ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Å skrive er det Tor Åge Bringsværd liker aller best å gjøre. Han synes han er heldig som får leve av det han liker best her i livet. Og han har heller ikke tenkt å pensjonere seg med første.

I anledning jubileumsåret har vi møtt den lokale prisbelønte forfatteren Tor Åge Bringsværd hjemme i Hølen og pratet om dyr, Hølen, livet og bøker. Bringsværd er en svært allsidig forfatter som skriver både for voksene og barn, Science fiction, historier, eventyr, sakprosa og romaner. Han er kjent for å ha skrevet blant annet Karsten og Petra-bøkene. Dette året har han allerede utgitt flere bøker, blant annet en bok om det å bli gammel.

Vi møter Tor Åge Bringsværd i det koselige hvitmalte gamle trehuset hans i Hølen, der han bor sammen sin kone forfatteren Else Færden. Bringsværd er nettopp kommet hjem fra sitt sydeneksil på Lanzarote, der han tilbringer flere måneder hver vinter. Det er to grunner til at han rømmer sydover om vinteren, kan forfatteren fortelle oss. For å unngå glatte fortau og få muligheten til å konsentrere seg om å jobbe. I leiligheten på Lanzarote kan han stå opp og bare tenke på å jobbe, uten forstyrrelser, telefoner, møter eller noe annet han skal. Bringsværd er en svært produktiv forfatter som har skrevet flere hundre bøker og gjerne holder på med flere prosjekter samtidig. Når han reiser bort for å jobbe er han på sitt mest produktive.

HUNDER, KATTER OG HELLIGE DYR

Bringsværd har et helt spesielt forhold til dyr. Han hilser gjerne både på dyr og eier om han møter noen på sin vei, og forteller at han egentlig liker dyr bedre enn mennesker.

-Dyr er oppriktige og hengivende. Og trofastheten og gleden en hund kan vise er helt uslåelig. Det virker som om hunden liker oss, ja gjerne mer enn sine artsfrender. Det er i grunnen uforståelig og vi fortjener det ikke. Har hunden bestemt seg for at den liker deg, liker den deg uansett. Fantastisk, synes forfatteren.

“Jeg synes enhver roman bør ha med et dyr. En bok blir mye bedre om det er med et dyr i den”

-Jeg synes enhver roman bør ha med et dyr. En bok blir mye bedre om det er med et dyr i den. Bringsværd har selv med dyr i alle sine romaner. I fjorårets roman «Når du minst venter det» var det en gatehund. Bringsværd har skrevet flere bøker som omhandler dyr. Han er fascinert av eventyr og sagn og holder derfor på med en bok om hester slik de manifesterer seg i eventyr, myter og sagn over hele verden. Denne boken blir en oppfølger til den kritikerroste boken “VOV” om hunden som ble utgitt i fjor. Han har tidligere skrevet en slik bok om katten også, «1001 katt».

Bringsværd holder alltid på med flere prosjekter samtidig. Nå holder han på å skrive og gjøre research til en bok om hellige dyr. Det er spennende å samle inn stoff fra hele verden. Han leser og kjøper inn mange bøker og bruker nettet. Til sammen koster forarbeidet mer for hver bok han gir ut enn det han får inn, humrer forfatteren.

Bokcover av boken "Hypp"

Boken “Hypp” av Tor Åge Bingsværd


-Den første hunden som eide meg var stor og brun og het Bamse
, forteller Bringsværd om sin første hundevenn da han var barn. Den bodde hos naboen, men kom og besøkte Bringsværd og sov i senga sammen med ham. Unge Bringsværd lå i senga og leste utallige bøker med Bamse som selskap. Nå har familien katten Tigris. Han bor nesten like mye hjemme som hos naboene Jan og Irene. Bringsværd roper katten alltid inn om kvelden, og han sover alltid hjemme hos forfatteren. Katter får bestemme selv.

“Menneskene står og ser opp i stjernehimmelen og spør seg om vi er alene her i universet? Er det ingen andre skapninger?” 

