Forsvarsveteranen Geir Otto Myrann er en av Son gjestehavns nyeste ”havneoffiserer”. Han viser oss stolt frem havna, og forteller om sin fortid i forsvaret, den nye pensjonisttilværelsen og hjertebarnet Son slalomklubb.
Son gjestehavn
Vi møter Geir-Otto Myrann (58) på brygga i Son, hvor ellers? Det er sol og deilig temperatur og vi blir litt misunnelig på jobben som hans på en dag som denne.
-Jeg har seilbåt selv og det har vært naturlig å gå ned til havna hver dag forteller Geir Otto som har bodd i Son de siste 10 årene. –Jeg ble fanget inn av havnesjefen som lurte på om jeg ville jobbe her. Og ettersom jeg bor her passet det veldig fint. Han trives godt i den kommunale deltidsjobben som havnebetjent. –Det er et utrolig flott miljø og vi er et bra team. De er 3 pensjonister; to tidligere yrkesoffiserer og en er bilmekaniker på pensjonistvilkår og havnesjefen Roger som jobber fulltid.
Ingen dager er like i Son gjestehavn. -På våren klargjør vi bryggene for sommeraktiviteter, på høsten er det klargjøring for vinterhavna. Vi har ansvar for over 1000 båtplasser, der ca 100 av disse er gjesteplasser. Vi går over alle bryggene før de kan brukes for å se at alt er i orden. Mange 1000 bolter må sjekkes, forteller Geir-Otto om sommerforberedelsene.
Nå er det sommer og høysesong for båtgjestene. –Det er nesten som å drive et hotell, vi går rundt og snakker med gjestene og sørger for at de har det bra. Om de mangler, noe hjelper vi til å skaffe det eller vi henviser feks til Erik, skibshandleren i Son, forteller Geir-Otto. -Hver dag sjekker vi at alle båtene har betalt. –Båtgjestene som vil legge til ved Son havn kan betale på en betalingsautomat eller bestille plass og betale på forhånd via bookingsystemet dockspot.com.
Av de 83 marinaene som tilbyr dockspot i Europa, kan lille Son Gjestehavn feire at de har fått flest bookinger hittil i år. I tillegg til Son Spa er havna beskrevet som ”en destinasjon på fremmarsj”. I fjor hadde den populære havna 44.000 overnattende gjester. Båtgjestene legger igjen flere millioner i Son, noe næringslivet nyter godt av. Geir-Otto tror at nærhet til butikker, spisesteder og vinmonopolet er noe av forklaringen. I tillegg til god service og hyggelige mennesker i Son. –Vi legger også opp ruter til gjestene slik at de kan sykle eller gå til Hølen og tilbyr sykkelutleie.
Geir Otto har blitt kjent med mange mennesker og får høre mange historier i havna. Vi hilser på Kenneth Thomasen, som klargjør båten sin for ekspedisjon. Kenneth er en aborist fra Vestby som skal seile Norge på langs og samle inn historier om trær på ferden. Ekspedisjonen hans kan følges på Tree-stories.no
Geir-Otto forteller også om en kanadisk familie på jordomseiling han har blitt gode venner med. Familien kom til havna i oktober og ble med Geir-Ottos datter Alma på Halloween-feiring. Så godt trivdes familien i Son, at de ble værende med båten mer eller mindre hele vinteren før de seilte videre i mars. Jula ble feiret i Son sammen med Geir-Otto og familien hans.
Forsvarsbakgrunn
Bakgrunnen fra forsvaret kommer godt med i jobben som havnebetjent. Allsidighet, evne til omstilling og selvstendig jobbing og å være trygg på seg selv er evner han har tatt med seg. Geir-Otto nevner året han jobbet i ørkenen i Darfur i Sudan som eneste nordmann. Han var utstasjonert som liaison offiser for FN, (og var kontaktpunktet mellom FN og African Union Mission in Sudan (AMIS)), uten noen avdeling eller militærleir rundt seg. – Da må du klare deg selv. Det var en spennende tid, forteller Geir-Otto. Som FN representant i våpenhvilekommisjonen hadde han møter med opprørsgrupper og rapporterte til FN om tilstanden i konflikten som fremdeles pågår.
