Med dagens strømpriser er vedfyring mer populært enn noen gang. Det er penger å hente på å fyre med ved, selv om også prisen på ved har gått samme vei som røyken fra pipa, nemlig rett til værs.
Dyr strøm gir økt vedfyring
Og har du skaffet deg en god og tidsriktig vedovn, som tilfredsstiller dagens miljøkrav, er det viktig å fyre riktig. Først de får du mest valuta for pengene og best varme i stua. Kombinerer du en vedovn i stua samtidig som du børster snø av grillen på terrassen og ruller den inn på kjøkkenet, er du sikret både varme og mat dersom strømmen forsvinner.
Viktige råd
Vestby Nytt har tidligere snakket med feiersvenn Martin Vedal i Mosseregionens interkommunale brann- og redningstjeneste som er tydelig på sine råd når det gjelder vedfyring. Første bud er at du har en pipe som tåler vedfyring. Har du en skrøpelig pipe får du enten krav om å sette den i bedre stand, kanskje sette inn et stålrør, eller du får oftere besøk av feieren enn i boliger der alt er på stell.
– Vedfyring er stadig mer populært nå som strømprisene er så høye, og da er det viktig å fyre riktig, understreker Vedal. – Mange har satt inn vedovner uten helt å vite hvordan den skal brukes, og mitt råd er at alle setter seg litt inn i hvordan det skal fyres.
– Ved som ikke er tørket skikkelig er særdeles uheldig, og fører lett til beksot og produksjon av gasser som igjen kan føre til branner. En tur innom et byggvarefirma for innkjøp av en fuktmåler er en god og billig investering. Den brukes på samme måte som om du skal sjekke temperaturen på lammesteika.
– Tørr ved er derfor alfa omega. Og ikke for lange kubber. Sjekk at trekket fungere, og legg i ved litt oftere og litt mindre hver gang. Ikke sprengfyr.
Fyr opp fra toppen
Når veden skal fyres opp, skal den alltid tennes på toppen av vedkubbene. Ikke innunder. Bruke gjerne spesiallagde brikker eller poser for å få fart på flammene.

Ved er in, det samme er er nye vedovner-
Flammen vil gradvis bre seg nedover og gasser fra kubbene under tar fyr når de stiger opp og møter flammene på toppen. Når ovnen er god og varm er det ofte nok med et par kubber i timen. Til og med kanskje bare en god, tørr bjerkekubbe.
Vestby Nytt intervjuet Vestbymannen Stig Eide i august-utgaven for halvannet år siden, og han kunne fortelle om rekordstort vedsalg også da. Han hadde mange gode råd, men det viktigste er å tørke veden godt. Å kjøpe ved hos en vedprodusent er langt mer lønnsomt enn rådyre, små sekker fra dagligvareforretningene.
– Og for all del ikke stapp det gamle juletreet som ligger ute under snøen inn i peisen eller i ovnen, understreker Vedal. – Og unngå tyri. Der er det mye kvae som slettes ikke er bra. Er uhellet ute og det oppstår pipebrann, stenge trekket, kaste seg på telefonen og slå 110.
– Da får du samtidig vite hva du skal gjøre. Vedovnen er heller ingen avfalls-sentral for all slags papir og plast. Ikke brenn trykkimpregnerte materialer og bordbiter med maling eller beis. Det er veden fra skogen som gjelder, påpeker Vedal.
g Du kan aldri være forsiktig nok. Ikke legg deg før du er sikker på at ovnen har en fin jevn fyring, og ikke sprengfyr om natta. Legg i et par kubber og sett ned trekken. Da har du en lunk i stua dagen etter når du inntar morgenkaffen.
Ikke spar på strømmen i kulda
Det er lett å tenke seg at jo kaldere det blir jo forsiktigere må vi være med å bruke dyr strøm. Å spare på strømmen når det er kalt kan
imidlertid koste deg dyrt. Nå Sibirkulda kommer sigende inn over Østlandet, kan det blir dyrt ikke å følge gode råd. Det er rush på telefonen hos lokale rørleggere for tiden fra huseiere som melder om frosne vannrør, og stor nød hos desperate tenåringer som ikke får dusjet så mye som de vil. Det kan også medføre betydelig vannskade på hus og hytte.
Flere ting å huske på
Og det er flere ting å huske på når kulde slår inn. Mange har installert varmekabel i rørene som frakter vannet inn i huset. Og varme er faktisk stikkordet. Det er viktig ikke å slå av varmen i rom hvor det er vannrør. Ved lengre fravær bør stoppekran stenges og vann som allerede er i rørene tømmes ved å la springen renne. Utsatte vannrør må være isolerte, og sørg for at kald luft ikke siger inn i rom hvor det er vannrør.
Dersom du ikke har tilstrekkelig varme på våtrom og andre rom med vannrør kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv om du skulle få en frost- eller vannskade, har flere forsikringsselskap varslet om.

Det kan være lurt å la vannet renne litt oftere i kulda enn ellers.
Godt isolert
Isolasjon er viktig når kulda setter inn og du ønsker en behagelig innetemperatur. Det har vært mye fokus på etterisolering og bytte til vinduer med flere lag isolerglass de siste årene. Dersom du bor i et eldre hus er det viktig å holde temperaturen så høy at du ikke risikere frost og påfølgende vannskade fordi rørene fryser.
Du behøver ikke å ha 20 grader i alle rom, men temperatur i oppholdsrom må ikke senkes til under 10 grader Celsius. Ofte er gode tetningslister en billig investering og nok til at rommene holdes frostfrie. De hindrer også fuktskader rundt vinduene.
Husk å lukke kjellervinduer og ventiler når kulda setter inn, og reiser du bort for korte eller lengre perioder, sørg for at en nabo eller andre ser etter huset.