og oppfordrer alle til å gjøre det samme!
“Vi vil være med og redde verden.