ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Rigmor og Kjell Schau. Foto: Privat

dame og hunderVi har bare flyttet, vi har ikke sluttet kan Rigmor Schau forsikre oss. Hun driver dyrebutikken Fantin hund og hobby, holder hundekurs og er oppdretter av jaktspaniels. Tidligere i år flyttet hun dyrebutikken hjem til Ålerudveien. For tiden har hun hendene fulle med 14 valper. Og opplever en stor etterspørsel etter hund nå som mange er hjemme.

Tilbake der det hele startet

Fantin Hund og Hobby og innehaver Rigmor Schau er tilbake der det hele startet for mer enn 25 år siden. Faghandelen for hund og katt som har holdt til i Mølleveien 3 i Vestby sentrum de siste årene har hun flyttet hjem til Ålerudveien 103. Nå er butikken og kursene på samme sted, noe som er en fordel for kursdeltagere som vil handle utstyr. Hundefrisøren Jelena som Rigmor har sam­arbeidet med holder fremdeles til i lokalene i sentrum. Noen lurer på om Rigmor har sluttet. Men årsaken til at butikken er flyttet til hjemmeadressen er hensyn til mannens helse. Og det føles tryggere for begge parter at Rigmor ikke er borte hele dagen.

Den lille butikken på landet

Butikken ligger i en egen del av boligen og det er et litt mindre lokale enn i Mølleveien. -Vi har det samme sortimentet, bare ikke plass til å vise frem alt, sier Rigmor. Langs veggen er det tett i tett med leker, bånd, pleieartikler, godbiter og hunde-og kattemat. Og det gamle nostalgiske kassaapparatet står fremme. Noe av foret selger hun ut på tilbud fordi det tar mye plass.
-Det er så koselig at du er tilbake igjen, har mange trofaste kunder sagt til Rigmor. Kaffekanna pleier å stå fremme og Rigmor vil gi kundene er personlig og hyggelig opp­levelse når de kommer for å handle. Det er det mange som setter pris på.

Påvirket av corona-situa­sjonen og flytting

Det er mindre aktivitet i butikken for tiden. -De siste ukene har det vært ganske stille. Folk er tilbakeholdene og hensynsfulle. De spør om jeg kan finne frem varen og vipse meg, forteller Rigmor.
Kursene er blitt utsatt. Men Rigmor planlegger hvordan kursene kan komme i gang igjen på en forsiktig og tygg måte og dele opp partiene i mindre grupper.
Flyttingen ut på landet påvirker også kundemassene. -Det er ikke alle som har fått med seg at jeg har flyttet, sier Rigmor. Det er ikke langt fra sentrum sier flere når de først kommer til butikken.

 

Faghandel med kompetanse og service

-Folk er så snille og hyggelige, kunder jeg har kjent i mange år, spør om jeg trenger hjelp. Tror det også er fordi mange har fått god hjelp og råd av meg, sier damen som er raus med råd og veiledning, uansett om du er på kurs eller er innom butikken. -Alt dreier seg om kompetanse og service. Og det tør jeg påstå at jeg har og gir. Det betyr ikke at jeg ikke har noe å lære. Man blir aldri ferdig utlært!

Rigmor har både lang erfaring og kompetanse innen hund

Hun er autorisert instruktør for ettersøk av skadet vilt, og vært dommer i årevis på prøver for å godkjenne hunder som skal søke på skadet vilt. Hun er jakthundeinstruktør fra NJFF, lydighetsinstruktør fra Norsk Kennel Klubb, hundefrisør, hundeoppdretter, i tillegg til å drive faghandel med utstyr og for til hund og katt. Og hun deler villig av sin kunnskap, det synes hun er hyggelig.

Startet handel for over 25 år siden

Kurs og oppdrett av Engelsk springer spaniel har Rigmor drevet med i 30 år. Valpekjøperne spurte hva de trengte til den nye hunden sin. Det førte til at Rigmor startet forretning av hundeartikler i 1994 mens hun ennå bodde på Kolbotn. Året etter flyttet hun og ektemannen Kjell Schau til Vestby og åpnet butikken i en del av huset som var blitt brukt til verksted. Her drev Rigmor den lille butikken på landet i 17 år og opparbeidet seg en god kundemasse med både butikk og kursvirksomhet. I 2012 ble butikken flyttet til Vestby sentrum. Og nå er altså butikken tilbake der den startet og på samme sted som kursene holdes.

Hundekurs i lydighet og jakt

For hunder i alle størrelser og raser tilbyr Fantin valpekurs og hverdagslydighetskurs. Jaktkursene passer for støtende fuglehunder. Bak huset ligger treningsområdet med tilgang til en grillhytte og et lite overnattingshus for de som kommer langveis fra for å være med på helgekursene med jakt.

Rigmor synes det er gøy å drive med kurs. – Det er veldig hyggelig å se folk får til ting med hundene sine. Hundehold skal jo være en glede. Det er en større glede om du har en rimelig lydig hund enn en som ikke samarbeider, sier Rigmor som er instruktør på kursene.

Oppdrett av jaktspaniels

Fem hunder og 14 valper har Rigmor hjemme I huset sitt for tiden. Og det krever sitt av både de to hundemødrene og av Rigmor selv i form av stell og oppfølging. Faren til det ene valpekullet bor i Grong i Trøndelag. 92 mil tur retur kjørte Rigmor på en dag for å hente hannhunden og fem dager etter like langt for å levere ham tilbake. -Vi oppdrettere er litt gærne. Er det en bestemt hund vi ser etter så kan vi kjøre hvor som helst! Rigmor avler på raske og friske hunder med gode jaktegenskaper hos spaniel-hudene sine og ikke på utseende. -Springer spaniel er en fantastisk familiehund, men jeg selger den bare til jegere. Jeg vet ikke ellers hvorfor jeg skulle bruke 30 år på å avle på linjer som gir gode egenskaper for jakt. Likevel ble begge kullene holdt av og solgt allerede før de ble født. Og to kjøpere har ventet ett år på valper fra den ene tispa.

Enorm etterspørsel etter valper i corona-tiden

 Rigmor forteller om en kolossal etterspørsel etter valper for tiden. -Nå har jeg 3-5 henvendelser fra interesserte hver eneste dag. Mange folk har fri og ønsker seg hund. Hun opplever at de ikke vet helt hvilken rase de spør etter. -Jeg har jaktspringer, det er en Engelsk springer spaniel registrert i NKK som det. Den kan se litt annerledes ut fordi den hovedsakelig er avlet på egenskaper, og noen tror det er en egen rase.
-Det kommer en hverdag etter coronaen. Da har du en hund som lever i 12-14 år. Du bør vite hva du ser etter og vite at du gjør et riktig valg. Du må velge en hund som fungerer i hverdagen din, velge etter hva du vil bruke den til og en hund som for eksempel kan være hjemme alene når hverdagen er tilbake igjen. Og selv om barna dine har veldig lyst på hund nå, er det mor og far som må ha hovedansvaret og være genuint interessert i denne hunden, råder Rigmor.

Hunder for livet

Rigmor har også fugler og akvariefisk hjemme. -Dyr er fantastisk hvis man har mulighet og tid. Levende dyr uansett slag gir livet ditt et helt annen dimensjon.
For Rigmor er hund både en lidenskapelig hobby og yrke. Så lenge helsa holder og bena bærer meg skal jeg ha hunder og drive med hund.

Valper 1 uke gamle og og 3 uker gamle. Foto: Privat

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.