ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Fra 9. september til 18. september arrangerte Vestby kommune en folkehelseuke for innbyggerne i kommunen. Da var det flere arrangementer man kunne delta på, som blant annet åpen uke på Friskis og Svettis, filmvisning av ”Innsiden ut”, introduksjon til geocaching og en pump trackbane.

 

Ida Marthinsen, idrettskonsulent/folkehelsekoordinator på Kulturkontoret I Vestby kommune forteller at Vestby kommune arrangerer folkehelseuka fordi de vil vise fram og skape aktivitet for innbyggerne i Vestby. Kommunen har arrangert en folkehelseuke siden 2009. Om hva som er positivt med å arrangere en folkehelseuke, sier hun: – Skape aktivitet for innbyggerne i Vestby. Vi forsøker å nå ut til flest mulig med et variert program. Vi har et fokus på at alle skal få delta på arrangementene, derfor er så å si alle arrangementene gratis, eller for en rimelig penge. Det skal være et lavterskeltilbud.

På spørsmålet om hvordan hun synes gjennomførelsen av folkehelseuka 2016 har gått, svarer hun: – Alle planlagte arrangementer har blitt gjennomført og det har vært mye positive tilbakemeldinger. Det er mange som vil gjenta sine arrangementer fra år til år. Det tyder på at de setter pris på en slik uke.

Samarbeidet med flere

Kommunen har samarbeidet med flere om arrangeringen av folkehelseuka 2016. Hun forteller: – Det er mange idrettslag, samtidig som andre kulturelle og sosiale organisasjoner er med. Det er først og fremst lag og organisasjonene som står for arrangementene. Om hvorfor det er positivt for aktører, lag og foreninger å delta på folkehelseuka, sier hun: – Det er en unik mulighet for lag og organisasjoner til å vise seg frem, og kanskje få nye medlemmer. Folkehelseuka når ut til mange, ved for eksempel at alle får folkehelseprogrammet i postkassa.

Mange forskjellige aktiviteter

Hun forteller det har vært mange forskjellig aktiviteter. De prøver å få til aktiviteter for alle – i alle aldre. Både fysisk, psykisk og sosialt. Av aktiviteter har det blant annet vært Frivillighetens dag på Vestby Storsenter, åpen trening og nybegynnerkurs på Soon Golfklubb, matkurs og kostholdskurs, åpen dag i Son maleklubb, Yoga i Son Kulturkirke, gratis folkebad, kurs i senk stresset i familielivet og en pump trackbane hvor man kunne prøve sykkelferdighetene sine pluss mye mer. Om hva som har vært de mest populære aktivitetene i folkehelseuka 2016, sier hun: – Det er vanskelig å si hva som har vært de mest populære aktivitetene, men pumptrack-banen synes vi har vært en suksess. Den har blitt brukt mye!

Ønsker å bidra til bedre folkehelse

På spørsmålet om hvordan kan folkehelseuka bidra til fremme gode vaner og en god folkehelse, svarer hun: – Vi håper at folkehelseuka er med på å få folk opp fra sofaen og bli med på en aktivitet. Og vi håper selvfølgelig at det fortsetter utover folkehelseuka. Folkehelse handler blant annet om å forebygge sykdom og skade, men like viktig er det å fremme trivsel og livskvalitet, for eksempel gjennom deltakelse i sosialt fellesskap, som gir opplevelse av mestring og tilhørighet. Vi håper at folkehelseuka kan være med å skape dette. Målgruppen til folkehelseuka opplyser hun at er alle. Om hvorfor det er viktig å skape en bedre folkehelse, sier hun: – God helse er en av våre viktigste ressurser, både som samfunn og som enkeltindivider. Det er med på at hver enkelt av oss kan mestre eget liv.

Til sist deler hun sine tips for å ha en sunn livsstil og god helse, og sier: – Hverdagsaktiviteten er viktig – å bruke beina eller sykkel når man kan!