Den dyreglade har sine tanker om mennesker og forholdet til dyr og andre skapninger. -Menneskene står og ser opp i stjernehimmelen og spør seg om vi er alene her i universet? Er det ingen andre skapninger? Hadde menneskene bare sett rundt seg, ville de sett at vi bor på en klode som yrer av andre skapninger vi heller burde prøve å få kontakt med. Det er her vi finner liv.

LANDSBYEN HØLEN

Hølen betyr svært mye for forfatteren. Han falt for det sjarmerende stedet i 1990 og er sjeleglad han slapp unna Oslo. Det er ikke vanskelig å skjønne at han falt for det tidligere småbruket «Sandengen» i Kongeveien. Et hvitt trehus fra 1850, i sentrum av Hølen med elva Såner langs den ene siden. Og i enden av hagen har han skrivehuset sitt der han kan trekke seg tilbake og gjøre det han liker aller best. Bringsværd setter pris på at han kan gå over tunet om kvelden og se på stjernene. -Folk glemmer hvor fint det er å kunne se stjerner. I byer er det så mye mer lys over alt. Når det er mørkt, er det mulig å se en full stjernehimmel. Det er vakkert.

-Hølen er den eneste landsbyen jeg vet om, kan Bringsværd fortelle. -Lenge var Hølen glemt av storsamfunnet, stedet fikk være i fred og utvikle landsbypreget. I Norge har vi mange tettsteder og stasjonsbyer. Hølen er en landsby, tilsvarende de vi finner i England. Et godt og hyggelig sted, med butikk, kafé og skole. Posten og lensmannskontor finnes dessverre ikke lengre. -Det gjør noe med mennesker å bo på små steder. Jeg tror mennesker blir hyggeligere av det og har godt av å bo på et lite sted, mener Bringsværd. Kanskje fordi man kjenner alle og er nødt til å være hyggelig?

Tor Åge Bringsværd hjemme i Hølen

or Åge Bringsværd poserer foran huset sitt

Tor Åge Bringsværd hjemme i Hølen

KARSTEN OG PETRA

Hølen er ikke brukt som referanse i noen bøker hevder forfatteren. Men hva med Karsten og Petra, den populære barnebokserien om de to vennene som går i barnehage sammen, som det er blitt TVserie og flere filmer av?

Bokcover fra Karsten og Petra-serien: Karsten får en katt

Ny bok fra Karsten og Petra-serien: Karsten får en katt

-Karsten bor på et sted tilsvarende Son, og Petra bor mer på landet på et sted tilsvarende Hølen, forklarer Bringsværd. Petra bor på en gammel gård. Det ligner litt på stedet til Bringsværd, og han innrømmer at han er blitt litt inspirert fra sitt eget småbruk. Navnet «Duestien» som barnehagen i bøkene heter er tatt fra området i Skien der Bringsværd selv vokste opp.
Siden 1992 har Bringsværd skrevet Karsten og Petra-bøker hvert eneste år. Årets bok heter «Karsten får en katt». Den neste blir «Karsten og Petra redder en tiger». Den handler om et loppemarked i barnehagen til inntekt for en tiger.

 

“Mennesker er som trær, vi har årringene inni oss. Den vi var før finnes fremdeles inne i oss. Vi har kontakt med både ungdommen og den minste i oss.”

Bringsværd minnes hvordan det var å være barn, og forteller at barnet fremdeles lever inni ham. – Mennesker er som trær, vi har årringene inni oss. Den vi var før finnes fremdeles inne i oss. Vi har kontakt med både ungdommen og den minste i oss.
Karsten og Petras verden er idyllisk og romantisk. Ingen barn har det så trygt og godt som Karsten Petra, men alle barn skulle ønske de hadde det slik, sier forfatteren. Flere voksne har ment det burde vært mer problemer i bokserien. Men Bringsværd synes verden er full av slike bøker. Han vil heller lage bøker som er trygge og gode, som barn kan drømme om at slik skulle de ønske de hadde det.

