ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Henrik Smith har en hånd på rattet på det meste som ved Follo museum. Nå er mye av fokuset rettet mot et planlagt nybygg på Follo museums «basecamp» i Drøbak.

– Dette er jo noe vi har planlagt lenge, og endelig er pengene på plass, forteller Henrik Smith ved Follo museum.
Og det han snakker om er et håndverkssenter som skal ta til seg ikke mindre enn 42 tradisjons­håndverk. Alt fra bunads­søm til lafting av ­tømmer.

24 millioner på plass

Hvordan bygget kommer til å se ut er ikke avgjort, men alle skisser for å lyse ut en arkitektkonkurranse til høsten er på plass. Da Vestby Nytt stakk innom kommer Henrik Smith akkurat ut fra et møte hvor temaet var nybygget. At han oser av begeistring og entu­siasme er ikke å ta for hardt i.
– Vi må feire litt med en ­vaffel, humrer han fornøyd og serverer oss en som ikke kommer fra posepulver. Men en skikkelig museumsvaffel med hjemmelagd rabarbrasyltetøy.
– Ja… det ser ut som drømmen vår endelig blir realisert. Håndverks­senteret som har vært her noen år, og som ledes av Per Willy Færgestad har vært en gedigen suksess, så nå gjelder det bare å kjøre på videre.

Formidling av husene

Smith ser for seg å bruke husene som allerede står på museet på en litt annen måte i framtida, og som endel av formidlingen når det nye bygget står på plass.
– Vi tenker at noe av håndverksaktivitetene vi planlegger kan foregå i husene, samtidig som formidlingen av husenes historie blir ivaretatt. Her må vi skape en god balanse, og kanskje bruke datateknologien på en god og annerledes måte.
– Erfaringene vi nå, gjøre med å fulldigitalisere i 3D et besøk i Roald Amundsens hjem på Svartskog, kan være med å hjelpe oss. I løpet av tidlig høst vil vi sende en konfliktfri byggesak til Frogn kommune, og så håper jeg at vi klarer å starte byggingen kjapt og kanskje stå ferdig om vel ett år eller noe sånt.

En totalopplevelse

– Follo museum er jo et museum for alle tidligere follo­kommuner, og vi ønsker å være et levende senter med stadig nye opplevelser. Vi skal ha fokus på bærekraft og gjenbruk, være et ressurssenter for ulike typer håndverk, og gjerne bistå publikum både med praktiske hjelp og historie­formidling.
– At vi ligger i Drøbak, med en gammel trehusbebyggelse det er viktig å ta vare, på er positivt. Samtidig har de samme utfordring i Son, og alle skal kunne komme hit med utfordringer som er med på å styrke vernetanken og ivareta det som er opprinnelig fra våre kommuner. Å restaurere er i seg selv positivt, og vi ønsker å synliggjøre dette på ulike muligheter til glede for huseiere.

Dyr i skogen

For å trekke flest mulig folk til museet er det igangsatt en rekke aktiviteter. Allerede er den fargerike hanefar blitt et klenodium, og kaninene spiser seg gode og mette på medbrakte gulrøtter barna har med seg.
Lekestativene er utfordrende og den gamle traktoren er flittig besøkt. Med åpen kafe og en rekke spennende utstillinger strømmer folk til Follo museum som aldri før. Og det siste tilskuddet på familietreet er en sauefamilie på fire. En vær av typen spelsau, en sauemamma og to lam fråtser i høyt gress under tykt løvverk.
Da Vestby Nytt besøkte museet var de ikke å se, men da Smith ristet med fórboksen kom de sprettende ut av krattskogen.
– Jeg tror det er viktig med dyr. Mange barn har ikke nærhet med dyr, og en liten sauefamilie vil gjøre opplevelsen her enda større, tror Henrik Smith

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.