Driver du næringsvirksomhet og trenger bistand til teknisk utvikling, for eksempel prototyping, programmering, 3D-tegning? Da kan Eik Lab være et smart sted å henvende seg.
Et knallgult gulv er det første som møter oss når garasjeporten inn til Eik Lab rulles opp. Fargevalget bidrar til å sette stemningen: leken, frisk, ungdommelig. Inntrykket forsterkes av de to unge gutta som står like innenfor porten og er i gang med å sette hjul og motor på en toseters sofa. Kanskje ikke det mest etterspurte produktet, men ikke desto mindre et prosjekt hvor de omsetter teoretisk kunnskap til praktisk arbeid.
Nyttig for næringsliv, læring for studenter
Vår guide gjennom laboratoriet, Kristian Olsen, presiserer at det studentene gjør på Eik Lab ikke skal være hobbyprosjekter, men skal være prosjekter som er relevante og kan brukes i næringslivet, for eksempel i å løse problemer i industrien. Prosjektene kan svært gjerne utvikles i samarbeid med næringslivsaktører.
-Vi kan bistå i å utvikle teknologiske ideer som er nyttige for den enkelte virksomhet. Det kan være sensorløsninger, databehandling, uthenting av data, utvikling av prototyper, sier Kristian Olsen.
-Eik Lab har for eksempel utviklet en GPS-løsning for sporing av rever, i forskningsøyemed, og utviklet en sensorenhet for innsamling av data på et industrielt samlebånd. Vi har også bistått en bedrift i å se på hvilket materiale i rør som fører til minst korrosjon ved transport av hydrogen finne andre typer rør for å unngå korrosjon, forteller han.
-Læring står i sentrum. Derfor er det også viktig at vi vurderer nøye hvilke samarbeidsprosjekter vi går inn i.
-Samtidig ønsker vi å ta vare på lekenheten hos studentene, og ikke være altfor bastante setter i gang. Da kan vi risikere å stenge for muligheter. Her skal studenter finne noen å sparre og utvikle ideer med. Står de fast, kan de få hjelp av en mentor, det vil si en mer erfaren student, slik at vi i fellesskap kommer frem til prosjekter som er relevante for næringslivet, legger han til.
Studenter er drivkraften
Eik Lab har eksistert i ti år. Det drives av studenter ved Realteknologisk fakultet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og finansieres av fakultetet. To tidligere studenter har 50 prosent stillinger ved Eik Lab. Ellers bruker de rundt 50 studentene som er involvert, av fritiden sin på laboratoriet.
Målet er å gjøre studentene attraktive på arbeidsmarkedet ved at de får øve seg og prøve seg på oppgaver som er relevante for arbeidslivet.
– Prosjektene ved Eik Lab gir oss mulighet til å utøve i praksis det vi har lært på studiet, og erfaring med å løse faktiske og konkrete problemer fra næringslivet. Vi ønsker også å utvikle nye ideer, og at nye bedrifter skal springe ut fra Eik Lab, sier Olsen.
Selv har han vært tilknyttet Eik Lab i tre år.
-Her får man gruble og reflektere utenfor boksen. Man blir kastet på dypt vann og tilegner seg annen kompetanse enn man gjør ved å løse studentoppgaver, mener Olsen.
Nasjonal og lokal interesse
Gjennom årene har et tjuetalls bedrifter sett dagens lys i Eik Lab. De har gjerne etablert seg i lokalmiljøet, er slik kan Eik Lab bidra til lokale arbeidsplasser.
Noen prosjekter har fått støtte fra Innovasjon Norge. Ett prosjekt har fått finansiell støtte fra Forskningsrådets STUD-ENT-ordning, for å utvikle en sensor som identifiserer litiumbatterier i blandet avfall. Bedriften heter Li-Tech utvikler nå på Startuplab. Eik Lab har samarbeid med Oljefondet, og sammen med forskere fra Veterinærhøgskolen utvikler studenter fra Eik Lab en app som skal kontrollere dyrevelferd hos kyr. Dette prosjektet har vekket interesse i EU.
Samtidig er det trolig mer å hente ved å gjøre Eik Lab mer synlig og kjent blant lokale næringslivsaktører.
-En ressurs for lokalsamfunnet
I januar hadde representanter fra Ås kommune et møte med Eik Lab. På spørsmål om hvilke muligheter Eik Lab har for lokalt næringsliv, etter kommunens syn, skriver Trond Sæbø Skarpeteig og Silje Kjenseth-Wynter i en e-post at Eik Lab og studentene er en ressurs, som kan gi positive bidrag til næringslivet og lokalsamfunnet i Ås.
– Med over 60 prosjekter med næringslivet, 90 innovasjonsprosjekter og over 20 oppstartsselskaper med en samlet verdi på rundt 200 millioner kroner, har Eik Lab etablert seg som en viktig aktør innen innovasjon og næringsutvikling, svarer Skarpeteig og Kjenseth-Wynter.
I arbeidet med å lage en næringsplan, vurderer kommunen hva som må til for å legge til rette for slike miljøer som Eik Lab og oppstartsselskaper kan etablere seg i Ås, og bli i Ås.
Det omfatter blant annet en langsiktig vurdering av behov, som kontorlokaler, hvilken rolle kommunen skal ha og når og hvordan oppstartsbedrifter kan henvende seg til kommunen.