ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

En lang kald vinter og dårlig påskevær har utsatt båtpussen for mange i år. Men nå er det varslet varmere vær, og da nappes presenningene av alle båter som står på land. Det er tid for båtpuss, og da er blant annet riktig valg av bunnstoff avgjørende for et godt båtliv.

Hva slags bunnstoff du bør velge, og hvor mye du trenger, avgjør av hvor stor båten er, hvor mye du kjører, hvordan båten brukes og om det er saltvann eller ferskvann du ferdes i. Mange liker dessuten å stoffe en gang ekstra i løpet av sesongen, mens andre igjen hevder det er unødvendig. Faktisk er det slik at enkelte mener det bare er nødvendig med bunnstoff annethvert år dersom du bruker riktig produkt.

Bruk riktig bunnstoff

Erfaringer Vestby Nytt sin båtstoffskribent har gjort seg er at selvpolerende bunnstoff er det mest bruke, og det bunnstoffet som gir flest fordeler. Det skal være mest hardføre mot groing, og har som navnet tilsier en selvslipende effekt. Det betyr at det også er enkel å vedlikeholde da det slipes jevnt i løpet av sesongen. Det igjen betyr at det kan påføres et nytt lag uten å måtte fjerne gammelt bunnstoff.

Velges det et hardt bunnstoff bør undervannsskroget våtslipes, med dertil riktig slipepapir, før nytt lag legges på. Seilere som liker fart på båten, benytter seg ofte av hardt bunnstoff. Det samme gjør de som trives med høy fart på andre typer fartøyer. For båter som går ofte opp og ned av sjøen kan det også være greit med hardt bunnstoff da dette er mer motstandsdyktig.

Har du båten din i ferskvann skal det normalt ikke være nødvendig med bunnstoff. Det motsatte vil du erfare når du tar opp båten til høsten.

Familieseileren har sikkert godt av selvpolerende bunnstoff

Gjør ting riktig

Det er mange ting å tenke på før du smører på bunnstoffet. Det er også mange tips og råd å få fra båtfolk, og ofte er det svært forskjellige råd. Planlegging er imidlertid viktig. Det samme er å ha utstyret på plass. Å stoffe båten er et lite stykke arbeid de fleste misliker, så sørg for å henge bort pentøyet og kle deg med riktig arbeidsantrekk og hansker.

Benytt eksisterende vannlinje som utgangspunkt, og dersom denne er gul og skitten, så gå løs med sterk såpe, eksempelvis Hugo, og få den hvit og fin. Ikke forsøk deg på frihåndsmaling, men bruk riktig maskeringstape før du starter. Det anbefales å legge på samme type stoff som er på båten fra før. Fjerne løst bunnstoff ved enten å trykk-spyle eller våtslipe. På steder hvor det helt mangler bunnstoff kan det med fordel påføres et strøk primer.

Ikke start påføringen av bunnstoff før båten er ren og tørr. Vær nøye med å røre godt i spannet, da alle godsakene ofte ligger på bunnen av boksen. Bruke en skikkelig pensel eller rulle. Dette utstyret skal som oftest kastes etter bruk så det kan være at billig utstyr er godt nok. Påfør litt ekstra bunnstoff på utsatte steder som vannlinje, foran og akter på skroget, og på utsatte kanter. Les på boksen hvor lang tørketiden er før båten kan settes ut på sjøen igjen.

Ikke gå i fella

Det er noen faktorer som båteiere bår passe på før båtpussen starter. Det er lett å kaste seg over båten etter lang tids landligge, og lengselen etter båtlivet er stor. Men når snøfillene fortsatt ligger i lufta er det dumt å starte båtpussen. Vent derfor til det er godt og varmt i være, da smaker også kaffekoppen bedre når det tas en pause og meninger utveksles med nabobåteiere.

Det skal være varmere enn fem grader når du påfører bunnstoffet. Og da snakker vi i skyggen. Da tørker det raskere og sitter bedre. Helst ikke påfør bunnstoffet i direkte sollys. Å sjekke værmeldingen kan være en fordel. Styr unna regnvær. Les litt på boksen når det gjelder produktets tekniske spesifikasjoner. Det kan være litt forskjell fra produkt til produkt, og det kan være at lesingen gir deg noen gode tips.

Ta gjerne en prat med personen du handler produktene av, og forsikre deg at det er produkter beregnet for båt du kjøper når båten skal pusset. Det kan også være nyttige tips å få i forhold til hva slags bunnstoff du bær velge. Det er ikke alltid at det dyreste er best, og det finnes flere merker å velge mellom. Og når du tar båten opp om høsten spyler du selvsagt undervannskroget rent for tang og tare, skjell, rur, stillehavsøsters en og annen bergnebb og annet fanteri som har satt seg fast i løpet sv sesongen. Og selvsagt alt gammelt bunnstoff. Da er det lettere å ta fatt når våren kommer.

 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.