Finn din indre stemme

– din intuisjon – og bli den du er

Du bare vet det, uten å kunne forklare hvorfor. Du bare vet at du gjør et riktig valg når du kjenner deg rolig og trygg samtidig som gleden strømmer opp igjennom ryggraden, gir deg en prikkende fornemmelse, frysning eller gåsehud.

Du vet også at du må være på vakt, når du kjenner på frykt og et ubehag som brer seg i magen din. Alt dette og mere til er måter intuisjonen din snakker til deg på – hvis du hører etter. Du har kanskje erfart at det har gått galt de gangene hvor du ikke lyttet?

Intuisjon, magefølelse eller din indre stemme – flere ord på samme kilde. Intuisjon er det i deg som bare vet hva som er bra for deg. Det er en fascinerende kilde å hente innsikt fra. Intuisjonen er en hjernefunksjon som gir deg tilgang til informasjon som hjelper deg framover mot de mål du setter deg. Intuisjonen snakker til deg på mange måter.

Har kvinner bedre intuisjon enn menn?

Den stereotypiske oppfatningen rundt at kvinner generelt er mer intuitive enn menn, har ingen klar støtte i psykologisk forskning. Intuisjonen er en hjernefunksjon som alle har tilgang til både menn og kvinner. Begrepet kvinnelig intuisjon er en myte, men kan ha noe å gjøre med at kvinner kan ha lettere tilgang til følelsene sine enn menn. For følelsene er en av kanalene som intuisjonen snakker til oss gjennom.
Intuisjon er en medfødt egenskap som ligger i oss alle. Vårt samfunn, barneoppdragelse skolegang og arbeidsliv gir lite stimulering til i å utvikle eller styrke denne gaven.

 Vitenskapsmannen Albert Einstein (1879-1955) sa dette så presist:«Det intuitive sinnet er en hellig gave, mens det rasjonelle sinnet er en trofast tjener. Vi har skapt et samfunn som premierer tjeneren og har glemt gaven.»

Alle kan tegne, eller alle kan lære å tegne, men noen har et naturlig talent for tegning. På samme måte er det med intuisjonen. Alle mennesker er intuitive, men i hvilken grad vi blir dyktige til å bruke intuisjonen handler om å forstå hvilken stemme i hodet som er iden intuitive stemmen og ha disiplin til å følge den. Det er forsket på at de særlig sensitive og følsomme har et naturlig talent for intuisjon.

Hvordan snakker intuisjonen til deg?

Intuisjonen oppleves som en hurtig impuls av indre bilde, indre stemme eller kroppslig fornemmelse, lukt eller smak. Den kommer ofte uten forvarsel og forsvinner vanligvis like raskt. Den er lett å overse og kan være lett å fortrenge. Ønsker vi å gjøre intuisjonen til ledetråden i våre liv, må vi trene på oppmerksomhet slik at vi fanger opp disse impulsene. Vi må også lære oss å gjenkjenne sabotørene og snubletrådene for intuisjonen.

Selv erfarte jeg i ung alder at jeg visste ting som jeg egentlig ikke kunne vite. Jeg kan huske at jeg som 6 åring kunne fortelle mine foreldre hvor en bortgjømt nøkkel til en låst dør befant seg. Jeg husker at jeg sa at tydelig tanke inni hodet mitt fortalte meg det. Ganske riktig var nøkkelen der, døren ble låst opp og alle var glade. Dette er et eksempel på auditiv intuisjon, hvor intuisjonen fremstår som en stemme i hodet eller en tanke, uten logisk tenkning.

Hva kan intuisjonen brukes til?’

Å følge din indre stemme er en måte å leve innenfra og ut. En måte å leve i pakt med den du er. Det er en måte å frigjøre seg fra å følge strømmen, frigjøre seg fra å leve livet utfra andres forventninger til deg. Intuisjonen kan brukes til alle ting, fra dagliglivets trivielle gjøremål som å handle i matbutikken uten handleliste til å ta store og viktige beslutninger som valg av jobb, livspartner, gjøre investeringer osv.

Også i næringslivet kan intuisjon være til stor nytte. Intuisjon kan være en kilde til ekstreme og banebrytende prestasjoner. Vellykkede næringslivsfolk tillegges gjerne en spesiell teft. I en studie oppgav nær halvparten (45 %) av amerikanske toppledere at de baserer seg i større grad på instinkt og intuisjon enn fakta når de tar viktige beslutninger. Et eksempel på en slik intuitiv beslutning handler om en amerikaner som kjøpte akser i et på den tiden ukjent firma:

EN KVELD i 1893 så en kontorfunksjonær i et kullkompani i Detroit i USA en selsom innretning laget av reservedeler og sykkelhjul skrangle støyende nedover gaten. Plutselig fikk han en forutanelse – et øyeblikks intuisjon. På en eller annen måte bare visste han at her var en oppfinnelse som hadde en framtid. Omgående tok han ut alle sparepengene sine, 1000 dollar, og kjøpte seg inn i oppfinnerens firma. Han brydde seg ikke om de hånlige bemerkningene til eksperter som påsto at denne underlige innretningen aldri ville komme til å bli særlig populær. Omkring 30 år senere solgte han sine akser i Henry Fords bilfirma for 35 millioner dollar. Hans intuisjon var mildt sagt lønnsom.

Intuisjon og vitenskap

Da jeg var i 20 årene og skulle velge retning på universitetet valgte jeg bort Psykologistudiet fordi det jeg ikke fant Intuisjon på pensumplanen. Jeg tenkte at Psykologistudiet ble uinteressant for meg når det mest interessante med psykologifaget var fraværende. Intuisjon er nå på pensumlisten for dagens psykologstudium og mange hjerneforskere har skrevet bøker om det. Det har skjedd en stor utvikling rundt dette temaet siste 40 år.

Carl Gustav Jung var den første vitenskapsmannen som formidlet noe om intuisjon som snakket til meg. Han lærte meg bl.a. om hvordan intuisjon hang sammen med den åndelige dimensjonen i menneskenes psyke og gjorde meg oppmerksom på det Høyere selvet. Jung døde i 1961, samme året som jeg ble født. Han var en sveitsisk psykolog og psykiater som grunnla den analytiske psykologien. I Jungs Typologi Indeks som er mye brukt i teambuilding og lederutvikling, viser Jung oss hvordan de 4 hjernefunksjonene tanke, følelse, sansning og intuisjon finnes i alle mennesker, men slår ulikt ut hos oss avhengig av vår personlighet.

En annen berømt vitenskapsmann som fulgte et øyeblikks intuisjon, er fysiker og nobelprisvinner Albert Einstein. Han fikk en idé — en tanke som han senere kalte for den lykkeligste i sitt liv — som resulterte i den berømte relativitetsteorien. Einstein trakk den slutning at intuisjon var avgjørende for oppdagelsen av naturlover.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.