ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

En samtale mellom Ronny Nermo og Svein Gran, frivillig i Son kulturkirke

– Jeg ser at Son kulturkirke denne vinteren har flere arrangementer som tar for seg temaet Gud på en mer åpen og spørrende måte enn det jeg ofte hører fra det holdet. Her stilles bl.a. spørsmålet om Gud er kristen. Den har jeg ikke hørt før?

– Ofte brukes ordet Gud som om det var et kjent og forstått begrep. Men Gud er et mysterium, også for troende. Og samtidig gir Jesu liv oss en mulighet til å vite noe om Gud. Han sprengte alle tidligere gudsbilder – og kanskje også mange nåværende.

– Jeg ser dere skal ha tre samtalekvelder om gudsbilder. Hva handler det om?

– Mye av det vi som mennesker strever med i forholdet til Gud, kan vise seg ikke å ha med Gud å gjøre i det hele tatt. Det er bilder av Gud vi selv har laget. Det kan være lurt å forsøke å beskrive sitt eget gudsbilde, enten man er troende eller ikke. Kanskje er det en gud ingen tror på. Kanskje er det en gud formet av aversjoner, behov, fordommer, forhåpninger eller drømmer?

– På Dialog i mars er temaet Har Gud skapt mennesket eller mennesket skapt Gud?
Dristig tema, og med to skikkelige kapasiteter på hvert sitt hold, ser jeg. Det kan fort bli liv i leiren?

– Det håper jeg da. Jeg setter stor pris på reflekterte og konstruktive ateister. De har ofte rett når de gjennomskuer hvordan Gud brukes til fordel for egne ambisjoner. Kirken skal ta imot konstruktiv religionskritikk med takk.

– Velstandsutvikling, økt naturvitenskapelig kunnskap og teknologiske fremskritt har gitt oss ett sekulært samfunn der religionen har atskillig mindre innflytelse enn tidligere. Det moderne mennesket ønsker frihet til å leve det livet det selv vil. Det ser ut til at Gud er forsvunnet. Er det egentlig så mange som tror på Gud lenger?

– Fortsatt er det 30 % av befolkningen som sier de tror på Gud, altså større oppslutning enn noen av dagens politiske partier. Og så er det mange søkende. Jeg snakker av og til med mennesker som gir uttrykk for at de kjenner det er noe mer i tilværelsen, noe de ikke klarer å få tak på, men som heller ikke gir slipp. Det går an å lytte seg frem til de rommene der man finner klangen av det uendelige, av godheten, av det som utvider og løfter oss. Det er hellig grunn. Kall det gjerne kraften, kjærligheten eller universets mening. Disse uttrykkene brukes også i Bibelen.

– Noen sier de finner Gud i naturen?

Svein: Ja, for noen er det natur­opplevelser for andre møtet med universet, et spedbarns blikk, en vennlig hånd, en som viste frem sin sårbarhet, et dikt, en sang, tårer, en gyllen morgenstund … listen er endeløs. Det er mye glede i å gjenkjenne de hellige stundene – der Gud er nær.

– Så Gud er over alt?

– På sett og vis ja. Men det handler ikke om å lage seg en egen spesialdesignet Gud. Alle gudsbilder må over tid slipes mot Jesu liv, kloke medvandrere og erfaring. Å ha sin private Gud er like umulig som å ha sin private sol. Gud er én – men gir seg til kjenne på et utall måter. Gud har absolutt ikke forsvunnet, men for noen har nok Gud byttet klær.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.