Jeg har mottatt ønske om å skrive om å reise kollektivt til sykehuset Kalnes, som Vestby kommune tilhører. Kort oppsummert: Glem det, hvis du ikke har god helse og veldig god tid.

Et sykehus skal være for alle innbyggerne i området det sorterer under. Dette har blitt en aktuell problemstilling for mange av kommunens innbyggere. Etter å ha undersøkt med Ruter, kan jeg her og nå konstantere at det vil ta nesten to timer hver vei, hvis man er heldig med korrespondansene. Togbyttet i Moss kan være problematisk. Lokaltoget som stopper i vår kommujne snur i Moss. Er lokaltoget mindre enn 30 minutter forsinket ved ankomst, har du ingen reisegaranti dersom du ikke rekker regiontoget videre sørover. Bytte mellom buss og tog på stasjonene Vestby og Sonsveien er ikke egnet for folk med redusert gangfunksjon. Flere vil ikke rekke fram i tide.

Det er ikke alle som kan kjøre bil selv, eller har noen som kan kjøre dem. Mange oppfyller ikke helsekravene til førerkort, og mange har ikke råd til å ha bil. Pasienttransport med drosje er først og fremst for folk med ganske redusert mobilitet. Det finnes folk som ikke kan kjøre bil selv av helsemessige årsaker, og som ikke oppfyller kravene for å få drosje. Det finnes en helseekspress, en buss som kjører en gang om dagen fra sykehuset Kalnes til Rikshospitalet og tilbake på hverdager. Den stopper ved Vestby storsenter, men man må jo komme seg hjemmefra og dit. Rutetider for helseekspressen ligger på helsenorge.no. Da helseekspressen bare kjører en gang om dagen, kan man ikke basere seg på den hvis man skal reise fram og tilbake samme dag. 

I tillegg til pasienter og besøkende, er det mange i vårt område som arbeider på sykehuset Kalnes. De er nå avhengige av egen bil, siden de ikke vil rekke fram i tide til arbeidstidens begynnelse med kollektivtransport, slik situasjonen er nå. Det kan nevnes at Vy kjører to direkte bussavganger fra Oslo bussterminal om morgenen og to avganger på ettermiddagen. Det hjelper ikke innbyggerne i Vestby kommune noe særlig, da disse bussene ikke stopper noe sted i Vestby. De stopper på Korsegården og Mosseporten. Problemet for innbyggerne i Vestby er hvordan man skal komme seg dit uten bil.

 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.