ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Nå kan alle barn glede seg til juli og skolefri. Da åpner Follo museum på Seiersten i Drøbak portene for spennende guiding for barn- og ungdom. Og det er helt gratis.

Det er Aleksander Breiby Herseth på Follo museum som forteller dette, og slår en høyst aktuell Prøysen-strofe i samme slengen. Dialekten hans peker i retning Mjøsa-regionen, og han overbeviser stort i sin deklamasjon. Nå har museet satt sammen en spennende serie med guiding for både små og mellomstore barn. Og en for hele familien.
– Dette kommer til å bli gøy, det kan jeg love, utbryter Aleksander skråsikkert. For hør bare her:

Mye mystisk som skjer

– En av de guidede turene handler nemlig om ting som er blitt borte på museet på mystisk vis. Og vi aner ikke åssen det har skjedd, forteller Aleksander. – Disse gjenstandene må barna finne for oss, og de er gjemt i en slik høyde at ungene kan finne gjenstandene ved å lete skikkelig. For hvem var det som for eksempel stjal bakstefjøla til hun som steker lefser. Redskapet du snur lefsene med og som hun er helt avhengig av å ha for å kunne steke. Det er et mysterium ungene må løse for oss.

– Og så er det slik at obersten på Oscarsborg har vært og besøkt Børsum-bygningen. Han la igjen hatten sin, men da han kom for å hente den var den forsvunnet. Tenke seg til. Helt borte. Og her gjelder det å smyge seg rundt i huset for å lete, og for all del er det om og gjøre ikke å bli oppdaget av tjenestepiken. Vi tror hatten er gjemt på et veldig hemmelig sted i 2. etasje, så dette blir en skikkelig vrien oppgave for ungene.

– Det er også en oppgave i skolestua hvor strenge lærer Skuterud regjerer. Her er det ei jente i familien som har en hemmelig kjæreste, og det må ingen få vite om. I alle fall ikke strenge lærer Skuterud. Da blir det bråk, og nå har jenta lagt igjen noe til kjæresten sin. Hvordan skal dette gå mon tro, spør Aleksander spent.

Besøke dyr

– For de minste ungene blir det guidet tur til alle dyra på museet, forteller Aleksander. – Ikke bare for å se, men for å lære. Her er det kaniner, høner og sauer. Her er det med andre ord både egg og ull, og kanskje lære litt om hva slags fór kaninen liker best. Dette er blant temaene ungene får vite litt mer om. Hvordan lager høna egg? Og kanskje får ungene vite hvorfor det noen ganger kommer brune egg.

– Og hva brukes saueulla til? Hva slags klær lages av ulla, og hvordan gjøres det? Hvordan er prosessen fra klipping av ull til å ta på seg en varm genser i vinterkulda? Og så skal ungene lære litt om mat, ikke minst hva de kan bruke eggene til. Det er mye kunnskap i disse guidede turene som barna både vil få glede av og som er spennende kunnskapsformidling, og alt skjer i Iphone og Ipad frie soner. Vi har gjort dette før og begeistringen blant unger har vært stor, forteller Aleksander.

Hele familien

– For hele familien vil det bli en guidet tur rundt om på museet, til alle de spennende bygningene og all historie som ligger i disse veggene. Her er det mye lokalhistorie å ta tak i, og mye interessant å lære. Også disse turene kan vi anbefale, og en familietur til Follo museum vet vi alltid er populært. Også dette er gratis, legger Aleksander til.

– Hvordan får dere til å være gratis?

– Vi har fått støtte fra kommunen og fra Sparebank1, noe vi setter stor pris på. På den måten får vi åpnet museet for et stort publikum, og vi vet jo at barna elsker å være her. Så dette gleder vi oss veldig til, og før juli kommer vil vi ha lært opp en rekke lokale ungdommer til å være guider. Det er også et spennende prosjekt. Her får ungdom en fin anledning til å få seg en spennende og lærerik sommerjobb. Det vil også bli ulike kulturinnslag på disse guidede turene, og folk møter kanskje en loffer langs veien, og kanskje en grisekokk eller en gårdsgutt. Vi får se. Spennende blir det i alle fall, humrer Aleksander lurt.

 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.