ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

I min barndom ble vi advart mot menn som lokket unger inn i bilen med godteri. Nå kontaktes barn på nettet for å lokkes til å utføre seksuelle handlinger foran kamera.

Overgrep på nettet foregår gjerne på den måten at en voksen person med seksuell interesse for barn tar kontakt med barn på sosiale medier eller ulike chat-sider, og i første omgang prøver å bygge opp et vennskap eller et tillitsforhold til barnet. Senere kan den voksne lokke barnet til å sende nakenbilder av seg selv eller å utføre seksuelle handlinger med seg selv mens det blir filmet med webcam. Ofte blir barn truet til å sende nakenbilder eller la seg filme naken. Slik lokking av barn kalles child grooming.

 

I de seneste fem årene har antall saker om overgrep mot barn under 16 år via nettet økt drastisk. Bare fra 2016 til 2017 økte antall dokumenterte nettovergrep med 500 prosent. Omfanget av slike nettovergrep mot barn er så stort at politiet ikke klarer å ta alle. Store aktører som for eksempel Facebook, Twitter og Tik Tok er lite villige til å gi politiet den informasjonen som politiet spør etter for å kunne etterforske slike saker, og det kan ta måneder før henvendelser fra politiet blir besvart.

 

Jakt på overgripere

Organisert jakt på potensielle overgripere på slike chat-sider på nettet har forekommet i mange land i mange år. De som driver med slik jakt gir seg ut for å være mindreårige, og venter på at potensielle overgripere skal ta kontakt og bygge opp et tillitsforhold, for deretter å avtale å møtes et sted. Den voksne som tok kontakt med det han trodde var et barn, møter på andre voksne som konfronterer ham og filmer konfrontasjonen. Flere videoer fra konfrontasjoner lastes opp på Youtube. Slik jakt med konfrontasjoner har også forekommet i Norge.

 

Slik jakt på potensielle overgripere er svært omstridt, og i Norge har en person blitt dømt for å ha publisert en usladdet video med fullt navn på ham som ble konfrontert. Dessuten er risikoen stor for at det kan oppstå voldshendelser ved konfrontasjoner. Det har hendt at uskyldige urettmessig blir beskyldt for å være overgriper.

 

Snakk med barna

Det beste foreldre kan gjøre er å snakke med barna om nettvett, og at de må være på vakt dersom fremmede voksne tar kontakter dem på nettet. og at de aldri må sende nakenbilder til noen. Akkurat som jeg lærte å være på vakt mot folk som forsøkte å lokke barn inn i bilen med godteri. Dersom et bilde er sendt, har man ingen kontroll over hvor det havner og hvor mange det blir spredt til. Dessuten skjer det ofte at barnet bli truet med at bildet blir spredt, dersom man ikke sender flere.

 

Selv om politiet ikke klarer å ta alle som forsøker å lokke barn på chat-sider og sosiale medier, skal man ikke være redd for å tipse politiet dersom man oppdager slik aktivitet på nettet.

 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.