ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Frisklivssentralen i Ås samlet nylig 130 personer i gruppen 50+ i Ås Kulturhus. Frisklivskoordinatoren i Ås, Tine Norderhaug introduserte denne tre timers svært vellykka og sprudlende kvelden for «Midtlivskrisens helsefestival». Dette var helt rått, uttalte hun etterpå.

– Frisklivssentralen i Ås kommune ble opprettet i 2013, så i år feirer vi 10 års jubileum, forteller Tine. Selv begynte hun i sin nye jobb som Frisklivskoordinator og leder for friskliv og hverdagsmestring i Ås kommune oktober 2022, så hun er ennå i startfasen. Likefullt satset hun for fullt da frisklivssentralen i april inviterte til Inspirasjonskveld for gruppen 50+. – Det er helt rått at vi har vært 130 personer her i dag. Jeg er veldig glad for at vi kunne gjennomføre dette arrangementet, at vi fikk så bra respons og at vi kunne treffe så mange, forklarte Tine smilende, idet kultursalen i Ås begynte å tømmes for folk etter tre festlige «inspirasjonstimer».

50+ gjengen

– Veldig mange av dem som var her i dag kom ikke bare fra Ås, men også fra omkringliggende kommuner. Vi har Frisklivssentraler i nesten alle kommuner i Norge nå. De siste årene etter pandemien har arbeidet og engasjementet i Frisklivssentralen faktisk ligget litt nede, men denne kvelden lover bra for tiden fremover, sier frisklivskoordinatoren. – 50+ gjengen som vi har snevret oss inn på er en stor gruppe i samfunnet i dag, jeg har selv foreldre og svigerforeldre i denne aldersgruppen. Mange av dem som bruker frisklivstilbudene våre er i denne gruppen, så jeg håper folk vil følge oss videre, både i sosiale medier og på Ås kommunes nettsider. Vi holder til på Moer Helsehus, i 2.etasje, og vi tilbyr faste aktiviteter for innbyggere over 18 år i Ås kommune, forteller hun. Sammen med seg i teamet hun fysioterapeut Ingeborg. – Aktiviteter som ulike kurs og ulike typer trening foregår både ute og inne og legges opp slik at de aller fleste kan delta. Vi har blant annet «sov godt kurs», kurs i hverdagsglede, ute- og innetrening, varmtvannstrening og «sykle til jobben», en aktivitetskampanje som foregår nå. Tilbudene våre består også av individuell veiledning, samt gruppe- og kursbaserte tilbud på dagtid hvor aktivitetsglede og sosialt fellesskap vektlegges, fastslår Tine Norderhaug.

Inspirasjonskvelden

– Jo eldre vi blir, jo yngre føler vi oss ofte, dvs gapet blir større og større. Men det fins også 50 fordeler med å passere 50, siterte frisklivskoordinatoren denne kvelden. – Formålet med Inspirasjonskvelden var å samle mange, ha en tematikk som var viktig og så ha med litt humor og «glimt i øyet» som vi kalte det, i tillegg til kunnskap og informasjon, forklarer hun. Temaet for kvelden lød slik: «Hva er livskvalitet og hvordan kan vi sikre oss en god fysisk og psykisk helse etter fylte 50?» Artist og komiker Atle Jensen fra Fredrikstad bandt hele kvelden sammen med morsomme innslag og mye humor. Både Ole Petter Hjelle, “Treningslegen”, hjerneforskeren og forfatteren og Maja Eilertsen, spesialist i samfunnsmedisin og forsker på livskvalitet, forklarte begge på en inspirerende og lettfattelig måte om hva som påvirker livskvaliteten og hvordan vi kan sikre oss en god fysisk og psykisk helse etter fylte 50. Ole Petter Hjelle la vekt på viktigheten av en sterk hjerne og en aktiv kropp og om hvor viktig bevegelse er for alle kroppens organer. «Det er typisk norsk å være inaktiv», og «stillesitting er like farlig som å røyke», påstod han. – Jo eldre vi blir, jo mindre beveger vi oss, men desto viktigere er det. Få opp pulsen, hvert eneste steg teller, oppfordrer han. Han var også opptatt av at fysisk aktivitet som oftest ikke nevnes som behandling i det norske helsevesenet, men at hjernen vår ikke desto mindre er helt avhengig av regelmessig bevegelse for å kunne fungere optimalt! Maja Eilertsen fra Folkehelseinstituttet snakket om «livsglede for eldre», hvor viktig det var å leve livet her og nå, være aktiv og til stede og øve oss på å stoppe opp. – God livskvalitet, det å høre til og knytte nære relasjoner gir bedre helse og et lykkeligere liv, sa hun. – «Fantastiske foredragsholdere! Vi fikk oss en god latter, alt var flettet sammen med mye nyttig kunnskap, en perfekt miks, spør du oss», skrev Frisklivssentralen på Facebook. – Kjempeartig, uttalte en av dem som var til stede denne kvelden. – Det er veldig i tråd med faget mitt, den tankegangen jeg som ergoterapeut i Ås kommune jobber etter. Jeg er stolt over å ha deltatt på dette fantastiske vellykka arrangementet som kollegene mine har fått til!

«Frisklivssentralen er en helsefremmende og forebyggende kommunal helsetjeneste for deg som ønsker veiledning og støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer. Frisklivssentralen kan hjelpe deg til å sette konkrete mål, finne fram til aktiviteter og tilbud som passer for deg, og gi deg støtte til å gjennomføre det du har planlagt. Små justeringer i livsstilen kan føre til en bedre hverdag. Frisklivsresepten får du hos fastlege, annet helsepersonell, NAV eller ved ta direkte kontakt med oss», skriver de på kommunens nettside. – Vi hjelper deg også til å finne aktiviteter som passer for deg og som du kan fortsette med når oppfølgingen på frisklivssentralen er ferdig. Frisklivskoordinatoren avslutter med å takke alle som hjalp til med sjauing og forberedelser i forbindelse med Inspirasjonskvelden, også alle utstillerne som deltok på stand der; Friskis og Svettis Ås, Ås IL, Ås Bueskyttere, Opptur, Ås Sanitetsforening og Ås Frivilligsentral. Hun oppfordrer folk i Ås til å ta kontakt med dem via deres epostadresse Friskliv@as.kommue.no eller ringe 474 61 176.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.