Foredrag i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse.
Bildet fra Instagram er tatt av Vestby kommune med tillatelse.
Den 12. oktober arrangerte Mental Helse Vestby lokallag et åpent foredrag på Kulturkvartalet, hvor tema i anledning Verdensdagen for psykisk helse var «Å høre til». Jeg ble invitert til å holde foredrag om hvordan alvorlig sykdom påvirker psykisk helse, og hva utenforskap og ensomhet gjør med livet du lever.
Fra frisk og aktiv til å frontkollidere med en livskrise
Min historie starter på Sjoa i Gudbrandsdalen i vakker natur. Opp gjennom årene har jeg alltid vært glad i natur og trening. Lite visste jeg at turen til Besseggen sommeren 2011 skulle bli den siste på 10 år. Som 38-åring ble jeg alvorlig syk og kunne ikke lenger trene og gå i naturen. Jeg måtte avslutte videreutdanningen min som spesialpedagog, legge deltidsjobben på hylla. Ja – faktisk måtte nesten alt legges på hylla. En livskrise var et faktum!
Hva gjør utenforskap med deg?
For meg kjentes det som et nederlag å være langtidssykemeldt. Enda et nederlag ble det å gå over til arbeidsavklaringspenger og havne i NAV-systemet. Jeg følte jeg var på siden av samfunnet – en som ingen hadde bruk for. Skam var det jeg kjente på! Da jeg var som sykest skrev jeg notater for å få vonde tanker og følelser ut av hodet. Dette ble i 2016 til den første boken jeg skrev «Det du ikke ser», som handler om prosessen fra frisk til å bli alvorlig syk, og på nytt finne livskvalitet.
Åpenhet er viktig
Jeg bestemte meg for å ikke skamme meg lenger, men sette et ansikt på usynlig sykdom. Vise samfunnet at det er oppegående, ressurssterke mennesker som blir rammet av sykdom. Sykdom går ikke etter personligheter, den kan ramme hvem som helst. Det er mye stigma og fordommer rettet mot kronisk og psykisk sykdom. Ofte ser den syke frisk ut ute blant folk, men kan på tross av dette ha en alvorlig sykdom. Dette byr på utfordringer den syke må håndtere i tillegg til sykdommen. Du må kjempe for å bli trodd og tatt på alvor, og du må kjempe for å få hjelp og hjelpemidler når du egentlig har nok med å forholde deg til sykdommen og livet.
Aksept – så vanskelig, men så viktig!
Når jeg snakker med andre syke er det aksept som folk syns er det aller vanskeligste. Hvordan akseptere noe du ikke ønsker i livet ditt? Hvordan akseptere at sykdom fører til at du ikke kan jobbe, trene og være sosial. Hvordan akseptere noe som velter hele din hverdag slik du kjenner den? Det er krevende, og mange trenger også hjelp til dette. Jeg er brennende engasjert i å formidle til de som er syke hvordan du kan ha god livskvalitet på tross av sykdom. Men også til pårørende og helse- og fagpersonell, slik at de kan være med å gjøre prosessen enklere for den som er syk.
Kristina Vedel Nielsen. Foto:Privat.
Tilbakemeldingene var gode og inspirerte flere av de fremmøtte til å ta tak i egne liv.