Har du kjøpt et par billige Ray Ban-solbriller eller ei billig Louis Vuitton-veske av en selger på gata når du var i Syden?
Da kan du ha bidratt til å støtte terrorisme eller annen organisert kriminalitet.
En ekte veske fra Louis Vuitton koster mange tusen kroner, noen kan koste 25 000 kroner. Har du kjøpt en slik veske billig av en selger på gata eller stranda i Sør-Europa, er det en piratkopi du har fått tak i. De ekte merkevarene selges ikke av selgere på gata eller stranda, men i ordentlige butikker.
Materialene de falske merkeproduktene er laget av er ofte dårlige, og den kan inneholde helsefarlige kjemikalier. Leker til barn blir også piratkopiert. Små barn kan putte disse i munnen, og på den måten få i seg skadelige kjemikalier. Piratproduktene er produsert illegalt, og bakmennene er kun interessert i rask profitt. Arbeidsforholdene til de som lager disse piratproduktene, og bruken av helse- og miljøfarlige kjemikalier er uvesentlig for disse bakmennene. Det samme gjelder billige Rolexklokker og billige Ray Ban-solbriller og andre merkeklær.
Høye bøter
Har du hatt med slike piratkopier hjem fra en sydentur? Pris deg lykkelig over at du ikke ble tatt med disse da du var i Syden, enten av politi på gata eller på flyplassen da du reiste hjem. I mange europeiske land kan de som kjøper piratkopier av merkevarer bøtelegges så det virkelig merkes på feriebudsjettet. Særlig i Italia, Frankrike og Hellas kan man risikere skyhøye bøter og i verste fall havne i fengsel for å kjøpe slike piratkopier. En svensk kvinne ble ilagt en bot på 10 000 Euro for å ha kjøpt en falsk designerveske i Italia. Man behøver ikke å ha kjøpt falske merkevarer i Italia. Det er nok å være i besittelse av slike. Lovgivningen er forskjellig fra land til land. Reglene er strenge også i USA. I flere asiatiske land har myndighetene begynt å stramme inn.
Piratprodukter finansierer organisert kriminalitet
En undersøkelse som Norstat gjennomførte for Tolletaten og Patentstyret viser at 3 av 10 nordmenn synes det er greit å kjøpe billigkopier av merkevarer. De som lager de ekte merkevarene tjener sikkert så bra på det likevel, så da kan det ikke være så farlig? Hvis folk visste at man er med på å støtte terrorisme og organisert kriminalitet som menneskesmugling, narkotikatrafikk og liknende ved å kjøpe piratprodukter, ville 3 av 10 nordmenn ha ment at det var greit?
Selgerne som går rundt på strendene blir ofte utnyttet. De tjener neppe mye på salget. Det samme gjelder de som jobber i den illegale piratkopiindustrien. Bakmennene som tjener grovt på dette er kun interessert i å tjene mer penger. Om den piratkopierte solkremen ikke gir beskyttelse, at piratkopier av merkesolbriller i verste fall kan skade øynene, eller at de piratkopierte klærne kan gi allergiske reaksjoner, er likegyldig for dem. Det er dette myndighetene i mange land vil til livs. Derfor bøtelegges også de som kjøper piratkopiene. Selv om det kan være fristende å kjøpe billige kopier av Ray Ban-solbriller av en selger på gata, så la det være.