Tambar er en annen kjent barnebokfigur. Han er et troll som går i barnehagen, lever blant menneskene og må skjule at han er et troll. Illustratøren Lisa Aisato har laget de fantasifulle tegningene. Trollene er greie og helter i Tambar-serien. Menneskene er de slemme.
-Trollene ser jeg på som våre indianere, vårt urfolk som bodde her først, forteller Bringsværd. Da menneskene kom, jaget de trollene foran seg og drev dem opp i fjellene og begynte å drepe dem. Det var altså heltene våre, «Askeladden» som tok trollene. Forfatteren synes det er morsomt å snu det litt og ta parti med trollene.

Klikk for å se Tor Åge Bringsværd lese utdrag fra boken “Tambar er et troll”

SNART 80 ÅR

Tor Åge Bringsværds bok "Mens jeg har dere her eller om det å bli gammel"Tor Åge Bringsværd har ikke tenkt til å sette seg ned og se tilbake på livet, han er fremdeles mer opptatt av å se fremover og alt han har lyst til å gjøre. -Jeg holder på med så mange ting på en gang og liker å jobbe, jeg har vært heldig som har fått lov til å leve av det jeg liker aller best. Han vil heller sitte i skrivehuset sitt å leke med masse fantasifigurer enn å gå ut blant andre mennesker. -Hadde jeg ikke reist så mye ville jeg hatt en hund igjen. Det er ekstra hyggelig å skrive når det ligger hund ved siden av deg, synes forfatteren. Som du kan snakke med. Nå snakker han mest med seg selv. Katten Tigris kommer av og til å legger seg bak laptopen til Bringsværd. Men katten kommer og går og lever sitt eget liv.
-Spør du en hund hvor du har gjort av den ene boka, blir hunden med og tasser bort til bokhylla. Katten ville bare sett dumt på deg og; finn den sjæl, det driter jeg i, ler Bringsværd.

Bringsværd synes det er helt fint å fylle 80 år. Det er bedre enn ingenting.

Bringsværd synes det er helt fint å fylle 80 år. Det er bedre enn ingenting. Han har nettopp utgitt en ny bok «Mens jeg har dere her eller Om det å bli gammel». –Det er en bok som var litt dristig å lage, innrømmer han. Den er ganske personlig, skrevet på en direkte måte. Det er greit å fortelle hvordan det er å bli gammel, og mange vil nok kjenne seg igjen. I boka får du vite det meste. Jeg har en bøtte ved siden av senga for å tisse i så jeg slipper å snuble meg frem til badet. Mer selvbiografisk får du det ikke, ler den tilårskomne.

Biblioteket og kulturtjenesten i Vestby kommune har valgt å hedre og gjøre stas på den kjære forfatteren i jubileumsåret. Hver uke anmelder biblioteket en ny Bringsværdbok. Det er nok å ta av. Det vil også holdes flere arrangementer gjennom hele året til ære for forfatteren. Bringsværd selv setter stor pris på bibliotekets engasjement. -Det er rørende og uforståelig hyggelig!

Klikk for å se Tor Åge Bringsværd lese utdrag fra boken “Mens jeg har dere her eller Om det å bli gammel”

Kort fortalt: Tor Åge Bringsværd, forfatter, født 16. november 1939 i Skien Familie: Gift med forfatter Else Færden, har en sønn og en datter og 4 barnebarn
Bosted: Hølen i Vestby kommune siden 1990
Kjent for: romaner, science fiction, barnebøker, fabelprosa, skuespill, novellesamlinger, essays, fagbøker. Skriver for alle aldre. Scienfiction-bøker og TV-produksjoner sammen med Jon Bing. Gobi-serien. Vår gamle gudelære. Barnebøkene Karsten og Petra, Ruffen, Tambar. Oversatt blant annet Albert Åberg og Ole Brumm. Skrevet flere hundre bøker. Bøkene er oversatt til mange språk.
Mottatt en rekke priser: Norsk Kulturråds æresprisBrages hedersprisAlf Prøysens ÆresprisIbsenprisen og Riksmålsprisen blant annet.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.