ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Det har kommet en ny medisin som skal forebygge migreneanfall. Problemet er at den koster over 5000 kroner i måneden, og at pasientene må betale alt selv.

⅛ av landets befolkning har migrene

Du våkner en morgen med en voldsom hodepine. Kanskje er du kvalm og må kaste opp også. Kan hende du kan se i oppkasten hva du spiste til middag dagen før. Og som om ikke det var ille nok, får du kanskje slengbemerkninger om at det bare er unnskyldning for å slippe unna eller for å få ekstra sykmelding. Dette er realiteten for mange mennesker. Det er anslått at ca ⅛ av landets befolkning har migrene i større eller mindre grad. Mange merker ikke noe særlig til det. I motsatt ende av skalaen er det folk som har slike voldsomme anfall svært ofte. Noen begår selvmord i ren fortvilelse.

Ny type medisin

Det er tragisk å lese om ungdommer som må oppgi skolegang og som ikke vil få noen jobb på grunn av kronisk migrene. Disse blir henvist til et liv på uføretrygd. Nå har det kommet en ny type medisin som skal tas en gang i måneden for å forebygge migreneanfall. Det har vært svært lovende resultater for de som har prøvd denne medisinen. Mange av dem har blitt kvitt plagene. Det ble signalisert at den sannsynligvis ville fås på blå resept, og dermed omfattes under den vanlige egenandelsordningen som gjelder for legebesøk og blåreseptmedisiner.

Over 5000 kroner i måneden

Skuffelsen var naturligvis stor for mange da denne medisinen ikke kommer på blå resept likevel. Det er slett ikke alle som har mulighet til å betale over 5000 kroner i måneden, og blant de som ikke klarer å jobbe er det svært få personer som har råd til det. Hvordan skal en elev på videregående skole klare å legge over 5000 kroner på bordet i måneden? Og hvilken arbeidsgiver vil ta sjansen på å ansette en person som får anfall hver uke, og som må holde senga mans anfallene står på?

Livskvalitet

Det har blitt snakket om at det er for mange unge som blir uføretrygdet, og at sykelønnsordningen koster samfunnet over dobbelt så mye som driften av alle norske sykehus til sammen. Vil det ikke lønne seg for samfunnet hvis flere kan klare utdanning og jobb i stedet for å bli uføretrygdede? Vil ikke samfunnet spare mye penger hvis sykefraværet reduseres? For migrenepasienter vil det åpenbart lønne seg for samfunnet hvis en person som sliter med kronisk migrene kan arbeide, og slipper å bli sykmeldt hver gang han/hun får et anfall? Og hva med livskvalitet som ikke kan måles i penger? Migrenemedisinen vil koste mye mindre enn uføretrygd for en person. Hvis man ønsker å få ned kostnadene forbundet med sykefravær og trygd, bør man begynne et sted.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.