Peter Spence med de mystiske nisseprotalene for Julehuset der nissejakten starter
Det var den mystiske nissen som plutselig en dag for noen år siden ble oppdaget løpende over Drøbak torg som inspirerte Peter Spence til å lage nisseportalene som nå skal plasseres ut i Drøbak sentrum en måned før jul. 12 portaler som til sammen utgjør en magisk og spennende julefortelling for alle som går den cirka en times lange løypa gjennom sentrum.
Peter Spence er spent. Vi treffer han utenfor Julehuset hvor det hele starter. De første julegatene er pyntet og en fet nisse i finér smiler til oss fra plenen utenfor Julehuset. Han er spent på reaksjonen når familiene starter ved portal nummer som smånissene bor i ved Julehuset. For så å ta fatt på den spennende julemarsjen fra portal til portal gjennom en liten del av sentrum. Informasjonen om turen hentes ved å laste ned en app på mobilen Søk i google på “Nisseportalen”. Der finner du appen for iphone og android. Ved hver portal må det scannes en QR kode for å komme videre til neste portal. Hopper noen over en portal lystrer ikke informasjonsstrømmen. Da blir det et beklagende svar om at nissen for tiden ikke hjemme.
Her på Julehuset henger den første portalen
Peter Spence med de mystiske nisseprotalene for Julehuset der nissejakten starter
Litt julemagi
– Det må gjøres riktig, forteller Peter. – Det bor jo hemmelige nisser rundt om i hele Drøbak, men de er vanskelig å få øye på. De liker ikke oppmerksomhet, men de bor på loft, i kjeller og inne i veggene i mange hus. Og i portalene som settes ut. Nissene lever i små samfunn akkurat som oss.
– Jeg har lyst til å skape litt julemagi i julebyen, og har arbeidet med prosjektet i over ett år. Nå blir det realisert, og for meg er det et treårig samarbeidsprosjekt med Frogn kommune som skal videreutvikles. Dette er en slags nissenes svar på Pokeman go. En spennende jakt alle kan være med på, og som jeg tipper de minste i familien vil elske. Hvem elsker ikke nissen, spør Peter.
Visuelle effekter
Til daglig jobber Peter Spence med å produsere visuelle effekter for filmbransjen. Han har bidratt i en rekke kjente norske filmer, og kunne hente hjem en Amanda-pris for sin innsats i den første Knerten filmen. En pris som henger høyt og som han er stolt over å ha mottatt. Også i filmer som Kongens nei og Narvik har Peter Spence bidratt med en betydelig mengde visuelle effekter.
– Nå bruker jeg min erfaring som modellbygger, og har laget flere miljøvennlige portaler ved å bruke en 3D-scanner. Jeg kombinerer videoeffekter med animasjon, og lager på den måten en egen verden for nissene, og en smule nissemagi for alle som begir seg ut på jakt etter portalene.
Ikke hoppe over
– Jeg presiserer at det er viktig og holde fast på rekkefølgen. Fra portal en til 12 uten avvik. Portalene lyser og de er lette å finne. Hopper noen over en portal stanser fortellingen, og da forsvinner noe av magien. Men jeg tror de fleste lett vil finne fram til neste portal når de skanner QR koden for å gå videre. Da dukker det opp litt informasjon om de ulike nissene, som alle har ulik identitet og ulike yrker. Akkurat slik som vi mennesker har. I tillegg til stikkord for hvor det er best å gå for å finne neste portal, og avstandene er heller ikke så voldsomme.
– Det er en fin måte for familier å gjøre noe hyggelig sammen på i en travel juletid, og løypa er lagt gjennom et vakkert og julepyntet Drøbak sentrum. Terskelen for å delta er lav. Jeg har også laget noen ekstra portaler som folk kan kjøpe og male selv. For de minste kan det være gøy, og jeg har hatt med meg Malin Stenqvist på konseptutvikling og markedsføring. Og målet er altså at det skal videreutvikles fra år til år, forteller Peter Spence.
Som legger til at det kanskje er han som gleder seg mest av alle til nissevandringen.
Med en app på mobilen blir du lesaget fra portal til portal. 12 stykker i alt.