ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Det er nok mest vanlig for oss nordmenn at vi oppsøker lege, sykehus, eller annen form for hjelp, først når vi oppdager at vi har det vondt et eller annet sted i kroppen vår. Vi er så privilegerte at offentlige helsetjenester i Norge i hovedsak er gratis. Vi slipper unna med en liten egenandel.

I mange av de Asiatiske landene jeg har oppholdt meg i de siste årene, er tankegangen temmelig annerledes. Der har du i bunn og grunn selv ansvaret for å holde deg frisk. Det jeg oppfatter som ytterpunktene i denne sammenhengen er Japan og Indonesia. I Japan er det ikke god skikk å ligge andre til byrde, slik de sier det. Der skal du klare deg sjøl for en hver pris.

I Indonesia er det mest økonomien til de enkelte familiene som bestemmer hva du kan gjøre eller ikke gjøre. Et enkelt sykehusopphold kan være nok til å ruinere hele familien, det har jeg selv vært vitne til flere ganger.

Tai Chi og Chi Gong.

Singapore er et greit sted å reise til som en mellomlanding for å fornye visa, eller hvis du er på vei til et av de andre Asiatiske reisemålene. Når jeg kommer dit, blir jeg i noen dager og tar ofte en tur i parkene i China Town. Der finner jeg eldre mennesker, både kvinner og menn som er aktive med Tai Chi og Chi Gong, rett og slett fordi de slik holder seg friske. Jeg får alltid bli med og de er vennlige med meg, og retter gjerne på meg hvis de mener jeg kan trenge det.

Forebygge sykdom

Holdningen i alle de Asiatiske landene jeg har besøkt, er at alle skal forebygge sykdom hos seg selv og sin familie etter beste evne, og bare i nødsfall oppsøke hjelp.

Elisabeth Phan, opprinnelig fra Vietnam, er akupunktør og har arbeidet med dette i åtte år. Hun kom til Norge som flyktning sammen med sine foreldre i 1979. For ca fem år siden flyttet hun til Hvitsten i Vestby og hadde først sin praksis på Tverrfaglig klinikk like ved Schaus bussselskap.
Nå i våres flyttet hun over til Vestbytorget og har helt nylig åpnet sin praksis der.

Bachelor i akupunktur

Hun forteller at hun oppfatter akupunkturbehandling som en del av det å forebygge sykdom minst like mye som å behandle de problemene vi allerede har. Hun har grunnfag i medisin, ett års utdanning i livsstil-endring og folkehelse og bachelor i akupunktur fra Norges Helsehøyskole.

Mer enn bare nåler

Akupunktur behandling er mye mer enn bare nåler, sier hun. Jeg vil gjerne hjelpe mine pasienter slik at de selv kan se sammenhengen mellom deres egen livssituasjon, med alt det innebærer, og deres egen helse. Jeg kan peke på behovet for endringer. Så er det opp til pasienten om de tar dette på alvor.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.