ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Gratulerer Freddie – 100 år!

Jubilanten Friederike V. Z. Vevstad, ble født den 19 februar 1920. Hun vokste opp i Trøndelag, eldst i en søskenflokk på tre, med tysk far og norsk mor. Hendelsene under andre verdenskrig ble derfor traumatiske for både henne og familien. Faren var allerede død da krigen kom, men barna ble betraktet som tyske og behandlet deretter, både på norsk og tysk side.

Fordi Freddie selv opplevde stor urettferdighet i forbindelse med sin bakgrunn, valgte hun å stå frem offentlig som tidsvitne og fortelle om sider ved krig og flukt som rammer vanlige, uskyldige mennesker – ikke bare den gang, men like mye i vår egen tid.

Familiehistorien er gjenfortalt i Marianne Tinnås bok «Freddies skygger» som ble utgitt i 2017

Det er viktig for henne at også denne siden blir kjent. Se også biblioteket

Etter krigen giftet hun seg med sin Folkvard, bosatte seg i Oslo og fikk to barn. Som voksen ville hun ta igjen det hun opplevde som «den tapte tid» og etter studier i kunsthistorie utdannet hun seg til sosionom og diakon. Freddie har vært sosialkurator både ved Ullevål sykehus og Røde Kors klinikk i Oslo. Etter at hun ble pensjonist som 70-åring, hjalp hun til i Oslo domkirke, blant annet som diakon. Da familien bodde i Kenya fra 1968 til 1971, etablerte hun privat alfabetiserings-skole for voksne. Siden den gang har hun fortsatt å gi støtte til skoleprosjekter for å gi barn bedre utdanningsmuligheter. Freddie feirer dagen sammen med datteren Vigdis og sønnen Vegard, og øvrig familie og venner i Son hvor hun har bodd siden 2004.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.