Den bereiste forsvarsmannen begynte sin 40 år lange karriere i militæret allerede som 17-åring på befalskolen, som 19-åring var han lagfører i Libanon. Siden da har han vært utstasjonert i flere land, og jobbet som offiser i de fleste militære byer i Norge. Geir-Otto forteller at før i tiden tok ikke forsvaret like store hensyn til miljøet, ammunisjon ble dumpet i sjøen, gruver og tjern. De siste årene i forsvaret har Geir-Otto ledet arbeidet med å lage miljøstyringssystemet (for Forsvarets logistikkorganisasjon) som gir Forsvaret oversikt over aktiviteter som påvirker miljøet. For eksempel overvåking av eventuelle utslipp fra gammel ammunisjon, blant annet i gruvene i Kongsberg, som har vist seg å være stabile. (Geir-Otto er svært fornøyd med livet han har levd til nå og føler han har både bidratt og opplevd mye spennende i jobben.)
Som 57-åring ble han pensjonert fra forsvaret, men har holdt forbindelsen med å være nestleder i Norges Veteranforening for internasjonale operasjoner avd Oslo (NVIO). – Vi tilerettelegger for at veteraner har et sted og prate og møtes, det arrangeres familietreff, aktiviteter og turer. Geir-Otto oppfordrer veteraner til å melde seg inn i nærmeste NVIO. –De vet hva du snakker om og hva du har vært borti.
Son slalomklubb
Geir Otto er blitt en svært aktiv pensjonist. På vinteren når det er roligere i havna og han ikke kjører på ski selv bidrar han i driftsgruppa og i styrt i slalomklubben. Det er dårlig med natursnø i Son, så til tider går snøproduksjonen døgnet rundt. –Vi trenger flere i driftsgruppa som vil kjøre snøkanoner og preppe snø. -Ta kontakt, oppfordrer Geir Otto. Gleden var stor da klubben nylig fikk 1 million kroner i støtte fra DNB Sparebankstiftelsen som bidrag til ny heis. Den gamle heisen er en vaier som sleper nede på bakken og må løftes opp. Datteren til Geir-Otto Alma på 10 år liker også å stå på ski, men kvier seg for å stå i bakken i Grevlingen på grunn av heisen. – Det sies at mestrer du denne heisen, mestrer du alle i hele verden. Heisen er vanskelig og tung for barn. En ny heis vil løfte det ellers fine anlegget til nye høyder. Geir-Otto forteller at en ny heis koster bortimot 2 millioner ferdig montert. Derfor ønsker klubben flere sponsorer og et spleiselag mellom kommunen og næringslivet for å virkeliggjøre planene om den nye heisen. Son slalomklubb er en driftig og aktiv klubb med 350 medlemmer, men ny heis kan ikke betales kun med vaffelsalg og heiskort.
Aktiv pensjonist i Son
Geir-Otto og samboeren Turid Lægreid hadde ingen tilknytning til Son før de flyttet hit for 10 år siden. Men etter en jentetur på Son spa oppdaget Turid et hus for salg i den koselige byen som paret flyttet inn i. Geir-Otto har gått fra å være ny i Son til nå å bli gjenkjent på havna og være involvert i veldig mye. Medlemskap i seilforeningen og hobbyfotograf Vestby fotoklubb må også nevnes. Og hvis han har tid, snekring på huset fra 1750.
-Nå er jeg pensjonist, og skal ha tid til alt, men nå har jeg egentlig ikke tid til noe, forteller Geir Otto. Han innrømmer at han må bli flinkere til å si nei. -Men det er vanskelig det og, så lenge man føler seg sprek, sier den unge pensjonisten.
Han brenner for at pensjonister skal holde seg i fysisk aktivitet og gå ut og treffe folk. -Hvis du ikke er i aktivitet, så kan du «dovne» bort. Og når du er ferdig med arbeidslivet og ikke har det samme nettverket med kollegaer lengere, da må du ut og skaffe deg ny omgangskrets, oppfordrer han. Mange pensjonister bidrar gjerne i frivillighet, men fortrekker å bli spurt om å være med tror Geir-Otto. Selv er han glad han har pensjonistjobben i havna og får mulighet til å treffe mange hyggelige mennesker.
Du kunne ikke tenke deg en rolig pensjonisttilværelse? -Faktisk har jeg hengekøye i hagen, og det hender jeg legger meg i den og leser en bok, kan han røpe.
(Geir-Otto avslutter med å fortelle hva han liker med Son. -Det er et fint miljø for barn å vokse opp i Son. Vi har byfølelse med kafeer og restauranter, samtidig som det er landing og fint, og ikke minst har vi hyggelige naboer! Hans personlige favoritter i Son er Restaurant24 for pizza, Oliven for uteliv og Torvgården for en super softis en varm sommerdag.)